Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загалом для ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
836.1 Кб
Скачать

Україна

Національний аграрний університет

Факультет інженерії агробіосистем

Кафедра сільськогосподарських машин

Затверджую

Зав.кафедри сільськогосподарських машин Онищенко В.Б.

Завдання на дипломне проектування

Студенту Кіргану О.С.

Тема проекту: “Механізація заготівлі пресованого сіна з розробкою ротаційних граблів ГУР-4,2”.

Затверджено наказом по НУБіП від 15. 03.2013 року № 437 „С”

1. Строк здавання студентом закінченого проекту року

2. Вихідні дані до проекту

3. Зміст розрахунково-пояснювальної записки (перелік питань які потрібно розробити):

4. Перелік графічного матеріалу (з точним переліком обов’язкових креслень)

  1. Огляд існуючих конструкцій ротаційних граблів

  2. Загальний вигляд ротаційних граблів ГУР-4,2

ЗМІСТ

ЗАВДАННЯ 2

РЕФЕРАТ 4

Рецензія

на дипломний проект студента 2 курсу ск факультету інженерії агробіосистем Кіргана Олександра Сергійовича

Тема: „Механізація заготівлі пресованого сіна з удосконаленням ротаційних граблів ГУР-4,2”

Кількість сторінок розрахунково-пояснювальної записки

Кількість аркушів графічного матеріалу 8 аркушів формату А1

Тема дипломного проекту присвячена вдосконаленню технологічного регулювання граблів ГУР-4,2, а саме, регулюванню висоти граблин.

Актуальність теми проекту полягає у тому, що на базовій моделі граблів ГУР-4,2 не досить вдало виконано механізм регулювання висоти граблин, що створює відчутні складності для механізатора та в певній мірі загрожує його травмуванню.

В розрахунково-пояснювальній записці наведені:

  1. Огляд вітчизняних та зарубіжних машин для заготівлі пресованого сіна.

  2. Механіко-технічні передумови вдосконалення механізму регулювання висоти граблин універсальних роторних граблів ГУР-4,2.

  3. Розрахунок основних конструктивних параметрів піднімально-опускального механізму.

  4. Охорона праці та економічна ефективність.

Дипломник виконав техніко-економічне обґрунтування доцільності вдосконалення механізму регулювання висоти граблин граблів ГУР-4,2.

Викладені розрахунки свідчать про високу ефективність розробленого механізму, вміння дипломника вирішувати складні інженерні задачі.

Реферат

Дипломний проект включає в себе розрахунково-пояснювальну записку обсягом 55 сторінок, яка містить 6 таблиць і 13 рисунків та графічну частину виконану на шести листах формату А1.

Дипломна робота присвячена механізації заготівлі пресованого сіна.

Метою дипломного проекту є полегшення процесу наладки висоти граблин універсальних роторних граблів ГУР-4,2 та зниження можливості травмування механізатора завдяки встановленню гвинтового механізму регулювання висоти.

Актуальність теми проекту полягає у тому, що на базовій моделі граблів ГУР-4,2 не досить вдало виконано механізм регулювання висоти граблин, що створює відчутні складності для механізатора та в певній мірі загрожує його травмуванню.

У описовій частині приведено огляд машин для заготівлі пресованого сіна, детальніше аналіз конструкцій вітчизняних ротаційних граблів з посиланням на запатентовані винаходи.

Об’єктом вдосконалення є універсальні роторні граблі ГУР-4,2. Гвинтовий механізм піднімання-опускання граблів спроектовано на базі існуючих технологій регулювання висоти.

Обґрунтовано причину даного вдосконалення, проведено розрахунок на міцність, а також розрахунок економічної встановлення та використання вдосконаленого механізму.

ВСТУП

Потужна кормова база — основа підвищення продуктивності тварин, а зменшення собівартості кормів — найефективніший шлях підвищення рентабельності тваринництва.

Обсяги щорічної заготівлі сіна в Україні донедавна становили 8–10 млн т за технологічної потреби близько 17 млн т, тобто потребу в сіні задовольняли на 50–60%. До того ж, у загальній кількості заготовленого сіна близько половини його не відповідало вимогам якості. Пояснюється це, насамперед, застосуванням недосконалих технологій заготівлі та зберігання сіна, низьким рівнем механізації робіт. Нині рівень механізації заготівлі становить близько 30% [4].

Основні технології заготівлі сіна, що тепер застосовують, — це заготівля розсипного сіна та пресованого. У господарствах АПК України переважає перша технологія. Вона нескладна, дає змогу обходитися комплексом більш простих машин. Проте водночас вона має низку істотних вад, основними з яких є значні затрати праці, особливо ручної, та витрати енергії. Технологія зумовлює значні втрати поживних речовин унаслідок збільшення кількості технологічних операцій. Значна кількість сіна втрачається і з його зберіганням в укладених на землі й нічим не захищених від дії атмосферних чинників скиртах: за даними досліджень, товщина шару тією чи іншою мірою зіпсованого сіна становить: біля землі — до 0,50 м, із боків — 0,10–0,15 і зверху — 0,30–0,50 м [5].

Технологія заготівлі пресованого сіна має вагомі переваги перед технологією заготівлі розсипного сіна: менші польові втрати завдяки скороченню технологічних операцій, менші втрати під час зберігання, оскільки, завдяки більшій щільності маси, її економічно вигідно зберігати в пристосованих приміщеннях (пресоване сіно за об’ємом у 1,5–2,0 рази компактніше, ніж розсипне), менший рівень затрат праці (на 15–18%) та палива (в межах 10–40%), можливість повної механізації технологічних процесів тощо [2]. У розвинених країнах основну масу сіна заготовляють у пресованому вигляді: в США — 80–90%, у Великій Британії і Франції — понад 90% тощо. В Україні у пресованому вигляді заготовляють незначну кількість сіна — у вигляді малогабаритних паків і рулонів [2].