Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загалом для ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
836.1 Кб
Скачать

1.3. Ротаційні граблі. Їх модифікації та особливості конструкцій

Порівняно з зубовими, поперечними та колісно-пальцевими граблями, ротаційні граблі мають більш надійну конструкцію та кращі показники продуктивності.

На Україні серійно виготовляють ротаційні граблі ГУР-4,2 та ГВР-6Б. Конструкція цих граблів має схожу будову, однакове розміщення та кількість основних робочих вузлів: два ротори (правий та лівий), які спираються на два опорні колеса, привід роторів відбувається через редуктор від валу відбору потужності двигуна.

Поряд з цими аналогіями існує декілька запатентованих винаходів радикально нових моделей ротаційних граблів. Наприклад ротаційна машина, яка має шість робочих органів, з яких два жорстко розміщені на рамі, а кожні із двох пар інших встановлені на консолі (для полегшення транспортування), яка може обертатися навколо осі, розміщеній у напрямку руху машини (рис. 8). Пунктирними лініями показане робоче положення, а суцільними транспортне.

Рис. 8. Шести роторні граблі

1-рама; 2-ротор; 3-ходові колеса; 4, 4/-шарнірна вісь; 5-внутрішня консоль; 6, 6/-зовнішня консоль;12-вісь обертання; 13-гідравлічні підйомні циліндри; 14-шток поршня; 34-нерухомо з’єднані пластини.

Існує також інший патент, який відрізняється від звичних для нашого ока роторних граблів ГУР-4,2 та ГВР-6 тим, що ротори зміщені один відносно іншого у напрямку руху агрегату та кожний ротор опирається на два колеса (рис.9).

Рис. 9. Роторні граблі з двома зміщеними роторами

2- тримач вісі; 3-горизонтальна вісь; 4-тримачі коліс; 5, 6-відповідне ліве та праве колесо; 7-опорні розпори; 8-шарнірний болт; 9-консоль; 10-ротор; 11-опорні колеса; 12-ротор; 13-трьохколісний ходовий механізм; 14-підйомні гідроциліндри.

Розділ 2. Основні передумови вдосконалення ротаційних граблів гур-4,2

2.1. Основні технічні та технологічні регулювання граблів

Основними регулюваннями універсальних ротаційних граблів є:

  • зміна частити обертання роторів;

  • момент піднімання та опускання граблин

  • зміна відстані між кінцями пальців граблин та поверхнею поля.

Крутний момент від ВВП трактора класу 1,4 передається карданним валом до редуктора граблів, а далі за допомогою клинопасової передачі до роторів, які обертаються назустріч один одному. Частота обертання роторів при згрібанні сіна – 70 об/хв, а при ворушінні – 134 об/хв, регулюють важелем редуктора.

Завдяки зміні моменту піднімання та опускання граблин універсальні роторні граблі ГУР-4,2 можуть працювати як на згрібання так і на розкидання. Момент повороту граблин регулюють зміною положення напрямних доріжок.

Відстань між пальцями граблин і ґрунтом регулюють поворотом фланців вилок опорних коліс. Мінімальна відстань складає 30 мм.

2.2. Обґрунтування удосконалення основних технологічних регулювань граблів

Коли погодні умови не благо приємні для висихання сіна, для уникнення його пліснявіння потрібне своєчасне та якісне ворушіння та перевертання валків.

Провівши регулювання граблів за допомогою повертання фланців вилок опорних коліс роторних граблів ГУР-4,2 ми переконались, що процес піднімання-опускання граблів не може бути виконаний механізатором без зайвої допомоги.

Для регулювання висоти граблів потрібно гідросистемою трактора підняти граблі, потім викрутити по два гвинти з обох секторів отворів механізму регулювання висоти і з дуже великим зусиллям провертати колесо з вилкою навколо сектора з отворами.

Велике зусилля повороту затискної вилки навколо сектора з отворами зумовлене недосконалістю виготовлення механізму регулювання висоти граблин універсальних роторних граблів ГУР-4,2. Конструкція цього механізму виготовлена таким чином, що сектор з отворами затискається вилкою кронштейна. У деяких випадках його неможливо провернути навіть двом механізаторам без використання спеціалізованого обладнання

Як показала практика складність процесу регулювання висоти граблин універсальних роторних граблів ГУР-4,1 змушують механізаторів часто уникати цього важливого технологічного регулювання, що призводить до порушення технології згрібання сіна та до відчутного зниження якості проведення сінозаготовчих робіт вцілому.

Тому проаналізувавши конструкцію регулювання висоти роторних граблів ГУР-4,2 ми пропонуємо незначну переробку існуючого механізму та встановлення поряд з цим гвинтового механізму регулювання висоти. Переробка існуючого механізму полягає у наступному (Аркуш 3):

  • подовжені вилки на 120 мм, сектора з отворами на 130 мм та граблин на 250 мм;

  • виконання посадки вилки та сектора з отворами з зазором 1-2 мм;

  • замість розміщення дублюючих отворів по колу робимо вертикальні отвори;

  • на затискній вилці робимо паз для пересування направляючого гвинта.

Таким чином регулювання висоти граблин універсальних роторних граблів ГУР-4,2 може проводитися однією людиною-механізатором. Це також значно покращить заходи з охорони праці у процесі наладки висоти граблин.