Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123132132132132132132132132132132rdgfddfgfmjh.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Додаток a

Cтаття 1. Острів Хортиця під пильним контролем державних органів

06 лютого 2012

Острів Хортиця знаходиться на території Орджонікідзевського району м.Запоріжжя. Вся його територія, а також прилеглі острови на даний момент входять до складу Національного заповідника «Хортиця», є загальнодержавною власністю, орган управління якого – Міністерство культури України.

Територія острова Хортиця була оголошена державним історико-культурним заповідником постановою Верховної Ради УССР від 18.09.1965 року № 911. Цією ж постановою виконком Запорізької обласної ради депутатів трудящих було зобов’язано встановити в натурі межі історико–культурного заповідника на острові Хортиця.

Статус “національного” заповіднику було надано постановою Кабінету Міністрів України у 1993 році. В обох постановах річ йде тільки про встановлення меж заповідника, і немає мови про надання заповіднику в постійне користування всієї території острова.

Значно пізніше постановою Верховної ради України в одному з пунктів Запорізькій міській раді до кінця 2002 року рекомендовано забезпечити реєстрацію та видачу Національному заповіднику “Хортиця” Державного акту на право постійного користування землею на площу 2386,86 га, тобто на всю площу о. Хортиця та прилеглих до нього островів та урочища Вирви на правому березі р.Дніпра.

Рішенням Запорізької міської ради від 09.11.2005 № 5 Національному заповіднику «Хортиця» у постійне користування для забезпечення діяльності була надана земельна ділянка на площі 2359,34 га. Але на момент видачі державний акту на право постійного користування на земельну ділянку на острові окрім заповідника знаходились ще 35 землекористувачів, які отримали і використовують земельні ділянки ще з 50-60-х років минулого сторіччя. Більшість з них, а це 10 житлових поселень, 7 санаторіїв, 9 баз відпочинку, 1 дитячий табір відпочинку, 2 готелі, заклади освіти, інженерні споруди, приватний житловий фонд 6 селищ, лісовий фонд, отримали документи на землекористування в установленому законом порядку.

Майже з перших днів існування заповіднику інспекторами Держкомзему були виявлені порушення чинного законодавства. Характерними для острова Хортиця є факти самовільного захоплення земельних ділянок як окремими громадянами, так і юридичними особами. Починаючи з 2005 року і по сьогоднішній день Держземінспекцією виявляються порушення з боку осіб, які придбали приміщення та земельні ділянки на території колишньої бази відпочинку «Січ». Саме тут самостійно побудували без дозвільних документів власне житло та незаконно огородили територію група осіб. За фактами порушень неодноразово надавалися приписи щодо звільнення захопленої території, але вони не виконувалися. До прокурати Орджонікідзевського району за період з 2005 по 2007 роки Облдержземінспекцією направлено цілу низку матеріалів, за якими були порушені кримінальні справі. На даний момент всі власники майна колишньої бази відпочинку «Січ» звернулися за оформленням земельних документів, але через постійні непорозуміння між ними, роботи по оформленню землі постійно затримуються.

Непоодинокими є випадки самостійного захоплення земельних ділянок і на території селищ. За період з 1999 року по 2 квартал 2008 року було притягнуто до адміністративної відповідальності ряд фізичних осіб, які постійно мешкають на території Національного заповідника, або придбали майно по так званим “домашнім угодам”.

Обласною державною земельною інспекцією у Запорізькій області не рідше ніж раз у півроку проводяться виїзні перевірки. У 2009 році було виявлено 36 порушень, за матеріалами 2 із них порушено кримінальну справу, у 2010 році – 18 порушень, порушено 1 кримінальну справу. Минулого року виявлено 11 порушень вимог чинного земельного законодавства.

Постійні інформаційно-роз‘яснювальні роботи та оформлення приписів дали змогу за останні три роки втричі зменшити кількість ділянок, на які не оформлені правовстановлюючі документи на землю. З більш як чотирьох десятків сторонніх землекористувачів о. Хортиця на даний момент не оформили документи на власні земельні ділянки лише 11.

Облдержземінспекція тісно співпрацює з правоохоронними органами та керівництвом Державного заповідника «Хортиця». При отриманні повідомлень щодо порушень земельного законодавства терміново на місце порушення направляються державні інспектори за використанням та охороною земель. За результатами останніх перевірок нових фактів порушень чинного земельного законодавства на території національного заповідника «Хортиця» не виявлено.

- Якщо ви стали свідком незаконного захоплення чи використання земель просимо звертатися у робочий час за телефоном приймальні Начальника Головного управління Держкомзему у Запорізькій області за номером 62-62-43. Або надсилати повідомлення поштою на адресу: м. Запоріжжя, вул. Українська, 50, Головне управління Держкомзему у Запорізькій області,

- звертається до мешканців Запоріжжя Начальник Головного управління Держкомзему у Запорізькій області Олександр Цибров.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]