Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123132132132132132132132132132132rdgfddfgfmjh.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Висновки

Документ та система документів – це одне з джерел інформації, що їх використовує журналіст у своїй професійній діяльності для написання матеріалів, усебічного аналізу описуваних явищ, встановлення предисторії та причин події, підтвердження власної думки тощо. У широкому значенні документ – засіб закріплення різними способами на відповідному матеріалі інформації про факти, події, явища об'єктивної дійсності та розумову діяльність людини.

У процесі роботи над матеріалом журналіст може використовувати такі документи:

    1. Державно адміністративні

    2. Виробнично-адміністративні

    3. Суспільно-політичні

    4. Наукові

    5. Нормативно-технічні

    6. Довідково-інформаційні

    7. Художні

Отримання відомостей (чи інформації) — це завжди взаємодія журналіста з об'єктом. Тому, обираючи той чи інший документ для отримання інформації, журналіст повинен враховувати:

— загальні та конкретні цілі (про що буде матеріал, для чого його пише журналіст: чи збирається журналіст лише поінформувати читача про факти та події, то прагне познайомити із іншими думками та поглядами чи розслідує причини ситуації що склалася тощо);

— доступність джерел інформації (якщо, наприклад, журналіст не може отримати доступ до документів, то йому доведеться шукати співрозмовників, які володіли б потрібною інформацією);

— терміни збору інформації (одна справа, якщо у журналіста для написання матеріалу кілька днів, і він може спостерігати за зовнішніми діями об'єктів свого вивчення, зустрітися з багатьма співрозмовниками особисто, вивчити документи. І інша справа, коли репортер готує замітки в номер протягом кількох годин. У цьому випадку він повинен обмежитися телефонною розмовою зі своїм джерелом інформації або роботою з основними документами, що розкривають суть події чи явища).

— Ступінь надійності інформації (якщо журналіст сумнівається в надійності інформації, отриманої одним з методів, йому доведеться перевіряти її з допомогою інших джерел).

Будь-яка сфера людської діяльності так чи інакше пов'язана з документами і не обходиться без них. Спеціалісти інформаційно-комунікаційної галузі повинні вміти збирати, переробляти і передавати в суспільне користування інформацію, отриману із різних джерел. Організація та методи роботи з документами - це створення умов, що забезпечують повноцінну роботу журналіста з інформацією, до якої входить прийняття документів та їх обробка, довідково-пошукова робота та використання документів в професійній діяльності журналіста. Докумнет, що містить у соб правдиву і своєчасну інформацію відіграє важливу роль в журналістиці.

Журналістика є багатогранною професією, яка охоплює всі сторони роботи і потребує її документування. В наш час документаційне забезпечення управління в організаціях і установах регулюється діючим законодавством, постановами та розпорядженнями Кабінета Міністрів України. Право видання розпорядчих документів визначене Основним Законом - Конституцією України.

Документ створюється для передачі і зберігання соціальної інформації в просторі і часі. Лише документ організовує, систематизує інформацію, подає її в зафіксованому порядку.

Вивчення документів і джерел — важливий етап роботи журналіста над складними, не репортерськими, а аналітичними матеріалами. Як відомо, однією з найважливіших ознак журналістики як масово-інформаційної діяльності є документалізм.

Як зазначає І Михайлін майстерність журналіста вимірюється, окрім інших чинників, ще й тим, наскільки глибоко він може осмислити джерельну базу майбутнього твору, скористатися нею, дати в самому тексті необхідні посилання на документи, які стануть вагомим аргументом і переконають читача в правильності позиції автора.

Коли журналіст володіє достатньою кількістю інформації він спочатку повинен перевірити її на автентичність да достовірність данних, щоб потім будувати своє повідомлення.

Володіючи достатньою кількістю документальної інформації, журналіст може побудувати якесь повідомлення, грунтуючись тільки на ній. Однак робота з документами обов'язково передбачає як перевірку їх на автентичність, так і визначення достовірності та надійності даних у них.

Документ у журналістиці можна визначити як достовірне відображення фрагмента реальності, що володіє соціальною репрезентативністю. Саме за допомогою фактів журналісти створюють модель різноманітної дійсності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]