Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_na_derzhavny_ispit.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

5. Економічний зміст та функції фінансового контролінгу.

Контролінг - це функціональна система планування, контролю, аналізу відхилення, координації внутрішнього консалтингу і загального інформаційного забезпечення керівництва підприємства.

Метою контролінгу є отримання даних, обробка і трансформація в інформацію для управління та прийняття рішень, яка є нестандартною і призначається для виявлення тенденцій та закономірностей явищ і процесів у діяльності підприємства, допомагає розробити заходи, які забезпечують його життєдіяльність. Контролінг є системою інформації, яка сприяє забезпеченню тривалого існування підприємства та спрямована на майбутнє.

Зміст контролінгу як науки повязаний з управлінням і регулюванням господарської та фінансової діяльності, для чого використовується система отримання та обробки інформації про техніко-економічні показники роботи фірми. Контролінг базується на системі нормування витрат, визначенні залежності між обсягом реалізованої продукції, витратами та прибутком, кількості витраченого часу на виробництво продукції, експлуатацію машин і управління та інших показників, які характеризують рівень використання виробничих потужностей і ресурсів усіх видів.

Функції контролінгу:

- формування інформаційних каналів та інформаційне забезпечення підприємства;

- координація планів і діяльності.

Розрізняють два види координації цілей:

а) вертикальну, яка спрямована на узгодження різних видів діяльності, що здійснює підприємство;

б) горизонтальну, яка спрямована на координацію діяльності різних підрозділів, які забезпечують виробництво одного виду продукції (товарів, робіт, послуг).

- стратегічне та оперативне планування.

Розрізняють чотири види стратегії санації підприємства:

а) наступальна стратегія;

б) стратегія делегування повноважень;

в) стратегія компромісу та консенсусу;

г) захисна стратегія.

- контроль, ревізія та внутрішній аудит;

- методологічне забезпечення та внутрішній консалтинг.

Контролінг є концепцією ефективного управління фірмою та забезпечення її тривалого існування в умовах конкуренції.

6. Сутність системи прогнозування банкрутства підприємства.

Система раннього попередження та реагування (СРПР) - це особлива інформаційна система, яка сигналізує керівництву про потенційні ризики, які можуть насуватися на підприємство як із зовнішнього, так і з внутрішнього середовища.

Прогнозування банкрутства є одним із головних завдань СРПР. Значення прогнозування банкрутства – своєчасна розробка контрзаходів, спрямованих на подолання на підприємстві негативних тенденцій, а також передбачення та оцінювання можливих негативних сценаріїв діяльності підприємства, які можуть призвести до його неплатоспроможності і втрати ліквідності.

Існують різноманітні підходи прогнозування банкрутства:

- фундаментальний підхід – зорієнтований на внутрішнє фінансове планування й бюджетування та на оцінку перспективного розвитку суб'єкта господарювання.

- технічний підхід – ґрунтується на аналізі даних звітності попередніх періодів.

- дискримінантний аналіз – полягає в тому, що за допомогою математично-статистичних методів будується функція та обчислюється інтегральний показник, на підставі якого з достатньою ймовірністю можна передбачити банкрутство суб'єкта господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]