Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне (робоча).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 5

Тема 5. Поняття та види екологічної експертизи.

Мета: Визначити поняття, зміст, форми екологічної експертизи; з’ясувати об’єкти та суб’єкти екологічної експертизи; дослідити правовий статус експерта екологічної експертизи; визначити відповідальність за порушення законодавства про екологічну експертизу.

Основні терміни: експерт, державна екологічна експертиза, громадська екологічна експертиза, об’єкти екологічної експертизи, суб’єкти екологічної експертизи, експерт екологічної експертизи.

План семінарського заняття

Теоретична частина:

1. Поняття, зміст, принципи екологічної експертизи. Об’єкти і суб'єкти екологічної експертизи.

2. Державна екологічна експертиза: правове значення і порядок проведення.

3. Громадська екологічна експертиза.

4. Статус експерта екологічної експертизи.

5. Права та обов’язки замовників екологічної експертизи.

6. Порядок проведення екологічної експертизи.

Практичні завдання

Задача 1

Підприємство з виробництва агрохімікатів «Азот» (далі – Підприємство) з метою розширення виробництва планує будівництво нового цеху для пакування добрив для експорту. Технологією пакування передбачено використання вод р. Дніпро, що знаходиться поруч. Для реалізації вказаного проекту Підприємство отримало дозвіл на будівництво, замовило розроблення проектно-кошторисної документації та отримало дозвіл на початок будівельних робіт.

Громадська організація «Екологія» звернулась до суду із позовом до Підприємства про скасування виданих йому вищевказаних дозволів та про заборону проведення будівельних робіт. Позовні вимоги мотивувались тим, що: (1) щодо проекту Підприємства не було проведено екологічної експертизи на предмет відсутності негативного впливу на води, що є обов’язковим; (2) в розробленому проекті не враховано необхідності забезпечення раціонального використання вод та охорони їх від забруднення та засмічення.

Підприємство проти позову заперечило, вказавши, що будь-які порушення чинного законодавства при будівництві відсутні.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок проектування та будівництва об'єктів, які можуть негативно впливати на води?

Надати правову оцінку позиції громадської організації.

Надати правову оцінку позиції Підприємства.

Вирішити справу.

Задача 2

При будівництві сталеливарного заводу було проведено експертизу на предмет відповідності проектної документації вимогам екологічного законодавства. Водночас, будь-які висновки щодо відповідності вказаної документації вимогам атмосфероохоронного законодавства у висновку відсутні. Керівник установи, яка здійснювала експертизу, пояснив таку відсутність неможливістю одержати (а, значить – проаналізувати) інформацію про конкретні обсяги викидів, які здійснюватимуться заводом до його введення в експлуатацію.

Громадська організація «Екологія» звернулась до суду із вимогою заборонити будівництво заводу у зв'язку із невиконанням вимог щодо проведення обов’язкової екологічної експертизи проектної документації на відповідність чинному атмосфероохоронному законодавству.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати правову оцінку позиції керівника експертної установи.

Надати правову оцінку позиції громадської організації.

Вирішити справу.

Задача 3

Екологічна організація «ЕКО» звернулась із заявами до обласного управління Мінприроди та найбільших забруднювачів повітря району з проханням надати інформацію щодо обсягів викидів у повітря шкідливих речовин та їх складу. Метою отримання інформації було проведення громадської екологічної експертизи впливу хімічного виробництва ТОВ «Хімтекс» на мешканців району.

Управління Мінприроди відмовило у наданні інформації, пославшись на її відсутність. Підприємства, що здійснюють викиди шкідливих речовин, взагалі не відреагували на звернення.

ТОВ «Хімтекс» звернулося до суду з позовом про зобов’язання «Еко» припинити дії, спрямовані на розголошення ноу-хау виробництва шляхом намагання з’ясувати формули хімічних речовин та методики їх синтезу та з вимогою до управління Мінприроди заборонити надавати подібну інформацію організації Екосвіт.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Проаналізувати правомірність дій кожного з учасників ситуації.

Якими мають бути у даному випадку дії організації Екосвіт, спрямовані на збір необхідної для проведення громадської екологічної експертизи інформації і її проведення?

Завдання для індивідуальної роботи

Теми для доповідей (рефератів):

1. Теоретичні проблеми правового забезпечення ефективності екологічної експертизи.

2. Правові аспекти здійснення громадської екологічної експертизи в Україні.

3. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері здійснення громадської екологічної експертизи в Україні.

4. Юридична природа висновку громадської екологічної експертизи.

5. Правові засади здійснення екологічної експертизи у складі функцій управління в галузі організації, охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

6. Відповідальність за порушення законодавства про екологічну експертизу.

7. Міжнародна екологічна експертиза: поняття та особливості здійснення.

8. Соціально-правовий механізм здійснення екологічної експертизи.

Завдання для самостійної роботи

Вивчити питання:

1.Фінансування екологічної експертизи.

2. Відповідальність за порушення законодавства про екологічну експертизу.

3. Дослідити розвиток еколого-правової думки щодо екологічної експертизи та формування екологічної експертології.

4. Проаналізувати проблеми ефективності правової організації екологічної експертизи як функції управління у галузі екології.

5. Визначити перспективи правового регулювання державної екологічної експертизи в системі державної експертизи інвестиційних програм і проектів будівництва.

6. Розглянути правові проблеми економічного забезпечення процедури організації та проведення екологічної експертизи (державної, громадської та інших).