Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне (робоча).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 3

Тема 3. Правові основи управління використанням природних ресурсів.

Мета: З’ясувати поняття та зміст управління використанням природних ресурсів, визначити систему та компетенцію органів управління в сфері використання природних ресурсів і охороною довкілля, проаналізувати повноваження органів самоврядного та громадського екологічного управління.

Основні терміни: екологічне управління; державне екологічне управління; самоврядне екологічне управління; громадське екологічне управління; функції екологічного управління; екологічне програмування та прогнозування; стандартизація та нормування; стратегічна екологічна оцінка; екологічна експертиза; екологічний аудит; екологічне ліцензування; екологічний контроль; екологічний моніторинг; екологічна сертифікація.

План семінарського заняття

Теоретична частина:

1. Поняття та зміст управління у галузі екології.

2. Функції управління у галузі екології.

3. Система і компетенція органів державного управління в сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів.

4. Компетенція органів місцевого самоврядування в сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів.

5. Громадське управління в сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів.

Практичні завдання

Задача 1

В процесі перевірки дотримання екологічного законодавства працівники Державного управління охорони НПС в області (далі – Управління) встановили факт самовільного видобування корисних копалин місцевого значення товариством з обмеженою відповідальністю «Тест» (далі – ТОВ).

Керівництво ТОВ пояснило, що в їх діяльності немає порушень екологічного законодавства, так як їх діяльність здійснюється відповідно до статуту, яким ТОВ надано право здійснювати видобування корисних копалин місцевого значення (пісок, каолін тощо) для виробництва будівельних матеріалів, а земельну ділянку ТОВ використовує на підставі договору оренди, укладеного із райдержадміністрацією. Зазначений договір, з позиції ТОВ, надає йому право видобувати корисні копалини місцевого значення без спеціального дозволу.

Заступник начальника управління виніс постанови про накладення на директора та головного інженера ТОВ штрафу та про призупинення діяльності ТОВ до усунення ним порушень екологічного законодавства.

ТОВ оскаржило дії заступника начальника Управління в судовому порядку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає діяльність ТОВ нормам чинного екологічного законодавства України? Надати правову оцінку позиції ті діям працівників Управління. Вирішити справу.

Задача 2

Під час проведення моніторингу стану довкілля в області комісією з представників Мінприроди, Держводгоспу, Держлісгоспу було винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) діяльності державного підприємства лісового господарства, що спеціалізується на заготівлі, реалізації та переробці деревини. Діяльність підприємства проводиться з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства: в процесі виробничої діяльності здійснюється забір підземних вод для виробничих та господарсько-побутових потреб без дозволу на спеціальне водокористування.

Вжиті заходи щодо припинення правопорушення (приписи щодо отримання відповідних ліцензій, притягнення до адміністративної відповідальності) не призвели до усунення виявлених порушень, тому було прийнято рішення тимчасово заборонити (зупинити) діяльність державного підприємства лісового господарства, пов’язану із забором підземних вод.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Дати характеристику функцій управління в галузі екології.

Визначити правомірність дій членів комісії. Вирішити справу.

Завдання для індивідуальної роботи

Теми для доповідей (рефератів):

1. Стратегічна екологічна оцінка.

2. Організація здійснення екологічної експертизи та екологічного аудиту.

3. Екологічне ліцензування: поняття, правове регулювання.

4. Екологічний контроль та моніторинг.

5. Державний облік та ведення державних реєстрів екологічно небезпечних видів діяльності та об’єктів.

6. Державний облік та ведення природоресурсових кадастрів, кадастрів особливо охоронювальних територій та об’єктів.

Завдання для самостійної роботи

1. Визначити мету, завдання та зміст екологічного управління та показати його місце в системі національної екологічної політики України.

2. Взаємодія державного і громадського управління в галузі екології.

3. Класифікація функції управління в галузі екології.

4. Правові форми екологічного контролю.