Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
819.2 Кб
Скачать

Модуль III. Бізнес-планування і бюджетне планування в аграрному секторі.

Теми, що виносяться на самостійну роботу студентів по модулю III.

7. Організація бізнес-планування в підприємницьких структурах аграрного сектору.

8. Технологія бюджетування в системі аграрного бізнесу.

9. Організація системи управлінського обліку в агробізнесовій структурі.

Вивчення матеріалів по темам модулю III пов’язане з виконанням наступних завдань:

  • виконання і представлення на проміжний контроль основних розділів бізнес-плану, які складаються кожним студентом в процесі курсового проектування;

  • підготовка рефератів (повідомлень презентацій) за тематикою, що пропонується до тем модулю III;

  • освоєння методики розробки та здійснення розрахунків по складанню бюджетів для виробничих підрозділів аграрного підприємства (згідно індивідуальних завдань);

  • підготовка до контрольних робіт;

  • підготовка до тест-контролю по модулю III.

Методичні поради до вивчення теми 7. Організація бізнес-планування в підприємницьких структурах аграрного сектору.

Вивчаючи цю тему, потрібно виходити з того, що бізнес-планування є важливим інструментом підприємницької діяльності.

БІЗНЕС-ПЛАН - внутріфірмовий документ, що представляє основні аспекти розробленого комерційного заходу, аналіз виникаючих проблем, можливі «перешкоди» і методи їхній подолання, показники-індикатори, по котрим доцільно спостереження за поточним станом справ. Служить підставою для надання кредиту. Є засобом аналізу комерційного проекту на його реалістичність і ефективність. Розробка бізнес-плану здійснюється за принципом «першого керівника» і особистої участі керівника фірми або підприємця. Структура включає а) резюме, що представляє переваги проекту і фінансові результати, очікувані від його реалізації; б) конфіденційний меморандум; в) опис підприємства і галузі; г) основну частину бізнес-плану, що складається із 10 розділів: 1) описують товари ((послуги), заради яких замислюється проект, і чинники, що забезпечують досягнення конкурентноздатності; 2) визначає ринки збуту на підставі оцінки потенційної ємності ринку, власної частки на ньому, прогноз об'ємів продаж і ціни товарів (послуг); 3) інформація про можливих конкурентів (якість їхніх товарів, ціни); 4) основні елементи маркетингу (схема поширення товарів, (ціноутворення, методи стимулювання продаж і ін.); 5) план виробництва товарів (послуг) спільно зі схемою виробничих зв'язків, процесів контролю якості продукції й оцінкою можливих витрат виробництва; 6) організація справи в цілому і роботи персоналу; 7) юридичний план, що визначає організаційно-правову форму проекту; 8) оцінка і прогнозування ризиків, керування ними; 9) фінансовий план, що узагальнює всі дані по проекту і представляє їх у вартісному виразі; 10) стратегія фінансування у виді плану одержання засобів (звідкіля й у якій формі намічається (держати грошові суми для реалізації проекту, очікуваний час повернення вкладених засобів і одержання прибутку інвесторами).

План виробництва повинний включати: виробничу програму підприємства, планований об'єм продаж продукції, потреба в основних фондах, розрахунки потреби в персоналі і заробітній платі, зведену структуру собівартості, потреба в додаткових інвестиціях.

Фінансовий план і стратегія фінансування повинні включати: прогноз фінансових результатів, потреба в додаткових інвестиціях і формування джерел фінансування, модель дисконтних грошових потоків, визначення дисконтного терміна окупності проекту, графік кредиторської заборгованості, відсотків, штрафів, розрахунки коефіцієнта внутрішньої норми прибутку, точки беззбитковості або і порогу рентабельності, прогнозний баланс, розрахунок коефіцієнтів поточної ліквідності і забезпеченості власними засобами на основі прогнозного балансу.

Формули для розрахунків фінансових коефіцієнтів наведені на рис. 7.1, 7.2 і 7.3.

Для наочного уявлення інформації бажано використовувати графіки, діаграми, фотографії і так далі. Схеми систематизації розділів бізнес-плану виробничого підприємства, використовувані в українській і закордонній практиці; по суті своїй однакові і можуть розрізнятися тільки за формою розміщення розділів.

Завданнями самостійної роботи по темі є:

  • виконання і представлення для проміжного контролю результатів розрахунків по основним розділам бізнес-плану, що розробляється студентами в курсовій роботі, згідно обраної теми. (Кількість розділів, які підлягають проміжному контролю визначаються викладачем);

  • підготовка рефератів, повідомлень згідно тематики, яка надається.

При виконанні розрахунків по основним розділам бізнес-плану, які здійснюються студентом в процесі курсового проектування, особливу увагу рекомендується приділити вивченню техніки бізнес-планування яка викладена у навчально-методичному посібнику «Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування», автори (Покропивний С.Ф., Соболь С.М; К.: КНЕУ, 2001. – 160 с.).

Студентам пропонується наступна тематика рефератів:

Бізнес-план у ринковій системі господарювання.

Підготовча стадія розробки бізнес-плану.

Структура, логіка розробки та оформлення бізнес-плану.

Методика розробки розділу „Продукт (послуги) та ринок”.

Особливості методики розробки розділу „Маркетинг-план” в процесі бізнес-планування.

Методика розробки розділу „Виробничий план” в процесі бізнес-планування.

„Організаційний план” особливості розробки в процесі бізнес-планування.

Методика розробки розділу „Оцінка ризиків” в процесі бізнес-планування.

„Фінансовий план” особливості розробки в процесі бізнес-планування.

Особливості складання інвестиційного бізнес-плану.

Особливості складання інноваційного бізнес-плану.

Просування бізнес-плану: проведення презентації.

Контрольні питання до теми.

  1. У чому ви бачите призначення бізнес-плану?

  2. Які стадії проходить процес розробки бізнес-плану?

  3. Яка інформація і чому потрібна для розробки бізнес-плану?

  4. Які фактори визначають обсяги виробничого плану та глибину викладу матеріалу в цьому розділі?

  5. Охарактеризуйте логіку розробки та структуру організаційного плану

  6. Якими є головні цілі розробки фінансового плану?

Рекомендована література

Бізнес-план розвитку сільськогосподарського підприємства: Навч. посібник / В.І. Дробот, В.П. Мартьянов, М.Ф. Соловйов, А.В. Токар, В.Й. Шиян. – К.: Мета, 2003. – 336 с.

Покропивний С.Ф., Соболь С.М., Швиданенко Г.О. Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування: Навч.- посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 208 с.

Покропивний С.Ф., Соболь С.М., Швиданенко Г.О., Шапринська Л.М. Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2001. – 160 с.

Бізнес-план для сільськогосподарського підприємства. – К.: Видавництво “Століття”, 2000 – 132 с.

Економічний довідник аграрника. В.І. Дробот, Г.І. Зуб, М.П.Кононенко та ін. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. – К.: “Преса України”, 2003. –800 с.

Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера. /Під ред. Р.Дяківа. — К.: Міжнародна економічна фундація, 2000. — 706с.

Кривонос А.О. Бізнес-планування на підприємстві : Навч. посібник. – К.: МАУП. 2005. – 160 с.

Петров К.Н. Как разработать бизнес-план. Практическое пособие с примерами и шаблонами. 2-е узд. М.: ООО “И.Д. Вильямс” 2007. – 384 с.

Методичні поради до вивчення теми 8 Технологія бюджетування в системі аграрного бізнесу.