Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
скорочено.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

2.3. Сучасний стан музейної справи

ABM-utvikling (дослівно: «розвиток архівів, бібліотек, музеїв») – Норвезький орган, яка працює для розвитку і співпраці між архівами, бібліотеками і музеями. ABM-utvikling - підлеглий Міністерству Культури і Церковних Справ. Заснований 1 січня 2003 року.

На сьогодні, відомо близько 750 музеїв, керованих 650 адміністративними одиницями. Кожного року ABM-utvikling проводить статистику кожного музею, яка базується на чисельності відвідувачів музею і кількості працівників. Для приблизно 90% норвезьких музеїв які мають право на отримання державного фінансування, статистичні дані представляють собою важливе джерело для оцінки та аргументації (6).

Статистика складається з таких критеріїв:

  • загальна інформацію про установу, наприклад, власність та правовий статус;

  • колекції музею;

  • аудиторія;

  • виставки;

  • персонал;

  • бюджет;

  • охорона музею, реставрації і архіви.

На сьогодні у Норвегії будь-яка людина може зібрати колекцію і відкрити музей. Однак, щоб бути зареєстрованим у список музеїв в ABM-utvikling, є певні вимоги:

  • музей повинен бути відкритий для відвідувачів, з регулярними годинами роботи;

  • колекція повинна бути постійною. Об'єкти мають бути зареєстровані у відкритому для громадськості каталозі;

  • музеї повинні мати підзаконні акти, які визначають право власності на колекцію, і де заявляється, що буде з колекціями музею, якщо музей перестане існувати;

  • музей зобов'язаний реагувати на щорічну форму музейної статистики.

Категорії музеїв визначаються відносно типів колекцій, тому норвезькі музеї можна згрупувати в 4 категорії:

  1. музеї декоративно-прикладного мистецтва;

  2. соціально-історичні музеї;

  3. природничі музеї;

  4. змішані: соціально-історичні та природознавчі музеї.

Немає ніяких вимог чи характеристик щодо визначення категорії музею, тому кожен музей сам визначає власну категорію. За 2002 рік 274 повідомили що: 28 належать до категорії (1), 214 в категорії (2), 5 в категорії (3) та 27 у категорії (4).

Соціально-історичні музеї включають не тільки велике число музеїв під відкритим небом і муніципальних музеїв, а й промислових музеїв. Є 4 університети у Норвегії, які мають відносно великі музейні колекції. Переважна більшість колекцій природознавства знаходяться в університетських музеях (6).

Детальніше норвезькі музеї можна поділити на такі категорії: археологічні, міські музеї, деякі спеціальні музеї, музеї під відкритим небом,соціальної історії, мистецтв і ремесел, сільського господарства, музеї-залізниці; природознавчі та ін. ABM-utvikling підтримує співробітництво між музеями в межах даних категорій.

Згідно з щорічними статистичними музейними даними на 2002 рік, 26% музеїв знаходяться у власності держави або муніципалітету, в той час як 69% музеїв в приватній власності.

За цими ж даними, 274 музеї відповідальні за 3,808 будівель, серед них 101 були придбані в 2002 році. Переважна більшість цих будівель належить соціально-історичним музеям. На сьогоднішній день багато норвезьких музеїв використовують електронне програмне забезпечення для цілей реєстрації. 193 з 274 музеїв в опитуванні використовують електронну реєстрацію з початку 2000 років.

Число відвідувачів з початку 2000 років значно виросла. Найбільшим числом відвідувачів славиться Університетський Музей Культурної Спадщини, Осло; Музеї природної історії і ботанічний сад, Осло; Кафедральний собор і палац архієпископа, Тронхейм; Національна галерея, Осло і Музей лиж в Холменколлені, Осло. Державні витрати на музеї - 160.681.385 євро в 2002 році, тобто 3.529.752 євро на 100.000 жителів.