Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
246.69 Кб
Скачать
  1. Саморегулівні організації на фінансовому ринку.

Як показує світовий досвід, фінансовий ринок ефективно розвивається тоді, коли враховується принцип оптимальності державного регулювання: держава регулює діяльність учасників ринку лише у випадках, коли це абсолютно необхідно, в інших же випадках вона делегує частину своїх повноважень професійним учасникам ринку, які об’єднуються у саморегулюючі організації (СРО).

В Україні, наприклад, саморегулюючі організації ринку цінних паперів здійснюють свою діяльність відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», Положення про діяльність саморегулівної організації ринку цінних паперів, яка об’єднує компанії з управління активами, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 29.09.2004 № 415, а також інших законодавчих та нормативних актів.

Відповідно до зазначеного Закону саморегулівна організація – це неприбуткове добровільне об'єднання професійних учасників ринку цінних паперів, яке створюється згідно з чинним законодавством з метою захисту інтересів своїх членів і учасників ринку цінних паперів та якому делегуються відповідними державними органами, що здійснюють регулювання ринків фінансових послуг, повноваження щодо розроблення і впровадження правил поведінки на ринках фінансових послуг та/або сертифікації фахівців ринку фінансових послуг. Таке об’єднання набуває статусу саморегулівної організації з дати внесення запису про неї до реєстру саморегулівних організацій, який веде Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Крім ДКЦПФР делегувати частину своїх повноважень та реєструвати саморегулівні організації може також і Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг у випадку, коли йдеться про об’єднання професійних учасників фінансового ринку, відмінних від професійних учасників ринку цінних паперів. Однак найчастіше СРО є об'єднаннями професійних учасників саме ринку цінних паперів.

СРО є юридичною особою, яка створюється, як правило, на невизначений термін, має самостійний баланс, рахунки в установах банку (ів), печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

Метою заснування та діяльності саморегулівної організації, а також основними її завданнями є:

1) представництво членів саморегулівної організації та захист їх професійних інтересів;

2) професійна підготовка та підвищення кваліфікації фахівців членів саморегулівної організації;

3) розроблення та контроль за дотриманням норм та правил поведінки, регламентів, правил здійснення операцій з цінними паперами, вимог до професійної кваліфікації фахівців – членів саморегулівної організації та інших документів, передбачених чинним законодавством;

4) упровадження ефективних механізмів розв'язання спорів між членами саморегулівної організації та між членами саморегулівної організації та їх клієнтами;

5) вдосконалення нормативно-правової бази ринку цінних паперів.

Саморегулівна організація створюється і здійснює свою діяльність згідно з наступними принципами:

  1. саморегулівна організація - об'єднання професійних учасників ринку цінних паперів, яке створюється згідно з чинним законодавством, за принципом - одна саморегулівна організація з кожного виду професійної діяльності;

  2. професійний учасник ринку цінних паперів повинен бути членом щонайменше однієї саморегулівної організації;

  3. відповідно до вимог чинного законодавства щодо сумісництва видів професійної діяльності на ринку цінних паперів професійний учасник може бути членом кількох саморегулівних організацій;

  4. саморегулівна організація повинна об'єднувати не менше ніж 25 % кількості професійних учасників ринку цінних паперів, які здійснюють певний вид (види) професійної діяльності, за винятком саморегулівних організацій організаторів торгівлі та установ, що здійснюють розрахунково-клірингову діяльність;

  5. здійснення управління діяльністю саморегулівної організації на демократичних засадах (один член саморегулівної організації – один голос) за умови рівності прав та обов'язків усіх членів.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, інші дер­жавні органи, що здійснюють регулювання фондового ринку, делегу­ють саморегульованим організаціям частину своїх повноважень щодо розробки та впровадження правил і стандартів здійснення операцій на фондовому ринку, сертифікації фахівців фондового ринку, надан­ня дозволів (ліцензій) особам, які здійснюють професійну діяльність на фондовому ринку, збору, узагальнення та аналітичної обробки ста­тистичної інформації про професійну діяльність на фондовому ринку.

Умовами для прийняття рішення про делегування організації-претенденту професійних учасників фондового ринку повноважень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо регулювання фондового ринку є:

  • наявність правил і стандартів професійної діяльності на фондовому ринку, що є обов'язковими для виконання всіма членами саморегулівної організації;

  • статус непідприємницької організації;

  • наявність у власності для забезпечення статутної діяльності активів у розмірі не менше, ніж 600 тисяч гривень.

Відповідно до вимог законодавства або у разі делегування державними органами, що здійснюють регулювання фондового ринку відповідних повноважень, саморегулівна організація може здійснювати:

  1. збір, узагальнення та аналітичну обробку інформації про професійну діяльність на фондовому ринку дотриманням вимог чинного законодавства щодо збору, використання, розповсюдження та зберігання інформації з обмеженим доступом та інформації, яка може завдати шкоди саморегулівній організації, її членам та учасникам ринку цінних паперів;

  2. подання клопотань на отримання ліцензій суб’єктами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, а також звертається з поданням про анулювання ліцензії на проведення професійної діяльності на ринку цінних паперів тим членам саморегулівної організації, які порушують вимоги чинного законодавства;

  3. сертифікацію фахівців ринку цінних паперів відповідно до напряму діяльності саморегулівної організації, а також виходити з поданням до державних органів про скасування сертифікації тим фахівцям ринку цінних паперів, які постійно порушують вимоги чинного законодавства.

Серед створених в Україні СРО учасників фондового ринку — Українська асоціація торговців цінними папе­рами, Українська асоціація довірчих товариств, інвестиційних фондів та компаній, Українська асоціація інвестиційного бізнесу.

Українська асоціація торговців цінними паперами була створена в 1992 р. як добровільне об'єднання 10 юридичних осіб — найбільших торговців цінними паперами з метою розвитку ринку цінних паперів в Україні, забезпечення сприятливих умов для діяльності учасників фондового ринку та захисту інтересів простих інвесторів.

Українська асоціація довірчих товариств, інвестиційних фондів та компаній, заснована в 1994 p., основними напрямами своєї діяльності обрала сприяння розвитку інфраструктури фондового ринку, участь в розробці законодавчого, нормативного та методичного забезпечен­ня фондового ринку, а також інформаційні послуги.

Українська асо­ціація інвестиційного бізнесу була створена в 1995 р. з метою захи­сту прав інвесторів, представлення їх інтересів перед урядом та гро­мадськістю, надання допомоги своїм учасникам у реалізації ефективних стратегій інвестиційної діяльності. Учасниками цієї асоціа­ції виступають більш як 100 українських компаній.

На початок 2003 р. в Україні діяло 11 СРО, з яких 5 є фондовими біржами, 4 — асоціаціями, 2 — торговельно-інформаційними системами. Серед бірж — це Українська, Київська міжнародна, Придніпровська та Донецька фондові біржі, Українська міжбанківська валютна біржа, а серед інших само­регульованих організацій — Асоціація учасників фондового ринку України, Професійна асоціація реєстраторів та депозитаріїв, Україн­ська асоціація інвестиційного бізнесу, Перша фондова торговельна система та Південноукраїнська торговельно-інформаційна система.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]