Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПП юнит 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

Text 2 b Загальне право

Загальне право - це сукупність норм, правил та понять. Загальне право не ґрунтується на писаному (статутному) праві, але багато з його понять переплітаються з писаним правом через їх використання та традиції. Беручи до уваги те, що воно запроваджується судами, загальне право виступає як результат роботи судової, а не законодавчої влади. Врахування досвіду попередніх поколінь забезпечує спадкоємність його законів. Це також надає можливість загальному праву реагувати на зміни потреб суспільства.

Прецедентне право

Загальне право виникло у Великобританії і було перенесене до США колоністами. Своїй життєздатністі воно завдячує традиції, яка виникла у 17-му столітті, коли почали записувати не тільки судові процеси та їх рішення, а також принципи та аргументи за якими вони виносилися. Коли суд виносить рішення у окремій справі та фіксує це рішення у письмовій формі, тоді це рішення стає "прецедентом", тобто тепер, ті принципи, за якими відправлялося правосуддя, можуть бути використані для вирішення справ з подібними фактичними обставинами.

Значення справи як прецедента здебільшого залежить від суду, який його прийняв. Вищі суди не зобов'язані керуватися прецедентами судів нижчого рівня.

Однак суди нижчого рівня мають враховувати прецеденти вищестоящих судів. Суди одного рівня можуть використовувати прецеденти один одного. Суди одного штату можуть користуватися прецедентами судів іншого штату або федерального суду, якщо такі прецеденти добре обґрунтовані та стосуються нових проблем.

Text 3а Статутне право

Статути - це писані закони, які приймаються органами законодавчої влади та які можуть походити з різних джерел. Статути, які поширюються на весь штат, приймаються Генеральною асамблеєю штату Огайо. Федеральні статути, прийняті Конгресом, також поширюються на весь штат Огайо. Місцеві закони, які називаються "положеннями" приймаються муніципальною радою.

Статути штату

Статути штату Огайо мають більшу силу, ніж муніципальні постанови, положення урядових органів та загальне право.

Більшість статутів штату Огайо входять до збірки законів "Доповнений кодекс штату Огайо", який, у свою чергу, систематизується за змістом, темами, розділами та підрозділами. Кодекс стосується широкого спектру питань. До найбільш важливих належать: організація та функціонування систем влади штату та місцевого самоврядування; сільське господарство; фінансові установи, комерційні операції; природні ресурси; комерційні організації; суди та процедура проведення слухання; карне право; сімейне право; освіта; проведення виборів; охорона здоров’я та безпека; страхування; праця та виробництво; безпека дорожнього руху; комунальні послуги; добробут громадян; нерухомість; дороги; оподаткування; ветерани та військові справи; водопостачання та каналізація.

Text 4а Адміністративне право

Законодавча влада має повноваження для прийняття адміністративних норм. За конституціями Сполучених Штатів та штату Огайо, адміністративна установа може приймати постанову лише тоді, коли статут надає їй такі повноваження. Більш того, такі права є досить обмеженими. Вони можуть застосовуватися лише стосовно окремих галузей, зазначених статутами та постановами.

Більшість норм проходить через таку процедуру прийняття: запропоновані норми публікуються; проводяться відкриті слухання та подаються пропозиції; розглядаються пропозиції громадськості та усіх, кого це може стосуватися; вносяться поправки до запропонованих норм; норми із внесеними поправками виносяться на обговорення; публікуються остаточні норми. Норми, прийняті таким чином, мають силу закону і можуть примусово застосовуватись судами таким же чином, як і статути. Порушення деяких норм може розцінюватися як злочин, коли основний статут або постанова прямо вказують на те, що таке порушення є злочином та за нього передбачається покарання.

У штаті Огайо багато видів діяльності переважно керуються нормами, прийнятими владою штату та органами місцевого самоврядування. Сюди належать: розробка корисних копалин; парки та місця відпочинку; боротьба із забрудненням довкілля; охорона здоров'я та покращення санітарних умов, житлове будівництво; техніка безпеки на виробництві.

Text 7

Ohio Constitution

The law is a compilation of rules and principles which establish rights and duties. The rules and principles concern freedom, conduct, and property. The law has many sources. For example, every group of human beings needs order. The need for order gave rise to customs. Certain customs were ac­cepted by the group and, over time, became law.

Ohio's Constitution is like the United States Constitution in many aspects. It establishes the government of Ohio and provides for legislative, executive, and judicial branches; enumerates the powers of the state government; and lists fundamental individual rights. The Ohio Constitution, how ever, addresses more issues than its federal counterpart. For example, establishes the right of "referendum" whereby the people can adopt and repeal laws by direct vote; contains detailed provisions for financing public works and various state programs; and establishes the organization and operation of local governments.

The Ohio Constitution is the supreme law of Ohio. It is the standard against which all other laws of the state and local governments must judged. Nevertheless, the Ohio Constitution is subordinate to the Unit States Constitution. In the event of a conflict between the Ohio and Unit States Constitutions, the United States Constitution controls.

Text 8

Побудова системи органів влади в Україні ґрунтується на принципі поділу влади на три гілки: законодавчу, виконавчу й судову. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України. Найважливішим з її повноважень є прийняття законів.

Главою Української держави є Президент. Серед повноваження Президента є такі: “Президент України:

1) забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави;

2) представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави,

3) підписує закони, прийняті Верховною Радою України;

4) має право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів із наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради України.

У відповідності до Конституції України Президент призначає за згодою Верховної Ради Прем’єр-міністра, який очолює Кабінет Міністрів України – вищий орган виконавчої влади. Членів Кабінету Міністрів також призначає Президент – за поданням Прем’єр-міністра.

Ст. 116 Конституції визначає повноваження Кабінету Міністрів: “Кабінет Міністрів України:

1) забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів Президента України;

2) вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики, політики у сфері праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури.

Органами судової влади в Україні є Верховний Суд України, Конституційний Суд України, суди загальної юрисдикції, спеціалізовані суди.

Exercise 7

(A)

(1) concepts; (2) statutory; (3) interwoven; (4) custom; (5) common; (6) judicial; (7) generations; (8) continuity; (9) consistency; (10) respond; (11) originated; (12) owes; (13) vitality; (14) reasoning; (15) decides; (16) precedent; (17) factual; (18) impact; (19) bound; (20) bound; (21) jurisdiction; (22) rank; (23) reasoned; (24) address.