Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ололо.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
31.02 Кб
Скачать

Графічне зображення показників статистики

Графіки, які ілюструють зміну статистичних явищ в часі називаються динамічними. Для зображення динаміки явищ часто використовують розглянуті нами в п. 5.2 стовпчикові, стрічкові, квадратні, кругові і картинні діаграми, в яких кожний стовпчик, стрічка, квадрат і т.д. зображають величину статистичного явища на певну дату, або за відповідний проміжок часу. Крім названих вище графіків нерідко застосовуються і лінійні графіки. Лінійні графіки використовуються для характеристики зміни явищ в часі, виявлення залежності між двома показниками і деяких інших завдань. Вони будуються при допомозі прямокутної системи   координат, на осі абсцис якої розміщують шкалу характеристик часу, a на осі ординат - рівні ряду динаміки. У лінійній діаграмі динаміки шкала на осі ординат повинна починатися з нуля, інакше діаграма буде не правильно відображати характер розвитку явища. Оскільки при великих значеннях рівнів динамічного ряду діаграма з початковим нульовим рівнем ординати буде невиразною і некомпактною, тоді на осі ординат слід зробити розрив шкали (мал. 5.12). Для базисних характеристик швидкості зміни досліджуваного явища початковий рівень ординати може починатись із 100. Лінійні діаграми дають можливість наочно визначити періоди часу, коли явища зростали (зменшувались) більш чи менш інтенсивно, або залишались без змін. Особливістю лінійного графіка наочного зображення даних, які характеризують підсумки розвитку явища за певний період часу є те, що динаміка показується у вигляді неперервної лінії, котра характеризує неперервність процесу.

Автоматизована система опрацювання даних правової статистики.

Сучасні інформаційні технології у правовій статистиці.

• Характеристика автоматизованої інформаційної системи статистичного

обліку та звітності органів внутрішніх справ України.

• Основні етапи технологічного процесу автоматизованої обробки даних

правової статистики.

І. Сучасні інформаційні технології у правовій статистиці

Ефективність правоохоронної діяльності суттєво залежить від кількісно-якісних показників її інформаційного забезпечення та часу їх отримання. Тому питанням інформатизації різних аспектів юридичної діяльності нині надається важливого значення. "

Кінець XX початок XI століття все частіше називають часом електроніки. Свідченням цього є те, що всього за кілька десятиліть людству вдалося перейти від примітивних лампових обчислювальних машин до компактних персональних ЕОМ, які спроможні зберігати та обробляти значну кількість інформації за досить короткий час. Безумовно, такі новації торкнулися і статистики, як галузі науки, так і практики, тому що .вона пов'язана передусім з показниками, їх збором та обробкою. Нова інформаційна технологія створює необхідні передумови для формування принципово інших підходів до організації статистичного спостереження, обробки та надання відповідних даних (див. Рис.ЗЗ).

Реалізації сучасних методів формування інформаційних ресурсів та технологій у сфері правової статистики присвячена Програма реформування державної статистики на період до 2000 року. Відповідно до неї, першочерговою метою є створення системи інформаційних ресурсів Державного комітету статистики України і застосування новітніх інформаційних технологій шляхом:

– створення інтегрованих баз статистичних даних загальнодержавного та регіонального рівнів на підставі єдиного фонду нормативно-довідкової інформації і каталогу статистичних показників;