Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S.,_Vasilev_O.O._Bezpeka_gittediyalno...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Військовий прилад хімічної розвідки впхр

Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР призначений для визначення в повітрі, на місцевості, техніці зарину, зоману, іприту. фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорціану, люїзиту, адамситу, хлорацетофенону а також пари VX і BZ в повітрі.

Принцип роботи приладу ВПХР полягає в наступному: при просмоктуванні ручним поршневим насосом зараженого повітря через загальновійськові індикаторні трубки в них відбувається зміна забарвлення наповнювача під дією отруйних речовин. По зміні забарвлення наповнювача і її інтенсивності або часу переходу забарвлення судять про наявність отруйної речовини і його зразкової концентрації.

Будова ВПХР. Прилад складається з корпусу із кришкою і розміщених в них: ручного насоса, насадки до насоса, паперових касет з індикаторними трубками, захисних ковпачків, протидимових фільтрів, електроліхтаря, грілки і патронів до неї. Крім того, в комплект приладу входить лопатка для взяття проб, «Інструкції-пам'ятки по роботі з приладом», «Інструкції по виявленню фосфорорганічних речовин» і плечового ременя із тасьмою.

Ручний насос (поршневий) служить для прокачування зараженого повітря через індикаторну трубку, яку встановлюють для цього в гніздо головки насоса. При 50-60 качаннях насосом в 1 хвилину через індикаторну трубку проходить близько 2 л повітря. На головці насоса розміщені ніж для надрізу і два поглиблення для обламування кінців індикаторних трубок; у ручці насоса – ампулорозкривачи.

Насадка до насоса з’являється пристосуванням, що дозволяє збільшувати кількість пари ОР, що проходить через індикаторну трубку, при визначенні ОР на ґрунті і різних предметах, в сипких матеріалах, а також виявляти ОР на ґрунті і різних предметах, в сипких матеріалах, виявляти ОР в диму і брати проби диму.

Рисунок 5(а) – Військовий прилад хімічної розвідки. Загальний вигляд

Рисунок 5(б) - ВПХР. Вид справа. 1. Корпус; 2. Кришка; 5. Протиаерозольні фільтри; 6. Насадка; 7. Захисні ковпачки;

11. Лопатка для взяття проб.

Рисунок 5 (в) - ВПХР. Вид зліва. 3. Ручний насос; 4. Касети із індикаторними трубками; 8. Електроліхтар; 9. Грілка; 10. Патрони до грілки;

12. Інструкція по роботі із приладом; 13. Інструкція по виявленню фосфороорганічних ОР; 14. Плечовий ремінь.

Індикаторні трубки, розташовані в касетах, призначені для визначення ОР і є запаяними скляними трубками, усередині яких поміщені наповнювач і ампули з реактивами. Індикаторні трубки маркіровані кольоровими кільцями і укладені в паперові касети по 10 шт. На лицьовій стороні касети даний кольоровий еталон забарвлення і вказаний порядок роботи з трубками. Для визначення ОР типа Си-Ес і Б-Зет призначені трубки ИТ-46. У комплект ВПХР вони не входять і поставляються окремо.

Захисні ковпачки служать для оберігання внутрішньої поверхні вирви насадки від зараження краплями ОР і для поміщення проб ґрунту і сипких матеріалів при визначенні в них ОР.

Протидимові фільтри застосовують для визначення ОР в диму, малих кількостей ОР в ґрунті і сипких матеріалах, а також при взятті проб диму. Вони складаються з одного шару фільтруючого матеріалу (картону) і декількох шарів капронової тканини.

Грілка служить для підігріву індикаторних трубок при зниженій температурі навколишнього повітря від —40 до +10 °С. Вона складається з пластмасового корпусу із двома вушками, в які вставляється штир для проколу патрона, що забезпечує нагрівання. Усередині корпусу грілки є чотири металеві трубки: три — малого діаметру для індикаторних трубок і одна — великого діаметру для патрона.

Визначення ОР в повітрі. Насамперед визначають пари ОР нервово-паралітичної дії, для чого необхідно узяти дві індикаторні трубки з червоним кільцем і червоною точкою. За допомогою ножа на головці насоса надрізати, а потім відламати кінці індикаторних трубок. Користуючись ампулорозкривачем розбити верхні ампули обох трубок і, узявши трубки за верхні кінці, енергійно струсити їх 2—3 рази. Одну з трубок (експериментальну) немаркуванним кінцем вставити в насос і прокачати через неї повітря (5—6 качань), через другу (контрольну) повітря не прокачується, і вона встановлюється в штатив корпусу приладу.

Потім ампулорозкривачем розбити нижні ампули обох трубок, і після струшування їх спостерігати за переходом забарвлення контрольної трубки від червоної до жовтої. До моменту утворення жовтого забарвлення в контрольній трубці червоний колір верхнього шару наповнювача експериментальної трубки вказує на небезпечну концентрацію ОР (зарину, зоману або Ви-Екс). Якщо в експериментальній трубці жовтий колір наповнювача з'явиться одночасно з контрольною, то це указує на відсутність ОР або малу його концентрацію. В цьому випадку визначення ОР в повітрі повторюють, але замість 5—6 качань роблять 50—60 качань насосом, і нижні ампули розбивають після 2—3-хвилинної витримки. Позитивні показання в цьому випадку свідчать про практично безпечні концентрації ОР.

Незалежно від отриманих показань при змісті ОР нервовопаралітичної дії визначають наявність в повітрі нестійких ОР (фосген, синильна кислота, хлорціан) за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями. Для цього необхідно розкрити трубку, розбити в ній ампулу, користуючись ампулорозкривачем із трьома зеленими рисами, вставити немаркуванним кінцем в гніздо насоса і зробити 10—15 качань. Після цього вийняти трубку із насоса, порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на лицьовій стороні касети.

Потім визначають наявність в повітрі пари іприту індикаторною трубкою з одним жовтим кільцем. Для цього необхідно розкрити трубку, вставити в насос, прокачати повітря (60 качань) насосом, вийняти трубку з насоса і після закінчення 1 хвил. порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на касеті для індикаторних трубок із одним жовтим кільцем.

Для обстеження повітря при знижених температурах трубки з одним червоним кільцем і точкою і з одним жовтим кільцем необхідно підігріти за допомогою грілки до їх розкриття. Відтавання трубок із червоним кільцем і точкою проводиться при температурі навколишнього середовища 0 °С і нижче протягом 0,5—3 хвилини. Після відтавання трубки розкрити, розбити верхні ампули, енергійно струсити, вставити в насос і просмоктати повітря через експериментальну трубку. Контрольна трубка знаходиться в штативі. Далі слід підігріти обидві трубки в грілці протягом 1 хвил., розбити нижні ампули експериментальної і контрольної трубок, одночасно струсити і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача.

Трубки з одним жовтим кільцем при температурі навколишнього середовища +15°С і нижче підігріваються протягом 1—2 хвил. після просмоктування через них зараженого повітря.

В разі сумнівних показань трубок із трьома зеленими кільцями при визначенні в основному наявності синильної кислоти в повітрі при знижених температурах необхідно повторити вимірювання з використанням грілки, для чого трубку після просмоктування повітря помістити в грілку.

При визначенні ОР в диму необхідно: помістити трубку в гніздо насоса; дістати з приладу насадку і закріпити в ній протидимовий фільтр; навернути насадку на різьблення головки насоса; зробити відповідну кількість качань насосом; зняти насадку; вийняти із головки насоса індикаторну трубку і провести визначення ОР.

Визначення ОР на місцевості, техніці і різних предметах починається також з визначення ОР нервово-паралітичної дії. Для цього, на відміну від розглянутих методів підготовки приладу, у вирву насадки вставляють захисний ковпачок. Після чого прикладають насадку до ґрунту або до поверхні обстежуваного предмету так, щоб вирва покрила ділянку з найрізкіше вираженими ознаками зараження, і, прокачавши через трубку повітря, роблять 60 качань насосом. Знімають насадку, викидають ковпачок, виймають із гнізда індикаторну трубку і визначають наявність ОР.

Для виявлення ОР в ґрунті і сипких матеріалах готують і вставляють в насос відповідну індикаторну трубку, намотують насадку, вставляють ковпачок, потім лопаткою беруть пробу верхнього шару ґрунту або сипкого матеріалу і насипають її у вирву ковпачка по самі вінця. Вирву накривають протидимовим фільтром і закріплюють притискним кільцем. Після цього через індикаторну трубку прокачують повітря (до 120 качань насоса), викидають захисний ковпачок разом з пробою і протидимовим фільтром. Відгвинтивши насадку, виймають індикаторну трубку і визначають присутність ОР.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Які прилади хімічної розвідки ви знаєте?

2. Для чого використовують ВПХР?

3. На якому принципі працює ВПХР?

4. Яка будова у ВПХР?

5. Як визначати ОР у повітрі?

6. Як визначаються ОР на місцевості?