Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S.,_Vasilev_O.O._Bezpeka_gittediyalno...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

1. Призначення, класифікація, основні вимоги до зізод

За принципом дії ЗІЗОД ділять на дві групи:

- фільтруючого типу – респіратори і протигази, при застосуванні яких вдихуване людиною навколишнє повітря очищається від шкідливих домішок за допомогою фільтрів або сорбентів, що входять в комплект ЗІЗОД;

- ізолюючого типу – шлангові і автономні дихальні апарати, за допомогою яких органи дихання людини ізолюються від навколишнього середовища, а повітря для дихання поступає з чистої зони або джерела дихальної суміші, що є складовою частиною апарату.

Залежно від призначення ЗІЗОД ділять на протигазових (ФГ), призначених для захисту від паро- і газоподібних речовин, протипилових (ФП) – для захисту від різних аерозолі (дими, тумани, пил) – і газопилозахисні (ФГП) – для застосування в умовах одночасного змісту в повітрі газів, пари і аерозолів різних речовин.

2. Конструктивні особливості протипилових зізод

Будь-який протипиловий респіратор складається з фільтру для очищення забрудненого повітря і лицьової частини (напівмаски, шолому).

По конструктивному оформленню всі відомі респіратори можна розділити на два типи: фільтруючі маски, у яких фільтруючий елемент одночасно служить лицьовою частиною, і патронні, що мають, самостійну лицьову частину і фільтруючий елемент.

Залежно від терміну служби розрізняють респіратори одноразового користування (респіратори типу «Пелюсток», «Кама», У-2к) і багаторазового користування, в яких передбачена можливість зміни фільтрів або їх багатократна регенерація.

У якості фільтрів в протипилових респіраторах використовують тонковолокнисті фільтрувальні матеріали. Найбільшого поширення набули полімерні фільтрувальні матеріали типу ФП, ФПП (фільтр Петрянова) завдяки їх високій еластичності, механічній міцності, великий пилоємністі і стійкості до хімічних агресивних речовин, а головне із-за високих фільтруючих властивостей.

Наявність електростатичного заряду у матеріалів ФПП додає їм не тільки високі фільтруючи властивості, але служить також засобом, що забезпечує м'яке і надійне ущільнення (прилипання) респіратора по лінії його прилягання до обличчя людини, що дозволяє практично виключити проникнення нефільтрованого повітря в підмасочний простір.

Респіратори шб – 1 «Пелюсток»

Респіратори ШБ – 1 випускають трьох типів: «Пелюсток – 200», «Пелюсток – 40», і «Пелюсток – 5». Конструктивно всі три типи респіратора однакові і представляють напівмаску з матеріалу ФПП, що одночасно служить фільтром. У неробочому стані респіратор має вид круга. Каркасність напівмаски в робочому стані забезпечується розпіркою і апертуючею марлею. Щільне прилягання респіратора до обличчя досягається за допомогою гумового шнура, ушитого в периметр круга, алюмінієвої пластинки, що обжимає перенісся, а також завдяки електростатичному заряду матеріалу ФПП, який утворює смугу обтюрації.

Рисунок 1 - Респіратор ШБ-1 «Пелюсток»

Респіратор у – 2к

Рисунок 2 - Респіратор «У – 2К»

Респіратор У – 2К, є напівмаскою, виготовленою з двох шарів фільтрувального матеріалу, – зовнішню з пінополіуретану і внутрішнього з матеріалу ФПП-15. Зсередини напівмаска покрита тонкою повітронепроникною плівкою, до якої кріпляться два клапани вдиху. У центрі підлозі маски розташований клапан видиху.