Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S.,_Vasilev_O.O._Bezpeka_gittediyalno...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Промисловий респіратор ру-60 м

Рисунок 3 - Респіратор РУ-60 М

Респіратор складається з гумової напівмаски 1, двох пластмасових патронів 4 із змінними протиаерозольнимі фільтрами 3, клапана видиху 5 із запобіжною обоймою, до пряжок якої прикріплене оголовье 6 і обтюратора 2. На дні корпусу кожного з патронів є патрубок з сідловиною для розміщення клапана вдиху. Фланець патрубка служить для приєднання патрона до напівмаски. Фільтри виготовлені у вигляді концентричних складок з фільтрувального матеріалу РФМ. Зовнішня частина останньої складки фільтру герметично затискається між стінкою корпусу патрона і герметизуючим кільцеподібним виступом кришки патрона.

3. Фільтруючи протигазові і газопилозахисні зізод

Протигазові ЗІЗОД призначені для захисту від пари і газів, а газопилозахисні– для одночасного захисту від аерозолів і газів. Тому основний конструктивний вузол цих пристроїв – фільтруючий елемент, здатний поглинати з навколишнього повітря в першому випадку парогазові речовини, а в другому – гази і аеродисперсні домішки.

Цивільні протигази

В даний час в системі цивільної оборони країни для дорослого населення використовуються фільтруючи протигази ГП-5, ГП-5М, ГП-7, ГП-7В. Для дітей – ДП-6, ДП-6М, ПДФ-7, ПДФ-Д, ПДФ-Ш і камера захисна дитяча (КЗД-4).

Цивільний протигаз ГП-7 (ГП-7В, ГП-7ВМ) - це одна з найостанніших і досконаліших моделей протигазів для населення.

Лицьова частина даного протигаза виконана у формі маски з круглими оглядовими стеклами для очей. На голові людини протигаз утримується спеціальним наголівником. Маска протигаза не закриває вуха. Переговорний пристрій в протигазі значно полегшує спілкування під час роботи. Застосування плівок, що не запітнівають, а при негативних температурах манжет утеплювачів, зберігає прозорість стекол протягом всього часу робіт в протигазі при будь-якому фізичному навантаженні.

Протигази ГП-7 Призначені для захисту органів дихання, зору і обличчя людини від отруйливих речовин (ОР), радіоактивного пилу (РП), біологічних аерозолів (БА) і інших шкідливих домішок. Протигаз ГП-7В відрізняється від ГП-7 тим, що в нім є пристрій для прийому води.

Рисунок 4 - Цивільний протигаз ГП-7В

Слід пам’ятати, що фільтруючи протигази не захищають людини від окислу вуглецю і аміаку. Тому для захисту від цих речовин використовується додатковий патрон ДПГ-3.

Промислові фільтруючі протигази

У комплект протигаза входить шолом-маска, виготовлена з еластичної гуми з клапанами вдиху і видиху, протигазова коробка великого або малого габаритів певної марки, гофрована трубка для під'єднування коробки великого габариту до шолома-маски і сумка для зберігання і носіння протигаза. Коробка малого габариту прикріпляється безпосередньо до шолома-маски без гофрованої трубки.

Протигазові коробки відповідно до призначення розрізняються колірним забарвленням і маркіровкою.

Ізолюючі шлангові зізод

Шлангові протигази (окрім самоусмоктуючого) має ряд переваг перед ЗІЗОД фільтруючого типу.

До них можна віднести наступні:

- час дії цих апаратів нічим не обмежується, окрім фізіологічних можливостей працюючих в них;

- повітря подається в лицьову частину апарату в кількостях, що забезпечують постійний надмірний тиск, що виключає підсос забрудненого токсичними речовинами повітря у разі негерметичності маски або напівмаски;

- обличчя в такому апараті весь час омивається струменем свіжого повітря, що при високих температурах забезпечує сприятливіші умови для теплознімання;

- відсутній опір диханню і підвищений вміст СО2 у вдихуваному повітрі;

- подача свіжого повітря попереджає запотніння стекол маски, забезпечуючи достатню видимість даних об'єктів.