Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S.,_Vasilev_O.O._Bezpeka_gittediyalno...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Основні поняття і визначення при оцінці радіаційної обстановки

Види іонізуючих випромінювань

Іонізуюче - будь-яке випромінювання, взаємодія якого з середовищем приводить до утворення електричних зарядів різних знаків.

Гамма-випромінювання - електромагнітне (фотонне) випромінювання, що випускається при ядерних перетвореннях або при анігіляції частинок.

Характеристичне - фотонне випромінювання з дискретним спектром, що випускається при зміні енергетичного стану ядра.

Гальмівне - фотонне випромінювання з безперервним спектром, що випускається при зміні кінетичній енергії заряджених частинок. Гальмівне випромінювання виникає в середовищі, що оточує джерело бета-випромінювання, в рентгенівських трубках, прискорювачах електронів і тому подібне

Рентгенівське - сукупність гальмівного і характеристичного випромінювань, діапазон енергії фотонів яких складає 1-1000 кэВ.

Корпускулярне - іонізуюче випромінювання, що складається з частинок з масою спокою, відмінною від нуля (альфа- і бета-часток, протонів, нейтронів і ін.)

Ультрафіолетове випромінювання і видиме світло не відносяться до іонізуючих випромінювань.

Дози і рівні опромінювання

Мірою вражаючої дії радіації є доза опромінювання. Для обліку особливостей джерел радіації і їх дії на різні об'єкти використовують деякі різновиди дози опромінювання.

Експозиційна доза характеризує здатність гамма- і рентгенівського випромінювання іонізувати навколишнє середовище. Експозиційна доза визначається тільки для повітря. У практичному застосуванні використовуються позасистемні одиниці вимірювання експозиційної дози: Р (рентген), мР (милирентген), мкР (мікрорентген).

Еквівалентна доза – поглинена доза в органі або тканині D, помножена на відповідний коефіцієнт якості для даного випромінювання Q.

,

Одиницею вимірювання еквівалентної дози є Дж/кг, що має спеціальне найменування зиверт (Зв).

Коефіцієнт якості Q – безрозмірний коефіцієнт, що визначає залежність несприятливих біологічних наслідків опромінювання людини.

п/п

Вид випромінювання

Значення Q

1

Рентгенівське і гамма-випромінювання

1

2

Електрони і позитрони, бета-випромінювання

1

3

Протони з енергією менше 10 МЕВ

10

4

Нейтрони з енергією менше 0,02 МЕВ

3

5

Нейтрони з енергією 0,1-10 МЕВ

10

6

Альфа-ізлученіє з енергією менше 10 МЕВ

20

7

Важкі ядра віддачі

20

Гранично допустима доза (ГДД) - найбільше значення індивідуальної еквівалентної дози за рік, яке при рівномірній дії в течії 50 років не викличе в стані здоров'я персоналу (категорія А) несприятливих змін, що виявляються сучасними методами; ГДД є основною дозовою межею для осіб категорії А

Межа дози (МД) - гранична еквівалентна доза за рік для обмеженої частини населення (категорії Б); межа дози встановлюється менше ГДД для запобігання необгрунтованому опромінюванню цього контингенту людей; межа дози контролюється по усередненій для для критичної групи дозі зовнішнього випромінювання і рівню радіоактивних викидів і радіоактивного забруднення об'єктів зовнішнього середовища; є основною дозовою межею для осіб категорії В

Допустимі рівні - нормативні значення надходження радіоактивних речовин в організм, зміст радіоактивних речовин організмі, їх концентрація у воді і повітрі, потужності дози, щільність потоку і тому подібне, розраховані із значень основних дозових меж ГДД і МД