Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістерська робота.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
681.98 Кб
Скачать

Методика відбору проб

За звітний період було обстежено 11 річок області: Тетерів, Случ, Уж, Норинь, Ірша, Гнилоп’ять, а також гирло річки Гуйва, три річки в прикордонних з Київською областю створах: р.Кам’янка, р.Ірпінь та р.Роставиця (басейн р.Рось), і р.Уборть, яка є транскордонною між Україною та республікою Білорусь .

Відбір проб здійснювався згідно "Програми моніторингу поверхневих вод суші", розробленої Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області. "Програма..." нараховує 18 пунктів, 23 створи на 11 річках з щоквартальним відбором проб в кожному створі, відбір проб на р. Уборть, як транскордонній, проводився 6 разів на рік. Всього протягом року відібрано 94 проби.

При дослідженні гідрохімічного стану водойм відбиралися проби у встановлених пунктах, при відборі використовувався скляний посуд об’ємом 500 мл. Перед наповненням посуд ополіскувався тією водою, яку потрібно було взяти для проби. З кожної водойми проби брались в трьох точках для порівняння динаміки змін хімічного складу. Проби у річках бралися на струмені потоку на глибині 0,2 – 0,5 м від поверхні, у дуже глибоких річках проби брались із кількох горизонтів, що дало можливість відобразити середній склад води.

Для відбору проб із глибини до 30-30 метрів використовують прості та надійні барометри конструкції Рутнера або Мончанова. Вани мають вигляд відкритого з обох боків циліндра ємністю від 1 до 3 літрів і закриваються на необхідній глибині. Для нетривалого збереження проби найкраще підійде поліетиленовий, пластиковий чи скляний посуд, що добре закривається.

Під час транспортування до проби повинен бути прикріплений супровідний документ, у якому зазначені дата, найменування станції і обрій взяття проби, метеорологічні умови, результати візуального спостереження стану водойм. Лабораторний аналіз виконується в день взяття проби.

Відбір проб проводиться у такий час:

- узимку – до початку танення снігу;

- навесні – у час весняного водопілля;

- улітку – літню межень;

- восени – перед замерзанням річок.

Для повного аналізу проби слід брати близько 13 години за місцевим часом, а для скорочення – між 12 та 17 годинами.

Воду з глибин беруть спеціальним приладом – батометром, яким звичайно користуються на водопостах “Гідрометслужби”. До дволітрової широкошийкової склянки підбирають гумову пробку, в якій по прямій лінії три отвори. У середній отвір вставляють термометр для вимірювання температури води. В один крайній отвір вставляють коротку скляну трубку, зігнуту під прямим кутом. На верхній кінець цієї трубки надівають гумову трубку з затискачем. У другий крайній отвір вставляють також скляну трубку, кінець якої доходить до склянки. На верхній кінець трубки, зігнутий дугоподібно, надівають гумову трубку з затискачем. Довжина гумової трубки залежить від глибини, на якій беруть пробу води. На кінець гумової трубки прикріпляють невеликий тягарець (100-150 г). На гумовій трубці роблять позначки – поділки на сантиметри з тим, щоб було видно, на яку глибину опускається її кінець при відбиранні води.

Пробу води беруть так. Кінець довгої гумової трубки з тягарцем опускають на потрібну глибину у воду, знімають затискачі і через коротку трубку насосом відсмоктують з склянки повітря. Внаслідок утворення в склянці вакууму вода через трубку заповнює склянку. Коли вода повністю наповнить склянку, затискачі закривають. Так склянку наповнюють 2-3 рази з тим, щоб добре сполоснути її водою яку братимуть для проби, після чого набирають води для проби, як і попередньо.