Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістр_друк.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

84

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Історичний факультет

Кафедра спеціальних історичних дисциплін та правознавства

Дипломна магістерська робота

на тему:

«Берестейська Церковна унія 1596 року в польській та українській історіографії»

Виконала: студентка VІ курсу, групи 61

Напрям підготовки 8.02030201 Історія

заочної форми навчання

Кареліна Ірина Юріївна

Керівник: доктор історичних наук професор

Ярмошик Іван Іванович

Рецензент:

Житомир – 2013 року

ПЛАН

Вступ…………………………………………………………………….3-7

Розділ 1 Історіографія та джерельна база дослідження...……………7-18

Розділ 2 Передумови укладення унії процес її підписання та перші поунійні роки…………………………………………………………………18-36

2.1 Передумови та причини укладення унії…………………………..

2.2 Процес підписання Берестейської церковної унії та перші поунійні роки……………………………………………………………………………..

Розділ 3 Берестейська церковна унія 1596 року в українській історіографії …………………………………………...……………...……...37-52

3.1 Берестейська церковна унія в українській історіографії XVI – кінця ХІХ ст……………………………………………………….

3.2 Берестейська церковна унія в українській історіографії ………XX XXI ……………………………..

Розділ 4 Берестейська церковна унія 1596 року в польській історіографії ………………………………………………….………………53-65

4.1 Берестейська церковна унія 1596 року в польській історіографії XVI – поч. XX ст……………………………………………..

4.2 Берестейська церковна унія 1596 року в польській історіографії другої половини ХХ – початку ХХІ століття

Висновки……………………………………………………………...66-71

Список використаної літератури…………………..…………………72-75

ВСТУП

Актуальність теми: У світовій історії релігія виступає не лише втіленням того, у що людство вірить, вона часто відображає те, як живе суспільство, рівень його розвитку, внутрішні конфлікти і суперечності буття народу. Об’єднуючи або розділяючи, віра нікого не залишає осторонь, адже торкається особисто кожного учасника подій. Тому вивчення історії церкви в кожен окремий період часу, чи в контексті історії України в цілому, є надзвичайно важливим. Унія як метод і форма об’єднання церков викликає неоднозначну реакцію, а відтак і оцінку у різних дослідників, які часто працювали в умовах політико-культурного тиску різних держав і церков. Окрім того, на сьогодні, історіографія Берестейської церковної унії є самостійним об’єктом дослідження, адже формувалася під впливом різноманітних політичних, суспільних та культурних чинників. В дослідженні аналізується ґенеза історіографічних досліджень, процес збагачення історіографічних знань, внесок провідних учених у розуміння історіографічного процесу у дослідження церковно-історичних шкіл, інституцій, краєзнавчих осередків. В час коли активно розглядаються ідеї екуменічності всіх течій християнства, питання пов’язані із церковною унією 1596 року знову набувають актуальності, а їх висвітлення в нових історико - правових умовах потребує нових досліджень.

Об’єкт дослідження: Основні етапи розвитку, характерні риси та проблеми української та польської історіографії Берестейської церковної унії 1596 року.

Предмет дослідження: праці українських та польських істориків присвячені Берестейській церковній унії 1596 року.

Мета: дослідити особливості формування, розвитку та особливостей оцінок Берестейської церковної унії в працях українських та польських істориків.

Завдання дослідження:

  • Дослідити передумови та причини укладення унії.

  • Проаналізувати процес укладення унії та особливості церковного життя в перші поунійні роки.

  • Вивчити праці українських істориків XVI-XIX ст. присвячені Берестейській унії 1596 року.

  • Дослідити українську історіографію Берестейської церковної унії 1596 року XX – поч. XXI ст.

  • Вивчити основні праці польських істориків XVI – XX ст. присвячені Берестейській унії.

  • Проаналізувати основні історичні праці польських дослідників другої половини XX – XXI ст. присвячені Берестейському церковному з’єднанню 1596 року.

У виконанні цих наукових завдань полягатиме науково – навчальна новизна даної роботи. Суть її полягає у вивченні та осмисленні мною проблематики української та польської історіографії Берестейської церковної унії 1596 року.

Методи та принципи дослідження. У даній роботі застосовано основні принципи історіографічного дослідження: історизму, об’єктивності, системності, всебічності, спадкоємності. Принцип історизму вважається універсальним правилом наукового пізнання. При вивченні особливостей української та польської історіографії Берестейської унії він вимагає від дослідника дотримуватись конкретно-історичного підходу до аналізу історичних праць, враховувати умови у яких формувалася історична думка. Цей метод дозволив з’ясувати обставини виникнення та етапи вивчення ідеї об’єднання римо-католицької та православної церков на українських землях українськими та польськими істориками.

Принцип об’єктивності вимагав максимальної виваженості й толерантності при вивченні праць різних істориків, врахування соціокультурних та політичних умов, в яких формувався їх науковий світогляд, суспільне і особисте ставлення до унії, що мало відчутний вплив на виклад унійної історії в наукових працях.

Використання принципу системності зумовлено тим фактом, що сама історична наука має системний характер, на розвиток історичної думки впливає чимало факторів: політологічних, економічних, філософських. Принцип системності орієнтував на комплексне розуміння історичних знань, врахування здобутків не лише істориків, але й дослідників інших гуманітарних галузей. Із принципом системності тісно пов'язаний і принцип всебічності, який зобов’язував підходити до історіографічного процесу всебічно, аналізувати усі його сторони, враховувати вплив на процес формування історичних знань комплексу внутрішніх та зовнішніх чинників.

Автор дотримувався цих наукових принципів у своєму дослідженні, оскільки, на думку Я. Калакури, ігнорування чи порушення навіть одного із них неминуче негативно позначиться на повноті й достовірності історіографічного дослідження.

У цьому дослідженні використані основні методи історіографічного пізнання – метод історіографічного аналізу, метод історіографічного синтезу, культурологічний підхід, метод вивчення ментальних структур, біографічний метод, метод періодизації, історико-хронологічний, історико-ситуаційний, порівняльний методи.

Метод історіографічного аналізу полягає у врахуванні політичні, соціальні, культурні, психологічні умови формування історичних знань про Берестейську церковну унію 1596 року.

Метод історіографічного синтезу орієнтований на узагальнення, здобутих, на основі аналізу історіографічних джерел, знань та покликаний систематизувати різнобічний історіографічний матеріал, виявити причини, обставини, фактори формування української та польської історіографії Берестейської церковної унії. Цей метод дозволив сформувати цілісне знання про особливості розвитку історіографічних досліджень Берестейської унії.

Хронологічні рамки дослідження обумовлені його предметом та об’єктом і охоплюють період з ІІ половини XVI ст. – коли з’явилися перші публікації присвячені Берестейській церковній унії 1596 року – до сьогодні, адже дослідження даної теми тривають досі.

Структура роботи: робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків та списку використаних джерел, загальний обсяг роботи складає

РОЗДІЛ 1 ІСТОРІОГРАФІЯ ТА ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ДОСЛІДЖЕННЯ

РОЗДІЛ 1 ІСТОРІОГРАФІЯ ТА ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА

Проблема історіографічних досліджень Берестейської церковної унії 1596 року, як об’єкту наукового пізнання неодноразово привертала увагу науковців. Як основа кожного нового дослідження пов’язаного із історією унії, та безпосередньо об’єкт вивчення. Як наслідок історіографія даної проблеми, є досить об’ємною. Разом із тим специфічність унійної історії та її історіографії полягає у тому, що при дослідженні даної теми значна частина науковців є упередженою, в силу суспільного та особистого ставлення до проблеми унійного з’єднання, та оцінок, що їй дають окремі історики.Таким чином прослідковується певна неоднорідність історіографії другого рівня – коли на упередженість авторів історичних творів накладається упередженість історіографів.

1.1. Література

Серед праць на які спирався дослідник в ході вивчення історіографії Берестейська церковна унія 1596 року слід виділити наступні:

  1. Біляков Г.Ф., Білякова О.Г. Берестейська унія в працях істориків ХХ ст

У статті проаналізовано питання Берестейської унії в працях істориків ХХ ст.. На їхню думку, польськими істориками унія оцінювалась неоднозначно, однак вони солідаризувалися в тому, що вона призвела до розколу руського народу, а для польської держави обернулась головно негативними наслідками. Характерною рисою досліджень 50-х – 80-х рр. ХХ ст. з історії Польщі та України, в яких окреслювалися проблеми церковної унії, було бачення історії Речі Посполитої XVI – XVII ст. крізь призму класової боротьби та діалектико-матеріалістичної методології наукових досліджень. Підкреслимо, що поза увагою авторів залишився доробок конфесійної історіографії цього періоду. Загалом, дана розвідка є надто вибірковою в аналізі праць.

Найбільш докладно проаналізувала еволюцію поглядів польських науковців на історію православ’я та унії М.Папєжинська-Турек [28]. Досліджуючи концептуальну парадигму праць ХІХ – початку ХХ ст., вона зазначила, що для ґрунтовної оцінки їхнього доробку необхідно брати до уваги те, що історіографія окреслювала не тільки традиційні міжконфесійні стосунки, але й політичну ситуацію. Так, польська історіографія певною мірою була спробою відповіді на русифікаційну політику російського уряду та православної церкви на землях, що належали колись Речі Посполитій. Унію трактовано як велику місійну справу, побудову мосту до православного Сходу [28, 44]. Дослідниця виокремила і певні напрями дослідження унійної проблематики в цей період. Підсумовуючи сказане, М.Папєжинська-Турек зауважила, що для тогочасної історичної літератури характерне надмірне емоційне ставлення до проблеми. Автор стверджує, що тоді утвердився образ православ’я як меншовартісної конфесії, ворожої римо-католицькому костьолу і “польськості”; образ уніатства як кращого від православ’я, ближчого до католицизму і пов’язаного з “польськістю” [28, 48]. Цінними є рефлексії М.Папєжинської-Турек стосовно контексту розвитку польської церковної історіографії у міжвоєнний період. Тоді на історико-церковні дослідження впливали радикалізація національно-визвольного руху українців, тогочасні польсько-українські конфлікти, загострення міжконфесійного протистояння, зміна статусу католицької та православної церков і ототожнення конфесійної належності з національною.

Предметом загальної дискусії в польській церковній історіографії стала оцінка значення унії в історії Польщі, тобто відповідність її державним інтересам Речі Посполитої та католицького костьолу. Дослідниця виокремила в польській історіографії т. зв. “противників” і “прихильників” унії. Перші обстоювали погляд, що кориснішим для костьолу та держави було зміцнення на східних землях католицизму в латинській версії, і на підтвердження цього вказували на роль греко-католицизму у формуванні українського сепаратизму в Східній Галичині. Інші й надалі акцентували, що унія була найкращою формою державної асиміляції українців і білорусів і відповіддю на експансію православного російського Сходу.

У повоєнній історіографії автор виділила три напрями дослідження теми: світський, конфесійний православний і конфесійний католицький. У представників першого напряму під впливом польсько-українських непорозумінь та натиском радянської історіографії сформувалося негативне ставлення до церковної унії. Конфесійна польська історіографія протягом кількох останніх десятиліть перебуває під впливом екуменічних ідей [28, 51 – 53]. Вона відрізняється також від історіографії попередніх етапів. Це проявляється, по-перше, у більш досконалій формі викладу, збагаченні інтерпретаціями, насиченості висновками на основі фактографічного матеріалу, відсутності емоційного ставлення, ґрунтовній аргументації. Дослідниця зауважує і виразну тенденцію до пом’якшення негативних оцінок стосовно православної конфесії. Змінюється, на думку М.Папєжинської-Турек, і образ греко-католицької церкви, розкриваються чинники, що зумовлювали слабкість унії. Водночас у польській історіографії зберігаються погляди на унійні процеси як найкращу дорогу до церковного зближення та вдосконалення східної церкви [28, 56]. Цілком обґрунтованими виглядають прикінцеві висновки, що сучасна польська історіографія еволюціонізує до об’єктивної оцінки історії конфесій, попри те, що існують певні стереотипи, характерні для давньої історіографії.

М.Папєжинська-Турек спробувала також проаналізувати історіософські засади дослідження унії в російській, польській та українській історіографіях ХІХ – ХХ ст. [29]. Наукові візії стосовно унії, на її погляд, зумовлювалися двома факторами: конфесійною належністю громадськості, яка керувалася “добром” для власної церкви, а також національною і державною ідентифікацією.

В іншій своїй розвідці дослідниця зазначила, що в українській історичній науці виразно виокремилися дві орієнтації: східноукраїнська і галицька [27]. У межах першої сформувалась візія історії української церкви, в якій православ’я становило головний націотворчий чинник в історії України. Історики галицького напряму, навпаки, підкреслювали значення уніатської церкви. Лише дехто (наприклад, В.Липинський) відзначав націотворче значення обох конфесій.

Цінними є погляди М.Папєжинської-Турек щодо умов розвитку української церковної історіографії у міжвоєнний період [10]. Вона висвітлила цивілізаційну дискусію, яка велася в українській пресі Галичини стосовно значення візантизму та латинства в історії України. Ця дискусія, на думку історика, мала важливе значення для тогочасного розуміння історичних витоків греко-католицької церкви й України загалом.

На особливу увагу заслуговує праця А.Міроновича «Unia brzeska w świetle historiografii. Uwagi o stanie badań.» На сучасному етапі одним із перших спеціальну історіографічну розвідку з історії унії написав А.Міронович [25]. Дослідник правильно відзначив, що унійна проблематика вивчалася не тільки для потреб історичних досліджень, а й для політичних цілей. З’ясовуючи мотиви зацікавлення унійною те-матикою різними науковими школами, він зауважив, що російські науковці акцентували на політичних факторах унійних процесів, а польська історіографія підкреслювала теологічні фактори, розгля-даючи унію як прагнення Апостольської столиці до єдності християнства. Польську історіографію А.Міронович поділив на три періоди. До 1918 р. вона характеризується різнорідністю опрацювань і відсутністю наукового об’єктивізму. У міжвоєнний період церковна унія розглядалася у ширшому історичному контексті, однак була обмежена у використанні джерельних матеріалів. Повоєнний етап характеризується меншою кількістю напрацювань, однак більш критичним підходом. А.Міронович з’ясував, що широке зацікавлення польської історіографії унійною проблематикою припадає на другу половину ХІХ ст., а також на міжвоєнний час. У другій половині ХІХ ст. це стало можливим завдяки публікації джерел [25, 167]. У міжвоєнний період унаслідок актуалізації проблеми унії розробляється питан-ня її впливу на суспільно-політичну, національну й культурну ситуацію в Речі Посполитій та ставлення сусідніх держав, в основному Росії, до релігійних змін. У повоєнний час унійні дослідження проводилися переважно духовними істориками. Отже, автори часто репрезентували конфесійні погляди й аналізували поширення унії на підставі селекційно відібраних джерел та напрацювань [25, 168]. Здобутком таких досліджень було висвітлення відносин між православною й католицькою конфесіями та опрацювання регіональної історії православної церкви. У світській повоєнній польській науці унійна проблематика розглядалася лише на маргінесі світської історії.

Заслуговують на увагу й деякі рефлексії А.Міроновича стосовно основних концепцій польського унієзнавства. Так, наприклад, польська історична література часто підкреслювала роль Берестейської унії як доповнення до політичної унії 1569 р., що не завжди підтверджується фактографічно. Концепція інтеграційної функції церковної унії земель Речі Посполитої перебуває в суперечності з поглядом, який вбачає в ній додатковий імпульс до формування націотворчих і сепаратистичних тенденцій на руських теренах. Трактування унії як політичного явища релігійного характеру призвело до гальмування історіографічного процесу і тим самим – до спаду зацікавлення науковцями цією темою [25, 170]. Багато польських істориків намагалися все ж аналізувати генезу унії на широкому тлі внутрішніх та зовнішніх змін Речі Посполитої, а її наслідки – в різних площинах.

Слушними є також зауваги дослідника стосовно концепції російської історіографії, яка також наголошує на політичному характері Берестейської унії. Більшість дослідників ыз православних конфесійних позицій показують народно-релігійну боротьбу руської шляхти та православного духовенства проти католиків і церковної унії. На думку А.Міроновича, російська історіографія концентрувалася в основному на вивченні негатив-них наслідків унії як розколу церкви. Незважаючи на серйозний археографічний доробок, значна частина праць російських істо-риків грішила описовим характером і обмежувалась акцентуванням конфліктів між православними і католиками. Проте науковці започаткували дослідження низки істотних проблем, розвинутих радянською історіографією.

Автор високо оцінив і доробок радянської історіографії, яка, на його думку, подала ґрунтовний аналіз унійних процесів у контексті економічних, культурних і суспільних змін. Новим явищем у радянській історичній літературі було трактування унії як одного зі способів суспільного утиску народних мас панівними класами і духовенством [25, 173].

На думку А.Міроновича, історіографія католицького спрямування звертає увагу на початки унії, а також на роль, яку вона мала виконати в Речі Посполитій (ідеться про універсальні засади латинського костьолу, який прагнув до єдності християн під зверхністю Риму). Натомість православні дослідники зосереджувалися в основному на причинах, які допровадили до занепаду уніатської церкви, трактуючи унію як подію, що сталась унаслідок діяльності польського уряду і католицької ієрархії, спрямованої на зміцнення і фаворизацію католицизму на теренах, де колись домінувала православна церква. Світська польська історіографія підкреслювала насильницькі способи ліквідації унії російським урядом і боротьбу за її збереження. Російська історіографія зосереджувалася в основному, на висвітленні методів її впровадження та на антиунійній опозиції. Загалом, історики розглядали окреслену тему з церковного (католицького чи православного), національно-політичного (польського, російського, українського) погляду.

Леонід Тимошенко. Берестейські собори у жовтні 1596р.: історіографічний досвід.У статті підсумовується досвід вивчення історії Берестейських соборів в унієзнавстві, починаючи від полемічних творів та історіографії XVIIст. Найбільша увага приділяється науковій історіографії, започаткованій у XIXст. Аналіз спеціальних публікацій з теми дозволив зробити висновок про відсутність сучасної наукової концепції Берестейських соборів, накреслити основні напрямки та засади подальшого вивчення історії події

В українській історіографії І.Франко першим спробував проаналізувати здобутки унієзнавства ХІХ ст. Дослідник відзначив “надзвичайний і дивний факт”: протягом тривалого часу історики уніатської церкви недвозначно вважали унію нещастям Русі, плодом зради народу і батьківської віри, результатом єзуїтських інтриг.

Святлана МАРОЗАВА, Гродна. Беларуская гісторыяграфія (1996-2006) Берасцейскай царкоўнай уніі. Короткий аналіз історіографічних напрацювань білоруських, українських та російських істориків міститься у монографіях.

Окрім окремих публікацій та монографій присвячених історіографії Берестейського церковного з’єднання, слід зауважити також діяльність наукової школи: «Історія та історіографія української церкви XVI-XVIII ст.; теоретико-методологічні засади української історіографії другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст.», заснованої у 2001 р.

Напрями наукових досліджень: Порівняльні дослідження релігійних культур Східної Європи, реконструкція інституційного розвитку Київської митрополії, історія Берестейської унії 1596 р., історія та історіографія нової унії, історія монастирів, мирянських організацій церкви, інституційний розвиток історичної науки

Керівник наукової школи – Тимошенко Леонід Володимирович, кандидат історичних наук, професор.

Серед представників цієї школи слід виділити:

Тиміш Лідія Ігорівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри правознавства, політології і соціології

Напрями наукових досліджень: історіографія історії церкви, історіографічне середовище Львова міжвоєнного періоду ХХ ст.

Основну увагу в своїх дослідженнях дослідниця приділяє історіографії історії унійних процесів в західних єпархіях Київської митрополії. Л. Тиміш визначила, що українською та польською історіографією нагромаджено значний блок історичних знань про унійні процеси в західних єпархіях Київської митрополії. Доволі ретельно з’ясовано причини поширення унії, роль православного єпископату, перебіг та постанови основних унійних соборів кінця XVII ст., обставини переходу до уніатського віровизнання ієрархії, окремих церковних інституцій. Найбільш детально польськими та українськими істориками висвітлено процес поширення унії у Львівській та Перемишльській єпархіях. Однак ряд проблем залишились маловивченими та дискусійними і вимагають новітнього переосмислення (як наприклад, перехід до унії Луцької єпархії). Найбільш помітними є праці: «Українська греко-католицька історіографія міжвоєнного Львова: організація, інституційний розвиток, напрямки досліджень», «Между Востоком и Западом: греко-католические исследования церковно-обрядовой идентичности и главных черт», «Внесок митрополита Андрія Шептицького у дослідження історії української.

Біла Світлана Ярославівна − кандидат історичних наук, доцент кафедри давньої історії України та спеціальних історичних дисциплін Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Напрями наукових досліджень: історіографія історії унійної церкви (кінець XVII – XVIII ст.). Найпомітніші праці: «Унійні процеси у Луцько-Острозькій єпархії в історіографії другої половини ХІХ – початку ХХ ст.», «Унійні процеси у Львівській, Перемишльській та Луцькій єпархіях у дослідженнях представників Київської церковно-історичної школи», «Розвиток унієзнавчих досліджень: історіографія проблеми» «Польська історіографія другої половини ХХ ст. про політику Речі Посполитої щодо унійних процесів у Львівській та Перемишльській єпархіях», «Унійні процеси в західних єпархіях Київської митрополії в історіографії православного спрямування (перша половина ХІХ ст.)».

У статті «Розвиток унієзнавчих досліджень: історіографія проблеми» проаналізовано історіографічну літературу з унійної проблематики, показано основні здобутки і тенденції теми. Доведено, що польська наука у дослідженні особливостей розвитку унієзнавства має більш давні традиції. Значною об’єктивністю характеризуються узагальнюючі оцінки польськими науковцями концепцій, еволюцій поглядів, здобутків і недоліків церковної історіографії з унійної проблематики. Стверджується, що праці українських дослідників містять значний аналітичний матеріал про ґенезу та особливості унієзнавчих студій, внесок у дослідження проблеми церковно-історичних шкіл, наукових центрів та осередків.

Канадський історик С.Величенко дослідив висвітлення українського минулого в польській, російській та національній історіографії від найдавніших часів до 1914 р.2 Окрім загальних історіографічних оглядів, польській історіографії церковної унії кінця XVI ст. присвячено декілька спеціальних статей.

У розвідках українського вченого Л.Тимошенка, який розглянув дослідження Берестейської унії крізь призму історіографічного процесу: простежується, як представники польських історичних середовищ висвітлювали генезу та наслідки унії для польських й українських земельЛ. Тимошенко Л. Церковно-історичні дослідження у Львові у міжвоєнний період. Польська історіографія Берестейської унії (кінець ХІХ – 30-ті рр. ХХ ст.)

Окреслену проблематику вивчала польська дослідниця Т.Хинчевська-Геннель «Берестейська унія в XVII столітті з польської точки зору, Польський погляд на Берестейську унію в XVII ст.» у цій праці вона простежила еволюцію поглядів польських учених вказаного періоду стосовно історії Берестя.

Окрім того значна увага проблемі історіографії Берестейської унії та історії греко-католицької церкви приділено у праці «Уніатська Церква на Волині кінця XVI – першої половини XVII cт.(регіональний, соціальний та духовний аспект)»,автор Володимир Ляхоцький.

До проблеми історіографічного досвіду звертається також Оксана Руда у праці Берестейська унія у дослідженнях львівських істориків (1890−1914) .

У статті висвітлені погляди львівських істориків-поляків на генезу уніатської ідеї, історію Берестейської унії. Увагу зосереджено на політичних подіях, побіжно проаналізовано соціально-економічні, культурні явища українського минулого. Оцінка церковної унії польськими вченими залежала від їхніх політичних поглядів і переконань, а також від приналежності до позитивістського чи неоромантичного напряму в історіографії.