Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістр_друк.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

4.2. Берестейська церковна унія 1596 року в польській історіографії іі половини хх ст. - поч. Ххі .

Щодо розвитку польської церковної історіографії у міжвоєнний період, слід зауважити, що тоді на історико-церковні дослідження впливали радикалізація національно-визвольного руху українців, тогочасні польсько-українські конфлікти, загострення міжконфесійного протистояння, зміна статусу католицької та православної церков і ототожнення конфесійної належності з національною.

У цей період церковна унія розглядалася у ширшому історичному контексті, однак була обмежена у використанні джерельних матеріалів. Повоєнний етап характеризується меншою кількістю напрацювань, однак більш критичним підходом. У міжвоєнний період унаслідок актуалізації проблеми унії розробляється питання її впливу на суспільно-політичну, національну й культурну ситуацію в Речі Посполитій та ставлення сусідніх держав, в основному Росії, до релігійних змін. У повоєнний час унійні дослідження проводилися переважно духовними істориками. Отже, автори часто репрезентували конфесійні погляди й аналізували поширення унії на підставі селекційно відібраних джерел та напрацювань [25, с.168]. Здобутком таких досліджень було висвітлення відносин між православною й католицькою конфесіями та опрацювання регіональної історії православної церкви. У світській повоєнній польській науці унійна проблематика розглядалася лише на маргінесі світської історії.

Даний період в історіографії унії був відзначений тим, що вона збагатилася двома великими працями польських істориків К.Лєвіцького і К.Ходиніцького.

К.Лєвіцький у праці про К.Острозького не подав системного опису соборів, вважаючи, що питання опрацьоване в літературі предмету “досить детально”. З’ясовуючи позицію К.Острозького, дослідник підкреслив кількісну перевагу православного собору, в числі осіб як духовних, так і світських. Він уперше звернув увагу на інформацію анонімної реляції, яка повідомляла про 600 учасників православного собору. Цей собор переважав також і кращою організацією. Обопільні спроби порозуміння залишилися без наслідків, оскільки ставлення до унії давно сформувалося ще до соборів, а компроміс означав би капітуляцію: уніати не хотіли нехтувати підтримкою влади, православні відчували свою силу в кількісній перевазі. Вирішальна роль князя К.Острозького проявилася у впливові на Гедеона Балабана і Михайла Копистенського, а також на всіх православних при з’ясуванні їх стосунків з королівською делегацією. К.Лєвіцький обстоював також думку, що без князя православна опозиція не сформувалася б. Очевидно, його боялися. Це доводиться тією обставиною, що в жодній ухвалі унійного собору князя не згадано. Досить стисло дослідник розглядає ухвали унійного собору, так само – православного (протестацію православного собору він вважає спільною – світського і духовного кола). Назагал, характеристики лідерів соборів у трактуванні дослідника є досить виваженими.

Уперше в історіографії К.Лєвіцький звернув увагу на соборовий рескрипт Никифора, підписаний 11.10.1596р., який встановлював, після скинення православними митрополита, новий канонічний порядок у митрополії. Прикметно, що дослідник використав римські матеріали за копіями (так зв. “римські теки”), які зберігалися в Кракові. З позитивних наслідків православного собору він виділяє укладення угоди між Гедеоном Балабаном і львівським братством у грудні 1596р. До недоліків праці К.Лєвіцького слід віднести те, що він так і не зумів ретельно простежити кожний крок князя на соборі.

К.Ходиніцький, автор праці про православну церкву Речі Посполитої, присвятив соборам цілий параграф. Обстоюючи прокатолицькі позиції, він прагнув довести, що унію в Бересті прийняли без жодного тиску. На відміну від цього, князь К.Острозький опирався на силу свого війська. Назагал, автор явно перебільшив збройні сили православних, які нібито загрожували уніатам. Присвятивши православному собору велику увагу, К.Ходиніцький порахував кількість світських делегатів по містах і регіонах (але далеко не повно). У результаті, він дійшов висновку, що головним вогнищем православ’я була Волинь і Вільно. Пани і шляхта, особливо з ВКЛ, до унії ставилися байдуже і не вислали делегатів на з’їзд (згаданий висновок видається досить сумнівним). Силами духовних керували з Александрії (Єгипет) та з Острога. Докладно викладено спроби порозуміння між соборами, позицію православних та їх ставлення до унії. Цікавими є джерелознавчі замітки автора щодо ухвал православного собору. Так, він уважає, що головний екскомунікаційний акт є в, кращому випадку, чернетковим варіантом чи проектом, в жодному разі – не остаточним документом, оскільки під ним відсутні будь-які підписи. Аналогічною є також ухвала, що знімала викляття зі Стефана Зизанія. Авторами обох згаданих ухвал були єпископи й духовні. Унійний собор оглянутий дослідником поверхово – як екскомунікаційний. Він проголосив унію, але не без тертя і протестів. Статистика, подана автором до його діянь, грішить численними помилками: серед делегатів папи він чомусь забув згадати Холмського єпископа і не дорахувався одного єзуїта.

Поступ повоєнної історіографії в дослідженні соборів пов’язаний, майже без винятку, з дослідженнями О.Галецького та археографічною роботою василіан у Римі. Галецький ще 1954р. опублікував невідомі науці реляції про собори, віднайдені в римських архівах. В ситуації, коли Рим був представлений у Бересті не безпосередніми делегатами, а лише польськими єпископами, важливими є свідчення інших учасників собору, особливо неофіційного представника Риму грека Петра Аркудія, який через кілька тижнів після собору адресував обширну реляцію до генерала Товариства Ісуса Клавдія Аквавіви. Автор досить докладно зупинився на цій цікавій постаті. Друге важливе джерело, віднайдене в рукописах Ватиканської бібліотеки – докладна реляція учасника православного собору з оточення Никифора, також грека, ім’я якого залишилося невідомим. Вивчення нового матеріалу дозволило О.Галецькому дійти висновку, що вирішальна роль на православному соборі належала Никифорові.

Отже, з’ясувалися нові постаті учасників соборів. Особливо привабливим серед них є Петро Аркудій, який мав завдання довести відсутність серйозних догматичних розбіжностей східної і латинської церков, а також переконати православних, що після Берестя східний обряд залишиться непорушеним. На соборі йому товаришував грек Юрій Мошетті. На підставі свідчень Петра Аркудія О.Галецький дійшов висновку про особливі повноваження і посаду в Східній церкві Никифора, які підтверджувалися автентичним привілеєм. Але з огляду на те, що він не мав ієрейських свячень, а привілей йому був наданий померлим патріархом, автор дійшов досить тенденційного висновку: Никифор не мав жодних канонічних повноважень на соборі. На жаль, О.Галецький не залучив інших документальних джерел, які б підтверджували повноваження Никифора. Інше, не менш дивовижне припущення стосується александрійського патріарха Мелетія Пігаса: як і Никифор, він начебто “співробітничав” на користь Туреччини, тобто також шпигував.

Віднайдений матеріал був використаний О.Галецьким в його найбільш відомій праці “Від Флоренції до Берестя”. Якщо в попередніх публікаціях він розглядав окремі аспекти, подавав джерельний аналіз документів, то тепер настала черга системного викладу проблеми. Так, дослідник уточнює повноваження королівських делегатів на собор, з’ясовує обставини передсоборової наради уніатів в Кам’янці Литовському у Бернарда Мацейовського, висвітлює енергійні заходи Іпатія Потія в своїй єпархії перед собором, а також подає нові деталі дій православних перед Берестям.

Оглядаючи джерела до історії соборів, О.Галецький доходить висновку, що, переважно завдяки свідченням полемічної літератури, історія цієї важливої події відома за днями, якщо не за годинами. Незважаючи на це, ряд питань історії соборів залишилися невисвітленими. Крім того, автор, фактично, повторює застарілі стереотипи полемічної літератури про “масу” протестантів, навіть антитринітаріїв (свідчення Аркудія). При підрахунку складу православного собору він також дотримується традиції, тобто наводить дані по містах і регіонах, не виводячи загальної статистики. Силу і авторитет православних, особливо духовних, О.Галецький визнає з певними сумнівами. Так, наприклад, проблему правосильності соборів він вирішує на користь уніатів, категорично стверджуючи, що легальним був лише митрополичий собор, дозволений королем, згідно з традиціями руської церкви. Навпаки, православний собор характеризується як неповноважний на тій підставі, що він був керований Никифором – агентом, якщо не шпигуном Туреччини. Вказуючи на труднощі зі з’ясуванням складу учасників унійного собору (крім ієрархії), дослідник припускає, що духовенство в єпархіях ішло за єпископами-уніатами.

У підсумку, сили уніатів перевищували православних. Останнє, на жаль, не підтверджується жодними фактологічними даними. До згаданого типу припущень слід віднести також положення про відсутність вагань чи й навіть незгод в середовищі уніатів.

Проте дуже важливими є нові свідчення джерел про обговорення унійним собором справи календаря та семінарії, вагання митрополита і т.ін. До позитивів дослідження О.Галецького слід віднести підкреслення вирішальної ролі митрополита Михайла Рагози, засвідчене цілою низкою віднайдених джерел. Серед православних історик виділяє Гедеона Балабана як найактивнішого. Проте діяльність православних часто піддається несправедливій критиці, яка межує з їдкою іронією і навіть сарказмом.

Поворотним моментом соборів О.Галецький вважає п’ятницю, 8 жовтня, коли відбулася “приватна” конференція у князя К.Острозького. Уточнюючи при цьому деякі аспекти переговорів, зокрема позицію Петра Скарги, О.Галецький виправдовує митрополита та уніатів, які в останній день соборів не впустили делегацію з 12 православних шляхтичів, – їх просто боялися. Незважаючи на вказаний суб’єктивізм, у дослідженні часто трапляються реалістичні завваги. Наприклад, автор не заперечує, що митрополичим собором керували насправді поляки-католики, а саме делегати короля. В останній день вони навіть виставили додаткову охорону. Навівши нові подробиці проголошення унійного акту, О.Галецький доходить висновку: день 9 жовтня слід уважати історичною датою укладення унії чи, радше, її ратифікації. Це було регіональним варіантом відродження Флорентійської унії серед русинів польсько-литовської Речі Посполитої. Кінцем роботи соборів дослідник уважає ранок 10 жовтня.

До здобутків дослідження можна віднести й одну із перших спроб аналізу декларації унії – в подієвому плані. Головним документом православного собору дослідник називає акти 9 жовтня: короткий протест світських і “акт ієрархії”, які піддаються досить суб’єктивній критиці (“емфатична декларація”, загальниковий протест та ін.). На його думку, важливішими є інструкції з вагомими аргументами проти унії.

Підсумовуючи доробок О.Галецького, вкажемо ще раз на важливість віднайдених джерел першорядної ваги, що не завадило йому висловити цілу низку суб’єктивних тверджень. На думку автора, історичними були лише ухвали унійного собору. Оскільки розкольниками виступають православні, то, відповідно, їм відведена виключно негативна роль.

У повоєнній польській історіографії до історії соборів зверталося чимало істориків, здебільшого, не спеціально. Заслуговує на увагу короткий огляд складу учасників соборів, запропонований Л. Бєньковським, який застосував новий метод підрахунків делегатів, світських і духовних, за єпархіями. У результаті дослідник дійшов цікавих висновків, але поверховість підрахунків не дозволила йому остаточно з’ясувати ситуацію.

На даному етапі можна виділити три напрями дослідження теми: світський, конфесійний православний і конфесійний католицький. У представників першого напряму під впливом польсько-українських непорозумінь та натиском радянської історіографії сформувалося негативне ставлення до церковної унії. Конфесійна польська історіографія протягом кількох останніх десятиліть перебуває під впливом екуменічних ідей [28, с. 51 – 53]. Вона відрізняється також від історіографії попередніх етапів. Це проявляється, по-перше, у більш досконалій формі викладу, збагаченні інтерпретаціями, насиченості висновками на основі фактографічного матеріалу, відсутності емоційного ставлення, ґрунтовній аргументації. Дослідниця зауважує і виразну тенденцію до пом’якшення негативних оцінок стосовно православної конфесії. Змінюється і образ греко-католицької церкви, розкриваються чинники, що зумовлювали слабкість унії. Водночас у польській історіографії зберігаються погляди на унійні процеси як найкращу дорогу до церковного зближення та вдосконалення східної церкви [28, 56].

Загалом у ХХ столітті унія оцінювалась неоднозначно, однак історики солідаризувалися в тому, що вона призвела до розколу. руського народу, а для польської держави обернулась головно негативними наслідками. Характерною рисою досліджень 50-х – 80-х рр. ХХ ст. з історії Польщі та України, в яких окреслювалися проблеми церковної унії, було бачення історії Речі Посполитої XVI – XVII ст. крізь призму класової боротьби та діалектико-матеріалістичної методології наукових досліджень.

Для сучасної польської історіографії характерна не тільки загальна велика увага до самої унії, а й передовсім прагнення переосмислити найважливіші джерела до її історії. Очевидно, що саме з цією метою вчені Вроцлавського університету здійснили у 90-х рр. проект перевидання найважливіших полемічних джерел унійного циклу: “Ектезису”, “Антиризису” та “Апокризису”. Видавці серії, зрозуміло, у передмовах до публікацій звернули увагу на собори. Проте, попри реалістичні зауваги, виваженими їх погляди назвати важко. Вважаючи питання досить добре вивченим, вони не відійшли, назагал, від категоричних оцінок конфесійної католицької історіографії, згідно з якими собори названо відповідно: унійний – “властивий” собор, православний –“антисобор”, “розламовий” та ін. Грек Никифор – “фальшивий екзарх”. Оцінки православного “Ектезису” також надто категоричні: “малий обсяг”, “хаотичні висновки”, “убозство цитат” та ін. Вроцлавські дослідники наполягають, крім того, на провідній ролі протестантів у таборі противників унії напередодні собору. Численне “гроно” дисидентів домінувало начебто і на православному соборі.

Останнім часом над темою соборів активно працює Т.Кемпа. У монографії про К.Острозького він обмежився попереднім висновком про те, що перебіг і ухвали обох соборів добре відомі, відтак і позицію князя на соборі докладно не з’ясовано. На його думку, М.К.Радзивіл не приїхав до Берестя, як і інші протестанти, хоча їх впливна соборі був відчутним. Фактичним керівником антисобору був не Никифор, а князь К.Острозький. У монографії про Миколая Криштофора Радзивіла дослідник виправився, ствердивши участь магната в соборі. Крім того, він уточнює активну позицію королівських послів на унійному соборі, всупереч існуючій думці про їхню нейтральність.

2000р. Т.Кемпа здійснив велику публікацію джерел до історії унії. Історії соборів стосуються звіти королівських делегатів і представників папи до Апостольської столиці і короля. Порівнюючи ступінь вивченості Берестейських соборів, доходимо висновку про кращу дослідженість православного, що пояснюється, звичайно, наявністю більш докладних джерел про нього – актових і наративних. У плані подієвої історії добре вивченими є перші дні роботи соборів, які характеризуються активними спробами порозуміння з обох боків. Підсумовуючи, наголошуємо, що історії соборів присвячена велика література. Сформувався також досить об’ємний блок джерельних матеріалів, проте наукової концепції проблеми, яка б відповідала сучасним вимогам, дотепер не створено. Так, наприклад, у літературі досі домінує хибна думка про визначальність в долях унії акції в Римі, а не в Бересті, хоча добре відомо, що два єпископи прийняли там лише католицьке віросповідання. Тим самим наголошується на другорядності соборів, на яких, незважаючи на розкол, була представлена вся митрополія, в тому числі й мирянство.

Щодо католицької і світської історіографій Польщі, слушними є зауваги М.Довбищенка, що на їхні оцінки унійних процесів впливала трагічна доля Польської держави. Характерною рисою сучасної польської історіографії є уявлення, що унія завдала шкоди як польській, так і українській спільноті Речі Посполитої. Дослідник зауважив тенденцію до об’єктивності досліджень унійних процесів сучасними українською, польською та російською історіографіями.

Дискусії в польській історіографії стосовно оцінки і значення Берестейської унії у XVII ст. та в подальший період аналізувала Т.Хинчевська-Геннель [19]. Вона охарактеризувала два найсуттєвіші напрями, кардинально відмінні між собою. Представники першого стверджували, що унія загалом була некорисною ні для польської, ні для руської спільнот Речі Посполитої, а навпаки, завдала непоправної шкоди їм обом; рація державного життя вимагала створення у XVII ст. автокефального патріархату в Києві, що, ймовірно, вберегло б Польщу від багатьох катастроф. Прихильники другого вважають, що унія була корисною для культурних процесів слов’янських народів як міст між латинським Заходом і грецьким Сходом. Її екуменічні культурні здобутки на терезах історії перевищують негативний внесок у розвиток українсько-польських відносин.

Помітними є також дослідження унійної історії А.Міроновича. Котрий спочатку висловив припущення, що перебіг Берестейського собору широко обговорений в історіографії і тому не викликає якихось більших контроверсій. Незважаючи на сказане, дослідник подав опис соборових подій з коротким аналізом складу учасників. Його зауваги досить цікаві, проте вони грішать рядом неточностей. Крім того, А.Міронович висунув досить категоричне твердження про те, що з огляду на канонічне право, легальним і правосильним був лише антиунійний собор. польська історична література часто підкреслювала роль Берестейської унії як доповнення до політичної унії 1569 р., що не завжди підтверджується фактографічно. Концепція інтеграційної функції церковної унії земель Речі Посполитої перебуває в суперечності з поглядом, який вбачає в ній додатковий імпульс до формування націотворчих і сепаратистичних тенденцій на руських теренах. Трактування унії як політичного явища релігійного характеру призвело до гальмування історіографічного процесу і тим самим – до спаду зацікавлення науковцями цією темою [25, с. 170].

Багато польських істориків намагалися все ж аналізувати генезу унії на широкому тлі внутрішніх та зовнішніх змін Речі Посполитої, а її наслідки – в різних площинах. Сучасна польська історіографія еволюціонізує до об’єктивної оцінки історії конфесій, попри те, що існують певні стереотипи, характерні для давньої історіографії.

ВИСНОВКИ

Дане дослідження мало на меті вивчити особливості формування, розвитку та оціноки Берестейської церковної унії в працях українських та польських істориків.

В ході дослідження причин та передумови підписання Берестейської церковної унії, було визначено, що церковне зєднання 1596 року, було обумовлене рядом політико-економічних та соціально-культурних факторів, а саме:

  • Залежність від поліетнічної держави – Речі посполитої.

  • Активна полонізація українських земель польською шляхтою.

  • Прийняття значною частиною руської шляхти католицтва.

  • Остаточне закріпачення селянства в результаті переходу до фільваркової системи господарювання.

  • Обмеження прав міщан–русинів при вступі до цехів, через національну та релігійну приналежність

  • Занепад православної церкви.

  • Поширення ідей реформації і їх вплив на соціальне і духовне життя.

  • Світський патронат над церквою.

  • Низький рівень освіти православного духовенства.

  • Необхідність ідеологічного обґрунтування захоплення польськими магнатами українських земель.

  • Можливість збільшити кількість підвладних Ватикану парафій за рахунок православної церкви.

  • Прагнення католицької церкви відновити втрати, завдані реформаційним рухом, за рахунок розширення своїх впливів та володінь на Сході.

В результаті тривалих переговорів, 23 грудня 1595 р. у залі Константина — одній з найпарадніших зал Ватикану, у присутності 33 кардиналів відбулася урочиста церемонія адопції Руської церкви до союзу з римською, «в пам’ять чого папа наказав вибити медаль з написом "Ruthenis receptis" (На прилучення русинів). Цим же днем, 23 грудня, датується і папська булла "Magnus Dominus" (Великий Господь), яка оголосила унію звершеною» . А церковний собор було призначено на жовтень 1596 року. Зразу ж після Берестейського собору з восьми єпархій Київської митрополії унію прийняли шість: Київська, Володимир-Волинська, Турово-Пинська, Луцька, Холмська та Полоцька. Перемишльська та Львівська єпархії прийняли її значно пізніше, відповідно у 1692 та 1700 pp.

Унія несла в собі й зародок майбутніх турбот: вона стала додатковим стимулом для православних протидій й сприяла консолідації релігійно-національного руху на українських землях під прапором православ’я. Починалося велике протистояння (вповні не розв’язане й донині), що перетворило Берестейську унію, задуману як інструмент порозуміння, на символ розбрату й ворожнечі, коли обом сторонам, захопленим стихією боротьби, судилося нарівні стати жертвами власної затятості.

Унія не внесла спокою і не поєднала церков. Навпаки, крім двох Православної і Римо-Католицької - з'явилася штучно створена третя, Уніатська. І до сьогодні рання історія греко-католицької церкви викликає неоднозначну реакцію, а відтак і оцінку насамперед у церковних істориків.

Українську історіорафію Берестейської церковної унії 1596 року можна умовно поділити на два періоди: донауковий (поч. XVI – поч. XIX ст.), та науковий (від другої половини ХХ ст).

Серед особливостей української історіорафії Берестейської церковної унії 1596 року можна виділити наступні: упередженість авторів, в залежності від віросповідання чи політичних поглядів, до середини ХІХ ст. прослідковується низький рівень науковості праць, і відсутність належної джерельної бази, чи уваги до неї. На разі українській історіографії Берестейської церковної унії 1596 року властива дискусія в методологічному плані. Історики шукають відповіді на запитання: чи елітарна, книжна і клерикальна культура відрізнялася від фольклорної культури – т.зв. “народу”. Така постановка питання, як зазначив Б.Гудзяк, спонукала науковців до вивчення проблеми релігійної свідомості простих людей. Отже, щоб пізнати епоху, історики спрямували увагу від поодиноких героїв і подій на довготривалі процеси, суспільні ритми і колективну свідомість.

Щодо особливостей польської історіографії Берестейської церковної унії 1596 року, слід зазначити, що здобутком католицької історіографії XVII-XVIIIст. є також, велика увага до біографій церковних діячів. Незважаючи на це, католицька історіографія завжди хибувала на тенденційне ставлення до руської церкви як меншовартісної християнської конфесії. Відповідно, унії відводилося лише “своє” місце в історії польського костьолу. Загалом у ХХ столітті унія оцінювалась неоднозначно, однак історики солідаризувалися в тому, що вона призвела до розколу руського народу, а для польської держави обернулась головно негативними наслідками.

Для сучасної польської історіографії характерна не тільки загальна велика увага до самої унії, а й передовсім прагнення переосмислити найважливіші джерела до її історії.

Насамкінець слід зазначити, що історіографія Берестейської церковної унії постійно збагачується новими здобутками, адже проблема церковного зєднання залишається актуальною вже більше 400 років. В цілому ж можемо сказати, що Берестейська церковна унія створила не просто нову адміністративну одиницю церковного устрою, але і новий прошарок українського суспільства, ще одну дійову особу української історії. Оцінки які отримували ці події в різні часи, за різних умов сильно відрізнялися одна від одної. Події релігійного життя, які торкаються найсокровеннішого для кожної людини – віри, завжди отримують суперечливі оцінки, адже кожен дослідник або учасник цих подій, завжди, в тій чи іншій мірі, буде упередженим. Навіть на сьогодні, в незалежній Україні, де проголошено свободу віросповідання та плюралізм думок, ми часто зустрічаємося із різкими не тактовними і часто абсолютно необґрунтованими оцінками подій церковно-релігійного життя українських земель на зламі XVI - XVII ст. та, безпосередньо, Берестейської церковної унії. Тому завданням істориків є неупереджене і максимально повне висвітлення цих історичних явищ і процесів, для того щоб уникнути створення псевдонаукових міфів і сформувати в суспільстві толерантне ставлення до представників усіх конфесій і релігій, що волею історії перетнулися на землях нашої Батьківщини. Основним уроком який залишила по собі Берестейська церковна унія можна висловити відомою латинською сентенцією «Ibi victoria, ubi concordia» - там перемога – де згода. Адже тільки об’єднуючись, тільки шукаючи примирення і компромісу нашому народу вдавалося пройти через усі труднощі та негаразди, що траплялися на його історичному шляху.