Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістерська робота.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
681.98 Кб
Скачать

Умови формування хімічного складу природних вод

Один із факторів , що визначає формування природних ресурсів підземних вод, є геолого-гідрогеологічні особливості території. В залежності від того, якими породами складена товща, що дренується річкою, якими є обводненість, напори, потужність та інші властивості водоносних горизонтів, що складають цю товщу, які умови їх живлення, розвантаження і взаємозв’язку між собою і поверхневими водами, визначаються особливості підземного стоку, його величина, режим, характер розподілу в році і багаторічному розрізі. Від складу порід в долинах, на схилах і вододільних ділянках залежать режим підземних вод, ступінь інфільтрації атмосферних опадів, тобто живлення, а також умови розвантаження дренажу в сітку, або більш глибокі водоносні горизонти.

Другим значним фактором, що впливає на формування природних ресурсів підземних вод, являється рельєф. Від розчленованості території, від ступеня і глибини її порізаності залежать умови дренування підземних вод і величина підземного стоку. Крім того, розчленованість рельєфу впливає на характер поверхневого стоку та інфільтрацію атмосферних опадів, що поповнюють підземні води, тобто на величину живлення річкової сітки підземними водами.

Значно більшим підземним стоком характеризуються ріки, що протікають на підвищених територіях. При цьому збільшення модуля підземного стоку знаходиться в прямій залежності від глибини ерозійного врізу. 

Також можна виділити фактори, що зумовлюють формування хімічного складу природних вод.

Дані фактори О. О. Алекін поділяє на головні та другорядні, а також прямі та опосередковані. Прямі фактори безпосередньо впливають на склад води (грунти, гірські породи ); опосередковані діють опосередковано, тобто через інші фактори. Існують фактори які мають здатність визначати склад води, тобто сприяють формуванню вод певного гідрохімічного типу ( хлоридного, сульфатного тощо ) – це головні фактори. Другорядні фактори сприяють появі у воді компонентів, а завдяки цьому й нових особливостей, проте тип води залишається незмінним.

За характером впливу фактори, які зумовлюють формування хімічного складу природних вод, А. М. Ніканоров поділяє на такі групи:

1) фізико-географічні (рельєф, клімат, вивітрювання, ґрунтовий покрив);

2) геологічні (склад гірських порід, тектонічна будова, гідрогеологічні умови);

3) фізико-хімічні (хімічні властивості елементів, кислотно-лужні та окисно-відновні умови, змішування вод і катіонний обмін);

4) біологічні (діяльність рослин і живих організмів);

5) штучні (антропогенні) – всі фактори, пов'язані з діяльністю людини.

Зазначені групи специфічно впливають на мінералізацію природних вод і знання їх дії можна використати для позитивного впливу на якість води, призначеної для різних потреб населення і рибогосподарських цілей Такий підхід більшою мірою враховує сучасні уявлення щодо умов формування хімічного складу природних вод. Умови формування природних вод залежать від взаємодії та послідовності прояву зазначених факторів, неоднакових для поверхневих і підземних вод. Наприклад, фізико-географічні та біологічні фактори переважно впливають на склад поверхневих вод і є другорядними при формуванні підземних.