Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Франція..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
71.57 Кб
Скачать

Версаль

Палацево-парковий ансамбль, у 1682-1789 рр. – резиденція французьких королів у передмісті Парижа. У 1830 році оголошений Національним музеєм Версаля та Тріанонів. [ 11 ]

Версальський палац було побудовано Людовіком XIII як палац для полювання. У 1661-1666 рр. за наказом Людовіка XIV палац був реконструйований та перебудований, після чого Версаль став офіційною резиденцією короля-Сонця. У реконструкції брали участь Луї Лево – «перший архітектор короля» (зовнішній вигляд), Шарль Лебрен – «перший живописець короля» (внутрішнє оздоблення), Андре Ленотр – «перший королівський садівник» (парковий ландшафт).

Шедевр Версалю – Дзеркальна галерея. Її зведення почалось у 1678 році, коли Версаль стає офіційною резиденцією. Дзеркальна галерея – зала длябалів, урочистих заходів. Висотою 12,5 м, довжиною 73 м, шириною 10,5 м крита коробовим склепінням зала була побудована Жюлем Андруеном-Мансаром та Шарлем Лебреном (1678-1686). Стіну з боку парку прорізають 17 вікон. На протилежній стіні знаходяться величезні дзеркала. Стеля галереї, оформлена Шарлем Лебреном, панно з зображенням Голландської війни (1672-1678), сценами з життя короля. Зала декорована мармуровими пілястрами із золоченими капітелями; по бокам від дзеркал, перед пілястрами – мармурові торшери 1770 р. (були відновлені за оригіналами у 1980), античні статуї, вази, церемоніальні люстри. [ 12 ]

Перед головним корпусом палацу симетрично розташовані два прямокутних басейга – Водний партер (1672). Далі йдуть Великі сходи, два зелених партери та круглий фонтан Латони (1668-1670), Зелений килим або Королівська алея (1680), протяжністю 335 м, фонтан Колесниця Аполлона (1671), Великий канал завдовжки 1520 м.

Найвидатнішими витворами мистецтва Версальського палацу є картини Паоло Веронезе «Трапеза Христа у Симона» (біля 1570 р.), Франсуа Лемуена «Апофеоз Геркулеса» (1733-1736), мармуровий бюст Людовіка XIV (1665) роботи Джано Лоренцо Берніні. [ 11 ]

3.3. Території, що охороняються. Система національних парків Франції складається із 9 парків, що розташовані як у європейській частині країни, так і на її заморських володіннях. Парки управляються Управлянням національних парків Франції. Їх відвідують 7 млн людей на рік.

У Франції 10 національних парків. Це: Вануаз, Гваделупа, Гвіанська Амазонія, Меркантур, Пор-Кро, Піренеї, Реоньйон, Севен.

3.4. Музей і туризм. Дохід від міжнародного туризму становить $42,3 млрд У 2010 році Францію відвідало близько 76,8 млн людей. Париж - справжнє осереддя музеїв і виставок. Окрім Лувру тут більше 300 експозицій, що постійно діють, серед яких особливо цікаві Музей монументального мистецтва Франції з обширною колекцією копій французьких пам'ятників і макетів історичних будівель, Музей Ніссим-де-камондо (витвори декоративного мистецтва XVIII ст.). Міські галереї на Рю-дофін, Мазарін, Бозар і авеню Матіньон і Монтеня (сучасна скульптура і живопис), Національний музей мистецтва Сходу (східне мистецтво від Афганістану ка Японії), Національний музей народного мистецтва і традицій (обширна колекція традиційних промислів і історичних предметів), Музей Армії в Будинку Інвалідів ( велика колекція зброї, зброї, амуніції і прапорів середньовіччя), Музей Родена (присвячений знаменитому скульпторові). Цікавий Гран-пале - велична архітектурна споруда і місце проведення постійних експозицій і виставок, оригінальний Музей вина присвячений історії французького виноробства, починаючи з XIV ст., і має невеликий дегустаційний зал, унікальний Музей монет в приміщенні старого Монетного двору (XVIII ст. ), єдиний у своєму роді Поштовий музей в районі Монпарнас і багато інших.

Не менш цікаві передмістя Парижа. Версаль - найвідоміший зразок палацово-паркового мистецтва Європи. Це величезна резиденція французьких королів - Версальський палац, один фасад якого має довжину 680 м., обширний парк (100 га), Фонтан Латоні і безліч інших прекрасних фонтанів, що послужили прообразами петергофськіх, сад біля озера, численні лужайки-"партеры" і рослинна архітектура "боськетов" самих немислимих форм, штучні гроти, безліч скульптур, королівський будиночок і безліч ресторанчиків в найживописніших місцях парка. Літом у Версалі влаштовуються грандіозні світло-музичні шоу "Звук і світло". Мальмезон є красивим замковим комплексом з величезним парком і фонтанами. Маленьке містечко Рамбуйе на північний захід від Парижа, літня резиденція французьких президентів, славиться своїм замком Рамбуйе (XIV ст. ), величезним англійським парком і красивим озером. Палац в Фонтенбло служив мисливською резиденцією французьких королів, починаючи з XII століття, зараз тут знаходиться Музей меблів, килимів і живопису, ретельно доглянуті величезні сади і парення, а також знаменита "Франс Мініатюр" – маленькакопія Франції. На північний захід від Парижа лежить знаменитий Шартр , що прославився своїм собором Нотр-пані ("Шартрській Собор", XII в. ), стіни і башти якого украшаєни безліччю "горгулій" - фантастичних тварин і демонів, що ніби зійшли з гравюр Дюрера.

Один з головних туристичних центрів країни - Реймс, розташований на північному сході Франції. Це один з перших центрів християнства в країні (вже на початку V в. тут будується перший собор) і місце народження королівства Франція. Саме тут в 496 р. н.е. перший король франків Хлодвіг приймає християнство, і з тих пір тут пройшли миропомазання на трон двадцять п'ять королів Франції. Тут знаходиться і "головний собор Франції" - Собор Реймськой Богоматері ( 1210-1275 рр., неодноразово перебудовувався в XIV-XV ст. ) завдовжки більше 138 м. Багатство розпису собору, його витончена архітектура і прекрасні вітражі і стрілчасті арки зливаються у вражаюче гармонійний єдиний ансамбль. Недалеко від собору лежить і знаменитий Палац Tо - колишній палац архієпископів, перетворений в наші дні на музей з скарбницею гобеленів, літургійних і коронацій атрибутів. У 1991 р. Собор і Дворец Tо були прийняті під охорону ЮНЕСКО. Також цікаві археологічні розкопки римського городища і форуму, що проводяться під самими стінами собору, а також давньоримська арка Марса (II в. ) і абатство Сен-ремі.

Страсбург, "столиця об'єднаної Європи", розташований в 486 км. від Парижа на межі з Німеччиною. Місто ввібрало в свою зовнішність вплив французької і німецької культур, придбавши свою яскраво виражену індивідуальність. Історичний центр Страсбурга розташований на острові (узятий під егіду Юнеско в 1988 р. ), утвореному річкою Ілль і каналами. "Великий острів" славиться своїми численними історичними пам'ятниками: монументальний готичний собор Нотр-пані - найвищий костьол в Європі (висота 142 м. ), кріпосні башти в районі "маленької Франції", павутина вузьких вулиць, 6 костьолів і Палац Роан (1732-1742 рр. ) - середньовічна резиденція принців, а також Академія верхової їзди і кінний завод д'аржансон. Цікаві колишній імператорський Палац Рейну, Університетська бібліотека (3 мільйони праць!), Університетський Палац з численними колонами і Національний театр в будівлі колишнього палацу Сейму Ельзаса і Лотарінгиі. Поблизу парка Оранжері підноситься новий символ міста - комплекс будівель Ради Європи, Європейського суду з прав людини і Палацу Європи, що займають площу 220 тис. кв.м. В місті безліч музеїв - Евр-Нотр-пані (ельзасськая скульптура і живопис середніх століть), Історичний, Археологічний, Музей Ельзаса, Зоологічний і ін. а також театрів, концертних залів і художніх галерей. [ 1 ]

3.5. «Ніч музеїв». Однією з місій цього європейського свята є привернути увагу людей не лише до шедеврів світової та національної культурної спадщини, а й до труднощів роботи музейних працівників, браку фахівців та коштів для гідного утримання музеїв.

Більшість французьких музеїв напередодні працювали безкоштовно усю ніч. З нагоди проведення у Франції року заморських департаментів, за рішенням міністерства культури та комунікації, "Ніч музеїв" пройшла в уль трамаринових тонах, які, на думку організаторів, "передали розмаїття та своєрідність французької культури, яка відбилася в живій історії". Освітлення довкола столичних музеїв, світлові інсталяції на їх будівлях вирізнялися цього року саме блакитними та синіми барвами.

2011 року "Ніч музеїв" пройшла у 40 країнах, що входять до Ради Європи, і об'єднала 3,2 тис. установ. Щоразу кількість охочих приєднатися до цієї гуманітарної акції зростає.

2010 року французи та гості країни побили своєрідний рекорд - за ніч музеї відвідало близько 2 млн осіб. Переважно це молоді люди у віці від 12 до 25 років, для яких важить, у тому числі, безкоштовний вхід до музеїв під час свята. Зокрема, для третини саме такий факт виявився вирішальним під час прийняття рішення. Багатьох також зацікавила можливість відвідати музей, аби ознайомитися з експонатами у темний час доби, інших привабили яскраві видовища концертів та атракціонів. Втім, хоча назва "Ніч музеїв", на перший погляд, обіцяє передчуття свята аж до світанку, за традицією музеї працюють до півночі або першої години.

Ініціатором проекту 1997 року виступила Німеччина, де в Берліні уперше була проведена "Ніч музеїв". Франція приєдналася до проекту з 1999 року, проте назвала його "Весна музеїв". З 2005 року проект отримав європейську підтримку.

3.6. Участь у міжнародних організаціях. Франція – член багатьох світових і регіональних міжнародних організацій : з 1945 року ООН, постійний член Ради Безпеки Європи, Слен ВТО, член комісії Індійського океану та ін.. Країна є однією із засновниць ЄС ( з 1957 р.) У Франції знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО ( Париж).

Союз національних музеїв займається організацією великих виставок за участю різних музеїв, видавничою та рекламною діяльністю, випуском сувенірної продукції (об’єднує 33 заклади, серед яких Лувр і Версаль), у 1990 р. отримав статус державної корпорації. Зміна статусу дала музеям більше свободи у розвитку й організації власної діяльності. У 1990 р. Союз працює над виконанням двох головних завдань: 1) примноження колекцій національних музеїв; 2) поліпшення публічного доступу в музеї, поширення знань про їхні колекції через публікації та виставки. Союз організовує приблизно 25 виставок щороку, витрати на які складають 13,4-16,1 млн дол. і з прибутком 9,4-12,1 млн дол. без урахування продажу додаткових послуг. Союз національних музеїв випускає книжки про мистецтво, каталоги виставок, CD-диски, поштівки (річний оборот 71,7 млн дол.). Книжковий магазин у Луврі позиціонує себе як найкращий мистецький магазин у Європі, пропонує 18000 назв книг про мистецтво і культуру. Загалом у Союзі національних музеїв працює 1400 осіб. Функціонування музеїв забезпечується через надання послуг, торгівлю, спонсорську допомогу і державне фінансування. Зокрема держава оплачує послуги охорони, заробітну плату реставраторам, бібліотекарям, архівістам, адміністративним працівникам. Союз оплачує роботу касирів, екскурсоводів, білетерів, гардеробників.