Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Франція..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
71.57 Кб
Скачать

Розділ 3. Сучасні музеї Франції

3.1. Палаци та замки.У Франції знаходиться велика кількість палаців та замків, які відображують довгу та багату історію країни. Найвідоміші з них:

Палаци:

  • Собор Паризької Богоматері (Париж) — один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва.

  • Версальський палац — колишня резиденція французьких королів.

  • Пантеон (Париж) — побудований у XVIII столітті як церква святої Женев'єви, сучасний Пантеон — усипальниця видатних особистостей країни.

  • Собор Нотр-Дам у Страсбурзі — шостий по висоті храм світу.

  • Лерінське абатство — один з найдавніших монастирівГаллії. Заснований близько 410 року. В наш час належить католицькому ордену цистерціанців.

Замки:

  • Шомон-сюр-Луар .

  • Шенонсо — один з найбільш улюблених, відомих і відвідуваних пам'яток Франції. Є приватною власністю, але відкритий для відвідування.

  • Амбуаз — королівський замок, відомий також як останній притулок Леонардо да Вінчі.

  • Ле-Мон-Сен-Мішель — невеликий скелястий острів, перетворений на острів-фортецю.

  • Шамбор — найбільший з усіх замків Луари. Був побудований за наказом Франциска I.

  • Баржем — споруда на півдні країни, розташована на висоті 1097 метрів над рівнем моря. [ 14 ]

3.2. Музеї. За кількістю музеїв Париж займає перше місце в світі. Найвідоміші з них: Лувр, Музей д'Орсе, Національний музей сучасного мистецтва, Музей Клюні, Міський музей сучасного мистецтва, Малий палац, Музей Пікассо, Музей Родена, Музей Оранжері, Музей Жакмар-Андре, Музей Бурделя. [ 2 ]

Велика кількість музеїв також знаходиться в інших містах країни: Музей Петі-Пале (Авіньйон), Музей Унтерлінден (Кольмар), Музей Гренобля (Гренобль) , Палац витончених мистецтв (Лілль), Ліонський музей красних мистецтв (Ліон), Музей галло-римської цивілізації (Ліон) , Музей Фабра (Монпельє) , Музей витончених мистецтв (Нант), Музей Августина (Тулуза). [ 14 ]

Лувр

Один з найбільших художніх музеїв світу. Займаючи простір приблизно у 195 тис. кв.м, має загальну площу експозиції у 60 600 кв.м. Серед майже 400 тис. експонатів найбільш відомі – Джоконда (Мона Ліза), Венера Мілоська, Ніка Самофракійська, картини Рембрандта, Тиціана та інших всесвітньо відомих художників.

Основу французької національної колекції, котра розмістилась у новому королівському палаці у Фонтенбло, заклав король Франциск I.

На сьогодні музей ділиться на дві частини – «старий» та «новий» Лувр. Складається з трьох галерей – Сюллі, Ришельє, Денон. Галереї мають сім відділів (департаментів) експозицій: живопис, графіка, скульптура, прикладне мистецтво, а також старожитності – східні, греко-римські та давньоєгипетські. Кожен з департаментів має свої підрозділи. Образотворче мистецтво ділиться згідно з тією чи іншою художньою школою, старожитності – за епохами. [ 6 ]

Зібрання колекцій Лувра величезне. У відділі Давнього Сходу культура Давньої Ассирії представлена експонатами з Німруда (у т.ч. рельєф, який представляє бога з головою орла, 883-859 рр. до н.е.); Хорсабада (в т.ч. дві гігантські статуї крилатих биків – «шеду» з палацу Саргона II (722-705 рр. до н.е.). Світовою відомістю користується частина Стели шулік (із зображенням важкоозброєної піхоти), створеної на честь перемоги царя Шумера Еаннатума, який завоював сусідню територію (2450 р. до н.е.), Стела Нарамеїна, царя Аккада (2270 р. до н.е.), портрети сановника Ебих-іль (біля 2500 р. до н.е.). Лувр має 11 із 30 існуючих зображень правителя міста Лагаша Гудеа (2150 р. до н.е.). У музеї знаходяться знамениті портрети з Давнього Єгипту: Чиновник з Мемфіса та його дружина (біля 2500 р. до н.е.), Сільський староста, Сидячий писар та ін.

В античній колекції знаходиться велика кількість оригінальних грецьких пам’яток, починаючи з егінської епохи (т.зв. кікладські ідоли II – III тис. до н.е.) та до епохи еллінізму: скульптури Гера Самоська (I половина VI ст. до н.е.), Архаїчний курос (I половина VI ст. до н.е.), Аполлон із Пйомбіно (початок V ст. до н.е.), т.зв. голова Рампен (названа за іменем дарувальника, VI ст. до н.е.), фрагмент фриза Парфенону (442-432 рр. до н.е.), два метопи храму Зевса в Олімпії (460 р. до н.е.), Ніка Самофракійська (III - початок II ст. до н.е.), Венера Мілоська (кінець II ст. до н.е.). [ 7 ]

Найбільший департамент Лувру – відділ живопису та малюнку. Це найповніше у світі зібрання, яке на має собі рівних за кількістю шедеврів і дозволяє уявити розвиток європейського живопису від середньовіччя до кінця XIX ст.

Дві третини колекції живопису – твори майстрів Франції. Французьке Відродження представлене творами Жана Фуке (серед них – відомий портрет Карла VIII, біля 1445 р.), Франсуа Клуе та інших видатних майстрів. У розділі живопису XVII ст. знаходиться 40 картин Ніколя Пуссена, велике зібрання пейзажів Клода Лоррена, великі цикли картин, створені придворними живописцями Людовіка XIV – Шарлем Лебреном та Пьєром Міньяром. Портрет Людовіка XIV, написаний Іасентом Ріго у 1701 році, став еталоном типу королівського портрета для багатьох європейських майстрів. У Луврі представлені всі творці витонченого та веселого стилю рококо: Жан Антуан Ватто, Франсуа Буше, Жан Оноре Фрагонар, Ніколя Ланкре, а також художники інших напрямів живопису XVIII століття – Жан Батист Симеон Шарден, Жан Батист Перроно, Жан Батист Грез.

У старовинному музеї знаходиться найбільша колекція італійського живопису за межами цієї країни, у якій представлені роботи найкращих майстрів Італії, починаючи з Джотто ді Бондоне – засновника живопису епохи Відродження. Світовою славою користуються картини Рафаеля Санті, полотна Тиціана (Тиціано Веччеліо), Тінторетто (Якопо Робусті), Паоло Веронезе. Інші національні школи Європи представлені творами Франсиско Гойя, Дієго Веласкеса, Альбрехта Дюрера, Рембрандта Харменса ван Рейна. Особливо помітна серед них колекція живопису провідного представника фламандської школи Пітера Пауля Рубенса. Серед численних його полотен першочергове значення має знаменитий ансамбль, який складається з 21 панно на тему Історія Марії Медичі.

Світове значення Лувру, його розкішних колекцій неможливо переоцінити. Протягом останніх двох століть він залишається найбільшим осередком художнього та духовного надбання людства. [ 13 ]