Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
124.92 Кб
Скачать

Тема 7. Економічні основи активів підприємств

7.1 Сутність та особливості функціонування активів підприємства, їх класифікація.

7.2 Основні засоби підприємства, їх склад, структура, показники використання.

7.3 Амортизація основних засобів.

7.4 Фінансування відновлення основних фондів.

7.1 Сутність та особливості функціонування активів підприємства, їх класифікація

Кожний господарчий суб’єкт для здійснення діяльності повинен мати у своєму розпорядженні певне майно, тобто активи. Під активами розуміють економічні ресурси підприємств у формі сукупних майнових цінностей, які належать тому на правах власності і використовуються в господарській діяльності з метою одержання доходу. Залежно від характеру участі в господарському процесі і швидкості обороту розрізняють необоротні та оборотні активи. До необоротних активів підприємства належать:

Нематеріальні активи – придбані підприємством права користування окремими природними ресурсами, виробничими зразками, товарними знаками, об’єктами виробничої й інтелектуальної власності та інші аналогічні майнові права.

Основні засоби - найбільш значима частина необоротних активів, які являють собою вартість власних і отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів відповідно до діючої системи обліку.

Довгострокові фінансові інвестиції - довгострокові (на строк більше одного року) фінансові інвестиції, що враховуються за методом участі в капіталі інших підприємств, а також у різноманітні фондові й грошові інструменти (акції, облігації, депозитні внески).

Довгострокова дебіторська заборгованість – заборгованість фізичних і юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу і буде погашена після 12 місяців.

Відстрочені податкові активи - сума податку з прибутку, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах у результаті тимчасової різниці між обліковою і податковою базами оцінки.

Інші необоротні активи - незавершені капітальні вкладення; устаткування, призначене до установки, і деякі інші їх види.

Найважливішою частиною необоротних активів підприємств реального сектора економіки, яка безпосередньо пов’язана зі створенням матеріальних благ, є основні засоби.

Їх якісною ознакою є те, що вони, по-перше, беруть участь у процесі виробництва тривалий час; по-друге, поступово, частками переносять вартість на готовий продукт, зберігаючи свою натуральну форму; по-третє, періодично відновлюються за рахунок амортизаційних відрахувань та інших спеціальних джерел. Залежно від характеру участі основних засобів у процесі виробництва, вони поділяються на виробничі та невиробничі. Виробничі безпосередньо беруть участь у випуску продукції (робочі машини, устаткування та ін.), а невиробничі (житловий фонд, клуби, санаторії та ін.) призначені для задоволення соціально-культурних і побутових потреб працівників.

7.2 Основні засоби підприємства, їх склад, структура, показники використання

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим особам, а також для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше року.

Для підвищення ефективності діяльності підприємства важливе значення має постійний аналіз стану та використання основних засобів з застосуванням системи показників.

Найбільш важливими із них є:

1.Фондоозброєність

Показує величину основних засобів на одного працівника.

, (7.1)

де

Фб – балансова вартість основних засобів;

ч – середня кількість працівників.

Приклад

Вартість основних засобів – 3000 тис.грн.

1.Кількість працівників – 60 осіб.

Фондоозброєність

2. Коефіцієнт зносу основних засобів

(7.2)

де

Зо – сума зносу основних засобів.

Приклад

Сума зносу засобів – 450 тис.грн.

Коефіцієнт зносу

3. Фондомісткість

Характеризує забезпеченість підприємства основними засобами

(7.3)

де

Вп – вартість виробленої продукції.

Приклад

Випуск товарної продукції за рік – 8500 тис.грн.

Фондомісткість тобто на кожну гривню виробленої продукції припадає 35 коп. основних засобів.

4. Фондовіддача

Найбільш повно характеризує ефективність використання основних засобів. Показує суму виробничої продукції на одну гривню основних засобів.

, (7.4)

Використовуючи дані попередніх прикладів, фондовіддача складає

5. Рентабельність основних засобів

, (7.5)

де

П – загальний прибуток підприємства.

Абсолютним показником ефективності використання основних засобів є сума прибутку на одну гривню основних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]