Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ціноутворення!!.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
44.71 Кб
Скачать

3. Зовнішньоторговельні контракти являють собою стрижень, навколо якого формуються зовнішньоторговельні ціни.

Здійснення зовнішньоторговельної діяльності вимагає від сторін, що бе­руть участь у зовнішньоторговельних операціях, укладання зовнішньо­торговельних контрактів.

Зовнішньоторговельні контракти укладають відповідно до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" від 16 квітня 1991 р. та інших нормативних актів України.

Суб'єкти зовнішньоторговельних відносин, укладаючи контракти дотримуються міжнародних правил, рекомендацій міжнародних організа­цій, якщо вони не суперечать національному законодавству у царині зовніш­ньоекономічних відносин.

Всесвітнього законодавчого та нормативно-творчого органу і, відповідно, всесвітнього законодавства та нормативно-регулюючих актів не існує.

У міжнародній торговельній практиці широко застосовують типові контракти, які полегшують процедуру укладання конкретних контрактів, де типовими умовами є всі, крім об'єкта контракту, його кількісного вираження і цін, якості та терміну виконання. За законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність" зовнішньоекономічний контракт являє собою матеріально оформлену угоду двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямовану на установлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності.

З метою полегшення роботи національним суб'єктам щодо укладення зовнішньоторговельних контрактів Міністерство економіки України своїм наказом від (3 вересня 2001 р. затвердило Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), яке має рекомендаційний характер.

Склад обов'язкових показників та частин зовнішньоторговельних контрактів:

  1. Назва документа — контракт, договір, угода.

  2. Місце укладання контракту, що накладає на сторони угоди обов'язок користуватися національним правом сторін контракту або ж третьої країни.

  3. Дата укладення та набуття чинності контракту.

4. Преамбула — частина контракту, у якій зазначаються повні та скорочені назви контрагентів, основні засновницькі документи, на підставі яких діють сторони, вказуються особи, яким надано право підписувати контракт, а також зміни і доповнення до нього.

  1. Предмет контракту — продукція чи товар або послуга, робота, яка повинна бути поставлена, надана або виконана однією зі сторін контракту із зазначенням точної назви об'єкта контракту, марки, ґатунку, виду (послуг), виконаних (робіт). Якщо поставка продукції чи товару характеризується ши­рокою номенклатурою чи асортиментом, то ця додаткова інформація може оформлятися додатково інформацією у вигляді специфікації, яка становить невід'ємну частину контракту, про що робиться відмітка у тексті контракту.

  2. Кількість об'єкта контракту. Вказуються одиниці продукції чи товарів, послуг, робіт у натуральному вимірі, передбаченому у технічних нормативах зовнішньо-торгівельної діяльності, з посиланням на супровідні документи: транс­портну накладну, сертифікат кількості, рахунок-проформу, кондосамент тощо.

  3. Якість об'єкта контракту. При зазначенні якості продукції, товару, пос­луг, робіт посилаються на сертифікати якості. У контракті можна вказувати час та місце перевірки якості та суб'єкти її перевірки, включаючи експертні установи.

  1. Гарантії та претензії. Кожний постачальник (продавець) продукції чи товарів, а також надавач послуг та виконавець робіт приймає на себе зобов'я­зання гарантувати їх якість протягом певного часу. Якщо ці гарантії будуть порушені, то в контракті мусять бути передбачені умови, час та спосіб пред'яв­лення до порушника умов контракту претензій, що мають компенсувати сто­роні, що постраждала від таких дій контрагента, фінансові втрати.

  2. Термін чинності контракту. Чинність контракт набуває з дати його підписання, якщо інше в контракті не передбачено. Дата або термін виконання контракту не завжди передбачається. Коли таке передбачено, то терміном або датою закінчення контракту вважається його повне виконання. У цьому розділі можна передбачити пролонгування терміну виконання контракту.

10. Інформування про хід виконання контракту, де передбачаються етапи його виконання (виробництво продукції, її відвантаження, митне оформлення, розрахунки зі відвантажену продукцію, оформлення, розрахунки за відвантажену продукцію, оформлення акта приймання-передачі тощо).

11. Контрактні ціни за місцем виробництва чи купівлі продукції, за місцем перетину кордону Держави експортера чи імпортера.

12 Винагорода передбачається за різні додаткові послуги: скорочення терміну оформлення ліцензії, митного оформлення, організацію дострокової поставки, надання послуг з фрахтування, страхування вантажів тощо.

13. Види, форми і способи розрахунків за виконання контракту. У Цьому розділі передбачається, у якій валюті ведуться розрахунки, готівковими чи безготівковими грошима, які конкретні форми та способи безготівкових розрахунків передбачаються.

14. Маркування та упакування продукції. Тут передбачаються реквізити маркування - назви покупця і продавця, вантажовідправника і вантажоотримувача, їх адреси, номер контракту, номери місць, ваги-брутто і нетто, габарити, нанесення спеціальних застережень, таких як "Обережно!", "Скло". Щодо тари, то тут вказується її вид: мішки, кулі, сітки, контейнери тощо.

15. Умови транспортування. У цьому розділі контракту передбачаються порядок навантаження, транспортування, перевантаження вантажів на різні види транспорту та місця їх перевантаження, зберігання в процесі транспортування, експедитування, оформлення супровідних, митних та вантажних документів.

16. Представництво. З метою контролю за своєчасністю і повнотою виконання контракту контрагенти можуть призначати своїх представників, які забезпечуються письмовими повноваженнями щодо здійснення контролю і підписання певних документів.

17. Базові умови постачання. У розділі передбачаються базові умови постачання продукції, згідно з офіційними правилами тлумачення торговельних термінів Міжнародної Торговельної Палати "Інкотермс", якими зазначається місце розмежування транспортних, експедиційних, страхових та інших витрат між контрагентами в процесі здійснення зовнішньоторговельних операцій

18. Інспектування та випробування. Розділ застосовується лише у тих випадках, коли зовнішньоторговельні операції стосуються складного виробничого обладнання і устаткування, технічними умовами введення в експлуатацію якого передбачено їх попереднє випробування.

19. Приймання-передача. Визначається порядок передачі об'єктів купівлі пролажу: час, матеріально відповідальні особи, критерії кількості і якості об'єктів тощо.

20. Супровідна технічна та інша документація. Кожний об'єкт купівлі Продажу при перетині кордону держави мусить мати супровідне документальне підтвердження , яке засвідчує країну його походження, відповідність державним стандартам, підтверджену сертифікатом відповідності фітосанітарним, ветеринарним, санітарним контролем тощо.

Серед усіх супровідних документів важливим документом є сертифікат походження товару, яким ідентифікується країна, звідки походить товар.

21. Технічне обслуговування. Розділ регламентує порядок, терміни і витрати щодо технічного ведення обслуговування з поточного ремонту складної техніки та об'єктів будівництва.

22. Страхування.

  1. Переуступка (цесія). У розділі передбачається передача у разі потре­би прав і обов'язків сторін контракту іншим фізичним або юридичним особам.

  2. Звільнення від зобов'язань. У розділі передбачається компенсації збитків, зумовлених невиконанням або неповним виконанням зобов'язань за конт­рактом.

  3. Форс-мажор. Передбачено появу в період виконання контракту подій техногенного та іншого характеру, незалежних від волі контрагентів (повінь, землетрус, страйк тощо), які перешкоджають його вчасному та повному виконанню.

26. Зміни та доповнення до контракту. В контракті вказуються умови, за яких такі зміни вносяться у контракт.

27. Розірвання та припинення контракту. У разі невиконання однієї зі сторін своїх зобов'язань за контрактом або неналежного їх виконання інша сторона має право на розірвання та припинення виконання контракту.

28. Обмеження прав за контрактом. В контракті може бути внесено запис обмеження прав виконавців контракту (наприклад, про повну або часткову передачу прав третій особі).

  1. Порядок виконання контракту. Тут зазначаються порядок виконання контракту: етапи, послідовність, терміни.

  2. Відповідальність сторін. Сторони контракту у разі невиконання або неналежного виконання контракту та порушення термінів його виконання несуть фінансову відповідальність.

31. Конфіденційність.

32. Вирішення спорів та застосування права. Якщо сторони контракту не можуть погодитись з вирішенням деяких суперечок, тоді у контракті зазначається орган, що вирішуватиме суперечки. В контракті передбачається, за законами якої країни вирішуватимуться суперечки.

  1. Прикінцева частина контракту. У ній зазначається кількість оригіналів контракту і кількість їх, яку отримає кожна зі сторін.

  2. Юридичні адреси, поштові та платіжні реквізити сторін, номери рахунків, назви банків сторін контракту.

35. Додатки. Вони містять різноманітну додаткову інформацію стосовно предмету контракту, яку визначають сторони.

Проект контракту попередньо погоджують з усіма структурами підприємства та ними візується. Кінцевий варіант контракту підписують сторони після його докладного обговорення і погодження усіх його умов.