Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
198_tlc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
247.3 Кб
Скачать

3) Центральні проблеми екон. Організації. Закон рідкості.

Потреба – відчуття нестачі того, що необхідно для життєдіяльності людини. Характерною особливістю потреб є те, що вони у своїй сукупності є безмеженими, тобто, матер. потреби повністю задовольнити не можливо, адже всі екон. ресурси - обмежені - це і є суттю закону рідкості. Виходячи з безмежності потреб і обмеженості ресурсів існує 3 фундаментальні проблеми

  1. Що і скільки виробляти?

  2. Як виробляти?

  3. Для кого виробляти?

4) Технологічний вибір в суспільстві.

Технологічний вибір – відображає розподіл наявних ресурсів між в-вом товарів і послуг для максимального задоволення пріоритетних потреб сусп-ва. Техн. вибір зображується кривою виробничих можливостей, яка відображає різні комбінації 2-х альтернативних товарів, які може виробляти екон. за:

- Повної занятості та повному обсязі в-ва,

- Незмінної кількості ресурсів,

- Незмінної технології.

Обмеженість ресурсів зумовлює необхідність вибирати альтернативу їх використання. Альтернативна вартість (затрати) – це та кількість одного продукту, від якої необхідно відмовитись, щоб отримати певну кількість іншого.

Тема3: Поділ праці. Товарне виробництво. Гроші.

1)Спеціалізація та поділ праці.

Натуральне виробництво – це форма організації суспільного виробництва, результати якого використовуються для задоволення особистих потреб їх виробників всередині господарства, де вони вироблені.

Товарне виробництво – це форма організації в-ва, яка базується на суспільному поділі праці та економічній відокремленості виробників. Його результати – матер. блага та послуги – використовуються для задоволення потреб суспільства шляхом купівлі-продажу.

Виникнення тов. в-ва зумовило суспільний поділ праці –тобто спеціалізацію в-ва на виготовленні тих чи інших продуктів або виконання робіт.

Є три великі суспільні поділи:

- відокремлення скотарства від землеробства;

- відділення ремесла;

- відокремлення торгівлі і утвор. класу торговців.

Подальше поглиблення поділу праці здійснювалося у формі спеціалізації (міждержавна, територіальна, міжгалузева, внутрігалузева, внутрівиробнича).

Товарне виробництво пройшло тривалий шлях розвитку та вдосконалення. На перших порах воно виступало у вигляді простого тов. в-ва, яке базувалося на приватній власності дрібного товаровиробника на засоби в-ва і його особистій праці. У 2 пол. 19 ст. виникло розвинуте (підприємницьке) тов. в-во, яке базується на приват. власності на засоби в-ва та використанні найманої праці. Тобто, товарне. в-тво поділяться на: - просте та підприємницьке.

2) Гроші – це загальний еквівалент за допомогою якого здійснюється обмін різними товарами. Суть грошей відображається у виконанні ними наступих ф-цій:

- міра вартості – за допомогою грошей визначається вартість товару і його ціна;

- засіб обігу і платежу – за допомогою грошей здійснюється купівля-продаж товарів та різноманітних платежів;

- засіб нагромадження – це здатність грошей нагромаджуватися не втрачаючи своєї цінності і можливостей купити товар значної вартості.

Типи грошей:

готівка (паперові, металеві монети), безготівкові (чеки, векселі), електронні (це умовна назва грошових засобів, які використовуються для різноманітних розрахунків за допомогою сучасних систем).

3) Рівняння грошового обігу.

Повноцінне виконання грішми їх функцій можливе за наявності в обігу відповідного обсягу грошової маси. Дана кількість визначається рівнянням грошового обігу:

ВВП=М*V (M - загальний обсяг грошової маси V-обіг, швидкість руху грошей в рік).

ВВП=Σ Qi*Pi, M*V=Qi*Pi (ф-ла Фішера; Q - кількість виробленого товару, Р - ціна товару)

Приклад1:

У попередньому році обсяг ВВП становив 320 млрд грн., обсяг грошової маси – 64 млрд. Визначити швидкість руху грошової маси.

ВВП=320

М=64

V-?

ВВП=М*V; V=ВВП / М=320 / 64=5 об/рік

Відповідь: 5

Приклад2:

У звітному періоді прогнозується, що ВВП зросте на 8%, швидкість руху зросте на 2%. Визначити на скільки необхідно збільшити грошову масу в економіці, щоб забезпечити економічно доцільний перебіг товарообмінних операцій в національному господарстві.

V1=+2%

ВВП=+8%

ВВП=М*V

∆М-?

320*0,08=М1*(5,2*0,2)

345,6=М1*5,263

М1=345,6/5,263=65,7

∆М=М1-М=65,7-62=3,19

Відповідь: 3,19

Приклад3:

Визначити яким буде обсяг ВВП, якщо виходити з умови Прикладу2, а обсяг грошової маси зросте на 1,5 млрд грн..

V2=V1=5,263

М2=М+1,5=63,5 млрд грн.

ВВП22*V2

ВВП2=63,5*5,263=334,8

∆ВВП=345,6-334,8=11,59

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]