Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

4.5 Систематизацыя обліку мшп при журнально-ордерній формі обліку.

Суть журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку полягає, у тому, що на підставі згрупованих даних первинних документів усі господарські операції реєструються у відповідних відомостях і журналах-ордерах. Записи в журнали-ордери і відомості роблять щоденно або в міру надходження первинних документів. Щомісячно журнали ордери закривають і їх підсумки переносять у Головну книгу, яку відкривають на рік.

У більшості журналів-ордерів поєднано систематичний та аналітичний обліки інформації про наявність, стан використання господарських засобів та джерел їх формування. Аналітичний облік ведуть до тих синтетичних рахунків, в яких є значна кількість об’єктів обліку.

Характерною особливістю журналів-ордерів є те, що в них записують суми, які відповідають кредитовому обороту по відповідних рахунках. У відомість записують суми дебетових оборотів по рахунках.

Основними перевагами журнально-ордерної форми обліку є:

Поєднання систематичного і аналітичного обліку в єдиних реєстрах;

Забезпечення своєчасного і рівномірного відображення господарських операцій у реєстрах протягом звітного періоду;

Забезпечення розподілу облікових робіт;

Скорочення кількості облікових реєстрів;

Забезпечення аналізу господарської діяльності підприємства.

Основні недоліки журнально-ордерної форми обліку:

Побудова журналів-ордерів не відображає нових форм організації обліку;

Склад аналітичних даних не відповідає сучасному рівневі потреб в інформаційному забезпеченні управління підприємством.

Облік наявності та руху виробничих запасів, МШП , готової продукції та товарів ведеться за центрами відповідальності (матеріально-відповідальними особами, місцями зберігання) в Книгах складського обліку в кількісному виразі за видами і сортами цінностей.

Щомісяця, в строки, передбачені графіком документообігу, матеріально-відповідальні особи складають Звіт про рух матеріальних цінностей у двох примірниках і разом з підтверджувальними документами передають до бухгалтерії. Після перевірки другий примірник звіту, підписаний бухгалтером, повертають матеріально-відповідальній особі. Звіт про рух матеріальних цінностей складають окремо по кожному синтетичному рахунку (субрахунку). Матеріально-відповідальні особи заповнюють тільки кількісні показники звітів, а їх таксування здійснюється в бухгалтерії згідно з П9с0БО 9 «Запаси» та П9с0БО 16 «Витрати». Оприбуткування цінностей здійснюється за первісною вартістю в залежності від каналів надходження, а оцінка вибуття запасів залежить від обраного методу оцінки, визначеного сільськогосподарським підприємством самостійно в наказі про облікову політику підприємства. По запасним частинам, ремонтним матеріалам та медикаментах звіти складаються тільки в грошовому вимірнику.

Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, переданих в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативно - кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації за матеріально-відповідальними особами на протязі строку їх фактичного використання.

Дані про наявність та рух матеріальних цінностей в грошовому виразі за місцями зберігання (матеріально-відповідальними особами) узагальнюються за місяць в розрізі синтетичних рахунків (субрахунків) в Журналі – ордері № 5 А с.-г., який об’єднано з відомістю. Транспортно – заготівельні витрати пов’язані з придбанням матеріальних цінностей, визначаються на підставі Журналів-ордерів № 3В с.-г., №3 Г с.-г. (на суму витрат, пов’язаних з доставкою силами постачальників та інших організацій); №3 Ас.-г. (на суму витрат по службових відрядженнях, пов’язаних з придбанням матеріалів тощо); №5 В с. г. (на суму витрат допоміжних виробництв, пов’язаних з доставкою); №5 Б с.- г. (на суму заробітної плати нарахованої за розвантаження та завантаження цінностей, які надходять від постачальника). Розділ транспортно-заготівельних витрат обирається підприємством за наступними варіантами:

Шляхом прямого списання транспортно-заготівельних витрат до первісної вартості одиниці запасів, які придбані;

За середнім відсотком.

Методика розрахунку розподілу витрат пов’язаних з придбанням товарно-матеріальних цінностей за період передбачення в Журналі – ордері № 5 А с. –г. та відомості.

Кредитові обороти по синтетичних рахунках (субрахунках) по обліку виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів з Журналу-ордеру № 5 А с. –г. переносяться в Головну книгу.

Аналітичний облік матеріальних цінностей у бухгалтерії підприємства ведуть у сальдових відомостях на підставі перевірених та про таксованих Звітів про рух матеріальних цінностей.

Підсумки залишків по синтетичних рахунках сальдової відомості звіряють з даними про залишки матеріальних цінностей, відображених в Журналі-ордері № 5А с.г. та відомості (дебет рахунків) в розрізі матеріально-відповідальної особи. Залишки виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів в Журналі-ордері № 5А с.г. та відомостей по кожному синтетичному рахунку (субрахунку).

На Фермерському господарствы «Пологи-Слыпорыд» облык повныстю систематизований та ведеться згыдно Журнала-ордера №5А с.г.