Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

4.6. Напрями вдосконалення обліку мшп.

Для здійснення господарської діяльності підприємств всіх форм власності та галузей економіки використовують цілий ряд ресурсів: трудових, матеріальних, фінансових, які діють в тісному взаємозв'язку, адже без достатньої кількості фінансових ресурсів неможливий вплив трудових ресурсів на матеріальні, що в кінцевому результаті дає новий продукт розвитку господарюючого суб'єкта. В сукупності ресурсів підприємства вагома частка належить матеріальним ресурсам - засобам та предметам праці, в результаті поєднання яких здійснюється процес виробництва підприємства.

Особливої актуальності набуває проблема подальшого вдосконалення методики бухгалтерського обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП), які є складником ресурсів підприємства та використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року.

Як свідчать теоретичні та практичні дослідження, питання організації обліку МШП приділяється недостатня увага, внаслідок чого ускладнюється дотримання основних методичних принципів ведення обліку, спотворюється інформація про фінансовий стан підприємства, стан розрахунків, знижується ефективність прийняття управлінських рішень.

Питання обліку МШП на підприємствах мають дискусійний характер, про що свідчить наявність проблем, пов'язаних з правильністю відображення на рахунках бухгалтерського обліку надходження МШП та зміни їх вартості в процесі експлуатації, правильність віднесення до валових витрат, нарахування зносу та списання МШП. Не буде перебільшенням стверджувати, що головною причиною помилок у відображенні надходження МШП є нестабільність та неоднозначність трактування законодавчої бази в Україні.

Термін «МШП» означає активи підприємства, котрі утримуються для споживання при виробництві продукції, виконанні робіт та наданні послуг, а також при управлінні підприємством. МШП визначається як актив у тому випадку, коли існує ймовірність, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірна визначена. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про МШП і розкриття її у фінансовій звітності визначають положення(стандарт)бухгалтерського обліку «Запаси».

Виділення зі складу основних засобів оборотних МШП у особливу групу, не дивлячись на такий же характер їх використання на підприємстві, як і основних засобів, зумовлено двома причинами. По - перше, таке виділення очищую категорію основних засобів від усякого роду дрібних предметів, коли є можливість легко їх замінити іншими, з невеликими, як правило, терміном служби. У складі основних засобів при такому виділення з їх складу МШП залишаються предмети, що утворюють виробничо-технічну базу підприємства. По - друге, таке виділення дає можливість підприємству купувати (поновлювати) МШП за рахунок своїх оборотних коштів таким же чином як і матеріали, в той же час, як основні засоби поновлюється шляхом капітальних вкладень за рахунок спеціального фінансування.

Таким чином, за своїм характером МШП аналогічні основним засобам, а з точки зору порядку їх придбання - матеріалам.

В цілому малоцінні засоби праці поділяють на дві групи: одна належить до запасів (які відповідно відображаються в складі запасів у другому розділі активу балансу «Оборотні активи»), а друга частина до складу «Малоцінних необоротних матеріальних активів»(які, в свою чергу, відображаються в першому розділу активу балансу «Необоротні активи» в складі основних засобів).

Особлива увага до МШП викликана тим, що вони мають принципову розбіжність з іншими виробничими запасами, йдеться про те, що при їх використанні (експлуатації) не відбувається їх зменшення (зникнення) так, як це, наприклад, відбувається з матеріалами, сировиною чи паливом. МШП до кінця їх використання (експлуатації), як правило, своїх якостей не втрачають і зовні майже не змінюються (пластиковий стілець до кінця експлуатації так і залишиться пластиковим стільцем, звісно, якщо він не зламається).

Для МШП характерна багаторазова участь у виробництві та збереження натуральної (речової) форми. Однак необхідно пам'ятати, що будь які предмети, що купуються для подальшого продажу, до МШП не належать і обліковуються як товари.

П(С)БО 9 передбачено, що з метою бухгалтерського обліку запаси включають: МШП, які використовуються не більше одного року або одного операційного циклу, якщо він більше року.

Віднесення предметів до основних засобів і МШП впливає на трудомісткість обліку та собівартість продукції. Синтетичний і аналітичний облік основних засобів більш трудомісткий порівняно з обліком МШП(знос об'єктів основних засобів нараховуються протягом тривалого часу, потреба обчислення початкової вартості кожного об'єкта і використання рахунку 15 досить складний порядок списання об'єктів при їх вибутті та ін..). при віднесенні об'єктів до МШП підприємства мають значний вибір варіантів списання їх вартості на витрати виробництва та обігу, а, отже, й управління собівартості продукції. Цим пояснюється заінтересованість підприємств у віднесенні більшої кількості предметів до МШП.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з МШП ведеться на рахунку №22 «МШП», який призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність і рух МШП, що належить підприємству та знаходяться в складі запасів. Аналітичний облік МШП ведеться за місцями зберігання і знаходження, а також за особами, відповідальними за їх зберігання.

До основних методів узагальнення і реалізації результатів аналізу надходження МШП є систематизація результатів, групування і узагальнення результатів, кількісне обчислення невикористаних можливостей та результатів підвищення ефективності використання МШП на підприємстві, прийняття управлінських рішень і контроль за їх використанням.

Висновки.

Дослідивши і вивчивши питання організації стану та напрямкві удосконалення обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів на фермерському господарстві «Пологи-Слвпорід» я можу зробити такі висновки: я розкрила особливості відображення в обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Бухгалтерський облік МШП ведуть на рахунку 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети». Рахунок 22 – активний, матеріальний. По дебету його записують залишок малоцінних предметів з минулого року і їх надходження, по кредиту – списання предметів, які передані у виробничі підрозділи. Сальдо по рахунку 22 – дебетове.

Аналітичний облік на рахунку 22 ведуть по видам малоцінних предметів. Для цього використовується книга обліку матеріалів. Окремі сторінки відкривають по видах малоцінних запасів і по складах, де вони зберігаються.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів на складах і містах використання на підприємстві «Пологи-Сліпорід» ведеться по рахунку 22. Облік МШП на ФГ «Пологи-Сліпорід» в місцях зберігання і експлуатації веде відповідальна особа в Книзі складського обліку.

Малоцінні та швидкозношувані предмети, які стали непридатними, але ще не списані, в інвентаризаційному описі не відображаються. На них складається акт із зазначенням часу експлуатації, причин непридатності, можливості використання цих предметів у господарських цілях.

На ФГ «Пологи -Сліпорід» при списанні МШП використовують акт списання-передачі МШП, при надходженні малоцінних та швидкозношуваних предметів використовується Акт приймання-передачі МШП. Для обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв на підприємстві ФГ «Пологи-Сліпорід» заповнюється Форма № МШ-6 «Особова картка обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів» яка затверджена наказом Міністерства статистики України № 145 від 22.05.1996 року. В цій формі вказується прізвище, ім’я та по-батькові, табельний номер, цех, дільниця, відділ, професія, посада та інше робітника підприємства якому воно видається в індивідуальне користування за встановленими нормами.На звороті форми № МШ-6 позначається видача та повернення спецодягу, спецвзуття.Картка ведеться в одному примірнику.

Список використаної літератури.

  1. Антоненко С. Вступ до бухгалтерського обліку: - Л.: Галич, 2005. – 158с.

  2. Пашинський О. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. - К. Либідь, 2003. – 314с.

  3. Сопко В. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. – 3-тє вид., - К. КНЕУ, 2004. – 578с.

  4. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. № 996 – XIV.

  5. Закон України “Про податок на додану вартість” від 03.04.97 р. №168/97 – ВР зі змінами і доповненнями.

  6. Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97 р. № 283/97 – ВР зі змінами і доповненнями.

  7. Закон України „Про податкову службу України" від 22.03.93 р.

  8. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у ред. Закону від 22.05.1997р. № 283/97-ВР (зі зміна і доповненнями) // Все про бухгалтерський облік. - 2008. - № 25

  9. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»» від 20.10.1999 р. № 246.

  10. Наказ Державного комітету статистики України “Про затвердження типових форм первинного обліку й Інструкції про порядок їх виготовлення, зберігання і застосування” від 27.07.98 р. №263, зареєстрований у Мін’юсті України 12.08.98 р. за № 508/2948, із наступними змінами.

  11. Наказ Міністерства статистики України “Про затвердження типових форм первинного обліку” від 29 грудня 1995 року № 352.

  12. 4 Інструкція ГУ ДКУ, від 1994.10.30, №90 „Про проведення інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу” із змінами та доповненнями

  13. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затв. Наказом Міністерства фінансів України № 291 від 10.11.1999р. «Документи до роботи» // Галицькі контракти. Додаток. - 2008. -№34.

  14. Інструкція про інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей затверджено наказом Мінфіну України від 11.08.94 №69.

  15. Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на одержання цінностей, затверджено наказом Мінфіну України №99 від 16.05.96р.

  16. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій. Затв. Наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. № 291 // Галицькі контракти. Додаток. «Документи для роботи». - 2000. - № 34. - С. 99 - 106.

  17. Положення (Стандарти) бухгалтерського обліку // Збірник систематизованого законодавства. - липень 2009 (№3).

  18. Положення МФУ, від 1999.20.10 №246 П(С)БО №9 „Запаси”.

  19. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку. – Житомир: ПП “Рута”, 2000.

  20. Загородній А.Г. та ін. Бухгалтерський облік та аудит підприємницької діяльності. – Львів: Державний університет “Львівська політехніка”, 2005.

  21. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підручник для спеціальності «облік і аудит» вищих навчальних закладів. - друге видання, перероб. та доп. - Житомир: ЖІТІ: ПП «Рута», 2002. - 672 с.

  22. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський, Фінансовий облік: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності «Облік і аудит» / за ред. проф. Бутинця Ф.Ф - Житомир: ЖІТІ, 2001. - 288 с.

  23. Бутинець Ф.Ф. Організація бухгалтерського обліку: Навчальний посібник., Житомир: РУТА, 2001. - 576 с.

  24. Бухгалтерський облік в галузях економіки: Навч. посібник / за ред. Свідерський Є.І. – К.: Знання, 2004, - 233с.

  25. Бухгалтерський фінансовий облік /за ред. Ф.Ф. Бутинця. - Житомир: Рута, 2001.- 672с.

  26. Бухгалтерський фінансовий облік: Навч. посіб. для ВНЗ /за ред. Чебанова Н., Василенко Ю. – К.: знання, 2002.- 672с.

  27. Гарасим П.М. Фінансовий, управлінський і податковий облік у господарських товариствах / Гарасим П.М., Журавель Г.П., Хомин П.Я -Тернопіль: Економічна думка, 2003. - 480 с.

  28. Глен А. Велш, Денієл Г. Шорт. Основи фінансового обліку / переклад Олександр Мінін, Олена Ткач. - Київ: Основи, 2001. - 942 с.

  29. . Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. - Київ: Лібра, 2003. -704 с.

  30. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку. Підручник. - К.:А.С.К., 2001. – 30c.

  31. Журавель Г.Л., Крупка Я.Д., Палюх М.С., Гуцайлюк Л.О., Фаріон Т.І Бухгалтерський облік: особливості в галузях економіки. - Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 449 с.

  32. Завгородний В.П. Бухгалтерський учот, контроль и аудит в системе управления предприятием. – К.: Издательство „Ваплер”, 2004. – 976с.

  33. Значення оцінки вартості в обліку запасів товарно-матеріальних цінностей на підприємстві. Бухгалтерський облік і аудит. 3/2002 C. 25 - 40

  34. Контроль і ревізія. Практикум: Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.050106 „Облік і аудит”/ С.В. Бордаш, В.А. Дерій, Н.І. Петренко; за ред. Проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир, ЖіТі, 2000. – 384с.

  35. Огійчук М.Ф. Бухгалтерський облік на підприємствах. К.: 2005.- C. 55-96.

  36. Основні засоби. Нематеріальні активи. МШП. // Баланс. Бібліотека бухгалтера. - 2005. - № 2. - С. 4 - 92.

  37. Пушкар М.С Фінансовий облік: Підручник. - Тернопіль: Карт-бланш, 2002. - 628 с.

  38. Газета. Все про бухгалтерський облік.-2008р.№12, 25, 48, 110; за 2009 р.№9,15,24,43

  39. Журнал. Вісник податкової служби України. 2008 р. №13, 19,25

40.Бухгалтерський облік за редакцією Романа Хом’яка.

22