Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

1.Економічний зміст малоцінних та швидкозношуваних предметів.

1.1 Основні положення і нормативні документи, що регулюють прядок обліку мшп.

Виробництво сільськогосподарської продукції здійснюється на підставі використання земельних та трудових ресурсів, предметів та засобів праці.

З початку 2000 року в Україні відбулися суттєві зміни щодо обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Згідно з П(с)БО 9 «Запаси» регулюється система обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів. По своїй функції МШП належать до засобів праці, як і основні засоби і необоротні активи, але в зв’язку з тим, що МШП мають строки використання до одного року (одного виробничого циклу), їх віднесено до необоротних активів і приєднано до групи «Запаси».

В кожному сільгосппідприємстві в наказі про облікову політику підприємства чітко дано визначення МШП:

1.Оцінка надходження МШП;

2.Порядок зберігання цих предметів на складах;

3.Порядок обліку МШП, які передано у виробничі підрозділи;

4.Порядок списання МШП зі складу на виробництво, порядок обліку списання їх при зношенні у виробничих підрозділах.

Бухгалтерський облік МШП ведуть на рахунку 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети». Рахунок 22 – активний, матеріальний. По дебету його записують залишок малоцінних предметів з минулого року і їх надходження, по кредиту – списання предметів, які передані у виробничі підрозділи. Сальдо по рахунку 22 – дебетове.

Аналітичний облік на рахунку 22 ведуть по видам малоцінних предметів. Для цього використовується книга обліку матеріалів. Окремі сторінки відкривають по видах малоцінних запасів і по складах, де вони зберігаються.

МШП, які придбані в виробничі підрозділи в експлуатацію, в певній сумі списуються на витрати виробництва відповідної галузі.

Для контролю за використанням МШП, які передані у виробничі підрозділи,передбачено у господарствах оперативний облік. У кінці місяця усі підрозділи складають Звіт про рух малоцінних предметів, в яких дається пояснення про причини вибуття окремих предметів МШП.

Прийняті в господарство МШП оцінюються за первісною вартістю: сума сплачена постачальнику за вирахуванням податку на додану вартість, транспортні витрати по доставці предметів у господарство, вартість послуг посередників, суми непрямих податків, послуги сторонніх організацій, страхові платежі при доставці малоцінних предметів у господарство, матеріальні витрати на доробку предметів або з метою підвищення їх якісно-технічних характеристик.

При отриманні МШП в обмін на інші активи, оцінка МШП проводиться за балансовою вартістю переданих активів: Картка обліку МШП, Відомість на поповнення (вилучення) постійного запису інструментів (пристроїв). Замовлення на ремонт (заточування) інструментів, особова картка обліку спец одягу, спецвзуття та запобіжних засобів, Акт на списання МШП.

На підставі первинних документів завідуючий складом і інша матеріальна особа складає Звіт про рух Товаро-матеріальних цінностей. На підставі звіту і доданих документів робиться запис у журналі-ордері №10.1 с.-г.

Для обліку МШП використовується рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». По дебету записують надходження МШП (придбання, облік внеску до статутного капіталу тощо), по кредиту – передача МШП в експлуатацію, списання їх на рахунки витрат.

Облік МШП у рільничих бригадах, на фермах і інших виробничих підрозділах ведуть в окремій книзі, де облік ведуть по кожному працівнику, який користується цими предметами.

Малоцінні і швидкозношувані предмети в бригадах, на фермах, в інших підрозділах облічується по кількості.

Аналітичні рахунки малоцінних і швидкозношуваних предметів відкривають по видах предметів і однорідних групах та окремо по кожному складі.

МШП визнаються активами, якщо існує ймовірність того, що підприємство одержить у майбутньому економічну вигоду від їх використання та їхня вартість може бути достовірно визначена.

Облік наявності і руху таких предметів ведуть на рахунку 22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети» за первинною вартістю їх придбання або виготовлення, яка у процесі їх оприбуткування визначається аналогічно до виробничих запасів (згідно П(С)БО 9 «Запаси»).

Організація обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів зі строком корисного використання менше одного року (або одного операційного циклу) на фермерському господарстві «Пологи-Сліпорід» повністю грунтується на П(С)БО 9, згідноз яким первинною вартістю таких предметів у складі інших запасів, придбаних за плату, є собівартість.