Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

4.3. Облік мшп, які відносяться до малоцінних необоротних активів.

Рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи» призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, які не відображені у складі об’єктів обліку на рахунку 10 «Основні засоби».

За дебетом рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи» відображається надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів на підприємство (за первісною вартістю); сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта (реконструкція, модернізація), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об’єкта; сума дооцінки вартості об’єкта необоротних матеріальних активів. За кредитом рахунку 11 відображається вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об’єкта, та сума їх уцінки.

Рахунок 11 має сім субрахунків:

1)111 «Бібліотечні фонди»;

2)112 «Малоцінні необоротні активи»;

3)113 «Тимчасові (не титульні) споруди»;

4)114 «Природні ресурси»;

5)115 «Інвентарна тара»;

6)116 «Предмети прокату»;

7)117 «Інші необоротні матеріальні активи».

Кожен з цих субрахунків призначений для обліку відповідних груп інших необоротних активів. На субрахунку 111 «Бібліотечні фонди» ведеться облік наявності та руху бібліотечних фондів.

На субрахунку 112 «Малоцінні необоротні активи» відображається вартість предметів, термін корисного використання яких більше одного року, зокрема спеціальні інструменти і спеціальне пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об’єктів.

При видачі зі складу в експлуатацію малоцінні необоротні матеріальні активи з балансу не списуються, а відображаються як внутрішньогосподарське переміщення об’єктів за дебетом і кредитом субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Для розмежування цінностей, які знаходяться на складі та в експлуатації до субрахунку 112 доцільно ввести субрахунки такого порядку:

1121 «Малоцінні необоротні матеріальні активи на складі»;

1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи в експлуатації».

Під час передачі об’єкта зі складу в експлуатацію потрібно по них нараховувати амортизацію: дебет рахунку 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати» та інших; кредит субрахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

З експлуатації такі предмети списують на підставі акта: дебет субрахунку 132 і кредит субрахунку 1122. Одночасно до нараховують відповідну суму амортизації: дебет рахунків 23, 91, 92 і кредит субрахунку 132.

Амортизація на малоцінні предмети нараховується в порядку, прийнятому на підприємстві. Для цього можна нараховувати амортизацію в розмірі 50 % вартості об’єкта при видачі їх в експлуатацію, а решту 50% вартості при списанні об’єкта. Можна нараховувати амортизацію в розмірі 100 % вартості об’єкта при видачі їх в експлуатацію.

На підприємстві ФГ «Пологи-Сліпорід» амортизацію на малоцінні предмети нараховується в такому порядку: спочатку 50% вартості обєкта при видачі їх в експлуатацію, а решту 50% вартості при списанні.