Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

4.Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів.

4.1. Первинна документація оприбуткування, списання, передача мшп.

Малоцінні та швидкозношувані предмети передаються від однієї матеріальної особи до іншої матеріально відповідальної особи на підставі Накладних (внутрігосподарського призначення) або імітно-забірних карток. Для визначення непридатності предметів для їх подальшого використання і оформлення необхідної документації на списання керівником підприємства створюється постійно діюча комісія. Комісія складає Акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів.За наявності значної номенклатури МШП слід використовувати первинні документи, форми яких затверджені наказом Міністерства статистики України від 21.06.96 р. №193(форми №№ М-4, М-8, М-9, М-11, М-12), наказом Міністерства статистики України від 22.05.96 р. № 145 (форми №№ МШ-1, МШ-2, МШ-3, МШ-4, МШ-5, МШ-6, МШ-7, МШ-8.

Всі МШП згідно з вимогами стандартів бухгалтерського обліку класифікують, виходячи з однієї з наступних ситуацій:

- якщо строк корисної експлуатації МШП перевищує один рік, їх включають до складу необоротних активів і амортизують;

- якщо МШП знаходяться на складі і відповідають вимогам П(С)БО 9 «Запаси», вони обліковуються у складі запасів;

- якщо МШП передані в експлуатацію в поточному звітному періоді, вони визнаються витратами звітного періоду.

Основними завданнями обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів є:

- визначення первісної вартості придбаних МШП;

- контроль за їх зберіганням як в період перебування на складі, так і в період експлуатації в цехах, відділах підприємства;

- контроль за правильністю використання МШП під час їх експлуатації.

Правильна організація бухгалтерського обліку МШП на підприємстві передбачає своєчасне складання первинних документів, дотримання правил при прийманні МШП на склад і відпуску їх в експлуатацію.

На ФГ «Пологи-Сліпорід» гідно з наказом Мінстату України від 22 травня 1996 р. № 145 застосовуються спеціальні типові форми первинних документів для обліку МШП в місцях експлуатації та з їх списання.[9.c.8]

Малоцінні та швидкозношувані предмети, які стали непридатними, але ще не списані, в інвентаризаційному описі не відображаються. На них складається акт із зазначенням часу експлуатації, причин непридатності, можливості використання цих предметів у господарських цілях.

На ФГ «Пологи -Сліпорід» при списанні МШП використовують акт списання-передачі МШП, при надходженні малоцінних та швидкозношуваних предметів використовується Акт приймання-передачі МШП.

4.2. Синтетичний і аналітичний облік мшп

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведуть на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Цей рахунок призначений для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух МШП, що належать підприємству і знаходяться у складі запасів.

За дебетом рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети » відображаються за первісною вартістю придбані(отримані) або виготовлені малоцінні та швидкозношувані предмети, за кредитом- за обліковою вартістю відпуск малоцінних та швидкозношуваних предметів в експлуатацію із списання на рахунок обліку витрат, а також списання нестач і витрат від псування таких предметів.

Звертаємо увагу на те, що на малоцінні та швидкозношувані предмети, які передаються в експлуатацію знос не нараховується, а їх вартість повністю вилучається із складу активів (списується на витрати виробництва) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом терміну їх фактичного використання.

Аналітичний облік малоцінних та швидкозношуваних предметів, що є на складі, в бухгалтерії підприємства здійснюють у Книзі обліку продуктів і матеріалів, записи в якій роблять за групами предметів, їх найменуванням і за матеріально відповідальними особами за кількістю, ціною і вартістю загалом по господарству. Господарства, які впровадили сальдовий метод обліку товарно-матеріальних цінностей для їх аналітичного обліку, застосовують Сальдову відомість (ф. № 41 або 41а).

Малоцінні та швидкозношувані предмети належать до складу оборотних засобів.

За своїм характером малоцінні та швидкозношувані предмети аналогічні основним засобам, а з точки зору порядку придбання їх - аналогічні матеріалам.

На ФГ «Пологи-Сліпорід» малоцінні та швидкозношувані предмети знаходяться на центральному складі підприємства і в експлуатації, на матеріальній відповідальності окремих працівників.

Для обліку всіх цих предметів у плані рахунків підприємства, на підставі Наказа про облікову політику, передбачено рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».[24.c.301]

Основним завданнями обліку МШП на підприємстві є:

- визначення первісної вартості придбаних малоцінних та швидкозношуваних предметів;

- контроль за зберіганням їх як в період перебування на складі, так і в період експлуатації в цехах,лісництвах, відділах підприємства;

- контроль за правильністю використання МШП під час їх експлуатації.

Організація обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів зі строком корисного використання менше одного року на ФГ «Пологи-Сліпорід» повністю групується на П(С)БО 9, згідно з п.8 якого первинною вартістю таких предметів у складі інших запасів, придбаних за плату, є собівартість, яка складаєтьсяз з таких фактичних затрат:

Приклад 1.

Придбання МШП за плату.

Зміст операцій

Дт

Кт

Сума грн.

Відображена вартість інформаційних послуг посередника.

22

377

70

Відображена сума податкового кредиту з ПДВ.

641

377

14

Відображені витрати на відрядження:

витрати на відрядження співробітників відділу збуту;

транспортні витрати.

22

22

372

372

105

170

Перерахована недоплата за інструменти постачальника.

371

311

8700

Відображена сума податкового кредиту з ПДВ.

641

644

1450

Оприбуткування інструментів на склад підприємства (200 од.).

22

341

7250

Відображення рохрахунків по податковому кредиту з ПДВ.

644

371

1450

Сплачено посереднику за інформацію, послуги.

377

311

84

Перерахована передоплата за канцтовари продавцем за розрахунком.

371

311

120

Відображену суму надають кредит з ПДВ.

641

644

120

Оприбуткування канцтоварів на склад.

22

371

100

Відображений розрахунок по податковому кредиту з ПДВ.

644

371

20

Передана частина канцтоварів зі складу в експлуатацію.

92

22

80

Списані на фінансовий результат адміністративні витрати.

791

92

80

Передан частина інструментів зі складу в цех (20 од.).

23

22

759,50

Списаний на загальне виробництво готова продукція:

Оскільки канцтовари вписані зі складу для потреб адміністративно-управлінського апарату, їх вартість списана на адміністративні витрати.

Оскільки інструменти вписані безпосередньо для встановлення продукції його вартість списується на витрати виробництва.

[(70 грн.+150 грн.+170 грн.+7290) : 200 од.* 20 од.] = 759,50 – вартість переданого інструменту.

Швидкозношувані предмети засобів праці можуть вибути з експлуатації з різних причин: через повне зношення, поламання, реалізацію тощо. В усіх випадках на вибуття з експлуатації МШП комісія складає акт на списання. Вона констатує непридатність подальшого використання окремих предметів.

На всі предмети (зазначаючи їх кількість, ціну та суму) у порядку номенклатурних номерів складають загальний акт у межах однієї групи і в межах однієї матеріально відповідальної особи.

Згідно з інструкцією №291 на субрахунку 947 ведеться облік недостач і втрат від псування цінностей, у тому числі якщо винуватець не встановлений. Одночасно зі списанням таких МШП на витрати балансова вартість списаних МШП відображається на забалансовому рахунку 07 «Списані активи» на субрахунку 072 «Невідшкодовані недостачі і втрати від псування цінностей».

Після встановлення осіб, які повинні відшкодувати втрати, сума, що підлягає відшкодуванню, зараховується до статусу дебіторської заборгованості з одночасним відображенням доходу звітного періоду.

А дохід, що буде отриманий підприємством у результаті відшкодування втрат від недостачі МШП, відображається на передбаченому для таких випадків субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» рахунка 71 «Інший операційний дохід».[22.c.49]

Якщо у процесі інвентаризації виявляється недостача МШП в експлуатації (що облічується кількісно), то тоді інвентаризаційна комісія сама встановлює вартість предмета з урахуванням первісної вартості і ступеня зношеності.

Аналітичний облік МШП на ФГ «Пологи-Сліпорід» будується:

- за відповідними субрахунками;

- за місцем знаходження і матеріально відповідальними особами;

- за окремими предметами, що належать до складу кожної групи МШП (за номенклатурними номерами).

Для обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв на підприємстві ФГ «Пологи-Сліпорід» заповнюється Форма № МШ-6 «Особова картка обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів» яка затверджена наказом Міністерства статистики України № 145 від 22.05.1996 року. В цій формі вказується прізвище, ім’я та по-батькові, табельний номер, цех, дільниця, відділ, професія, посада та інше робітника підприємства якому воно видається в індивідуальне користування за встановленими нормами.На звороті форми № МШ-6 позначається видача та повернення спецодягу, спецвзуття.Картка ведеться в одному примірнику.