Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота на тему МШП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
94.79 Кб
Скачать

План проекту

Вступ

1.Економічний зміст малоцінних та швидкозношуваних предметів і їх види.

1.1Основні положення і нормативні документи,що регулюють порядок обліку МШП;

1.2Методи оцінки МШП при надходженні та вибутті;

1.3Облік МШП на складах і місцях використання.

2.Облікова політика господарства.

3.Виробничо-фінансова характеристика господарства.

4.Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів.

4.1Первинна документація оприбуткування,списання,передача МШП;

4.2Синтетичний та аналітичний облік МШП;

4.3Облік МШП, які відносяться до малоцінних необоротних активів;

4.4Систематизація обліку МШП при журнально-ордерній формі обліку;

4.5 Автоматизація обліку МШП;

4.6 Напрями вдосконалення обліку МШП.

Висновки.

Список використаної літератури.

Додатки.

Вступ

Актуальність теми полягає в тому, що сучасний етап розвитку ринкових відносин в Україні підвищує відповідальність і самостійність підприємств у виробці та прийнятті управлінських рішень забезпеченню ефективності їх роботи. Працюючи в умовах ринку, чи конкуренції, власник повинен постійно аналізувати вигідність придбання і виробництва різних видів засобів, спів ставляти витрати, які викликані недовикористанням виробничих потужностей, і потенціальний прибуток від їх додаткової експлуатації.

Для виконання виробничо-господарської програми підприємству необхідні предмети праці – тобто малоцінні та швидкозношувані предмети.

Малоцінні та швидкозношувані предмети-це предмети праці які використовують на протязі року або нормального операційного циклу,якщо він більше одного року. До МШП належать інструменти та пристосування,спеціальний фірмовий одяг та постільні речі,знаряддя лову, тара, предмети напрокат, тимчасові споруди, пристосування, пристрої терміном служби до 1 року.

Специфічною особливістю малоцінних та швидкозношуваних предметів є те, що вони в процесі виробництва використовуються повністю і тому для кожного нового процесу виробництва їх потрібно заміняти повністю новими. Також важливим є, що саме виробничі запаси повністю переносять свою вартість на вартість виробленої продукції. Крім того, в собівартості промислової продукції найбільшу питому вагу витрат займають витрати виробничих запасів (50-90%).

Отже одним з актуальних завдань для підприємства є виявлення та використання внутрішньогосподарських резервів підприємства, запобігання зловживанням та перевитратам по матеріальним статтям, так як від цього залежить собівартість продукції, підвищення продуктивності праці, рентабельності виробництва, досягнення комерційного успіху підприємства.

Оборотні фонди являються одними із головних технічних ресурсів господарської діяльності підприємства. Використання їх вимагає організації нагляду та контролю за їх наявністю й збереженням з моменту придбання до вибуття. В цей період необхідно щомісячно вимірювати розмір вартості, які повинні включатися в витрати на виробництво. В умовах економічної реформи підвищується роль обліку і контролю за раціональним використанням усіх ресурсів, у тому числі й малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Метою моєї курсової роботи є дослідження особливостей бухгалтерського обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів. На кожному підприємстві є значна кількість малоцінних засобів праці, які відносяться до швидкозношуваних предметів. За економічним призначенням вони аналогічні до основних засобів праці, але обліковуються окремо. Це зроблено з метою спрощення планування та обліку, а також вирішення ряду фінансових питань. Як засоби праці у процесі використання ці предмети теж поступово передають свою вартість заново виробленим продуктам, але в межах операційного періоду, у зв'язку з чим до них застосовують специфічні методи обліку. До цих і швидкозношуваних предметів відносять предмети, що служать менш як один рік (незалежно від їх вартості) або мають вартість, яка менша від встановленої норми за одиницю (незалежно від строку служби). Водночас є й інші ознаки (спецодяг, спец обладнання тощо), за якими матеріальні цінності відносять до групи оборотних.

Основою побудови бухгалтерського обліку швидкозношуваних предметів є їх економічна класифікація, а головною ознакою, взятою за основу класифікації - склад і функціональна роль цих предметів у процесі виробництва.

Завданням курсової роботи полягає в слідуючому:

1.показати особливості відображення в обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів на підприємстві;

2.охарактеризувати нормативно - законодавчу базу з обліку МШП;

3.дати загальну характеристику базового підприємства;

4.показати як проводиться документування господарських операцій з обліку МШП;

5.особливості синтетичного та аналітичного обліку МШП.

Об’єктом дослідження в курсовій роботі є діяльність фермерського господарства «Пологи-Сліпорід». Наше підприємство знаходиться на території Полтавської області,вид економічної діяльності на підприємстві вирощування зернових та технічних культур.

Сутність проблеми обліку надходження виробничих запасів та формування їх собівартості здобули своє відображення у працях Білухи Т.М., Завгороднього В.Л., Білобжуного І.А., Малига В.А., Смоленюка Л.С., та багато інших.