Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси зар країн.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

22. Видатки бюджету на економічні цілі в зк.

Німеччина. Важливе місце в системі державного регулювання на­лежить бюджетним витратам на економіку (житлове бу­дівництво, комунальне господарство, енергетику, видо­бувну промисловість, обробну промисловість, зв'язок, транспорт і сільське господарство). З них до 90% йде на фінансування виробничої інфраструктури: будівництво і підтримка у належному стані доріг, аеродромів, федераль­ної залізниці і пошти.

Франція. Одним з основних напрямів бюджетної політики розви­нутих країн на сучасному етапі є перетворення прибуткової частини, перш за все податків, у найважливіший інстру­мент впливу бюджету на економіку. Однак цей принцип не завжди спрацьовує у Франції. Хоча припинено пільгове кредитування компаній з державних коштів, пряме безвід­платне субсидування тощо, однак до травня 2002 року за­стосовували стимулювання попиту, безпосереднє субсиду­вання створення нових робочих місць, зберігся і широкий державний сектор (в промисловості і економіці загалом), тому прибуткова частина бюджету здебільшого виконує функцію формування витратної частини.

23. Видатки бюджету на соціальні цілі в зк.

Великобританія.

Відповідно до передбаченого розподілу державних коштів за галузями економіки, найбільші програми фінан­сування в 2002р.. мали: Міністерство соціального забезпечення із запланованими витратами в сумі 95,2 млрд англ. фунтів стерлінгів; Департамент навколишнього середо­вища, транспорту і регіонів — 42,3 млрд англ. фунтів стер­лінгів, з яких 32,8 млрд — на утримання місцевої влади і Регіональну політику; Міністерство охорони здоров'я — 37,2 млрд англ. фунтів стерлінгів; Міністерство оборони — 22,2 млрд англ. фунтів стерлінгів.

Німеччина

Страхування і виплати з безробіття здійснює Федераль­не відомство зайнятості. Відрахування страхових внесків обов'язкові для робітників і службовців незалежно від їх доходів. Безробітні одержують допомогу, яка залежить від загального трудового стажу, розмірів останньої заробітної плати, віку, наявності зобов'язань з утримання дітей. Без­робітні, «зняті» зі страхування з безробіття, тобто ті, хто використав право на допомогу, одержують виплату з без­робіття, її розмір становить для безробітних, що мають ді­тей, — 58%, для безробітних без дітей — 56% допомоги з безробіття. Фінансування виплат з безробіття відбувається за рахунок коштів федерального бюджету.

Виділяють кошти на виховання, охорону материнства та сімейну політику, дітей, житло, преміювання житлового будівництва, забезпечення жертв війни, соціальні допомоги, сільськогосподарську соціаль­ну політику, інші заходи соціального захисту.

Закони про захист молоді і надання допомоги дітям та молоді передбачають соціальну допомогу молоді, в отриман­ні якої держава надає їй пріоритет перед спілками, об'єднан­нями, церквами, фондами та іншими незалежними заклада­ми. Крім того, громади і райони на умовах добровільної спів­участі пропонують багато можливостей для позашкільного навчання

У Німеччині кожен, хто неспроможний оплатити квар­тиру, має законне право на матеріальну допомогу з найму житла. Її виплачують як надбавку до квартирної плати або коштів на утримання власного житла, а розмір допомоги залежить від доходу, квартирної плати і пенсії. Загалом матеріальна допомога з найму житла є ефективним соці­альним заходом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]