Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси зар країн.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

18. Охарактеризуйте податок на доходи фізичних осіб в зарубіжних країнах.

Податок з доходів фізичних осіб є одним з найбільших за розміром податком, що надходить в бюджет в усіх країнах світу.

До переваг цього податку відносять його соціальну справедливість, оскільки він ставить рівень оподаткування в пряму залежність від обсягу доходу платників, правда, якщо в країні використовується прогресивна шкала оподаткування. Крім того, за допомогою прогресивних ставок і пільг в оподаткуванні можна зменшувати податковий тягар для малозабезпечених верств населення і посилювати для осіб з високими доходами.

З фіскальної точки зору цей податок є нестабільним джерелом формування доходів бюджету, оскільки циклічні коливання економіки істотно впливають на базу оподаткування цим податком – доходи фізичних осіб. Крім того, розподіл податкових надходжень є нерівномірним по різних регіонах і залежить від розвитку промислового виробництва. Недоліком цього податку є також значні можливості для платників в заниженні оподатковуваного доходу і в ухиленні від сплати податку.

З точки зору регулюючого впливу на макроекономіку, податок з доходів фізичних осіб відносять до одного з найефективніших “вбудованих стабілізаторів” економічного циклу, оскільки база оподаткування гнучко реагує на економічні підйоми та спади, а прогресивна шкала оподаткування підсилює ефект. Крім того, за допомогою цього податку можна впливати на загальні обсяги споживання.

Як ми знаємо, більшість держав використовують прогресивну шкалу оподаткування, оскільки саме вона як інструмент перерозподілу великих доходів на користь бідних громадян слугує встановленню соціальної справедливості у суспільстві.

Так, у США ставки оподаткування доходів фізичних осіб коливаються від 2% до 12%, у Німеччині – від 10% до 53% залежно від розміру доходу платника, в Японії - 3,2 тис. єн в рік не залежно від розміру доходів .

Досить актуальним в зарубіжних державах є запровадження неоподатковуваного мінімуму, який встановлюється в різних країнах за своїми критеріями. Так, в США з чистого доходу, отриманого платником податку, вираховується неоподатковуваний мінімум, який в 2008 році склав 4 тис. дол. для одинаків і 6 тис. дол. для подружжя. У Великобританії ж для всіх платників податків діє особова знижка і додаткова сімейна знижка, розміри яких переглядаються щорічно з урахуванням інфляції.

19. Охарактеризуйте пдв в зк.

Велика Британія Був уведений в 1973 році. Основна ставка становить 17,5 %. Податок на додану вартість є одним із основних непрямих по­датків і становить 17 % загальної дохідної частини бюджету держави. Він сплачується з новоствореної вартості, яка утворюється на кожно­му етапі виробництва та просування товарів. Платник самостійно встановлює розмір податку і несе повну відповідальність за порядок його сплати. Порушення чинного законодавства (шахрайство, об­ман, затримка реєстрації, порушення в оформленні податкових зобо­в'язань) законодавством Великобританії передбачаються адміністра­тивні покарання (крім відшкодування податку, як правило, у три­кратному розмірі) або покарання у вигляді позбавлення волі на тер­мін від шести місяців до семи років залежно від обставин справи.

Не підлягають оподаткуванню ПДВ продовольчі товари, книги, основні види палива й енергії для домашнього вжитку та інші товари, які є основними для забезпечення нормального існування людей.

Франція. Найбільшу частку в дохідній частині бюджету ФР займає податок на додану вартість. Франція була першою державою у світі, яка зас­тосувала цей податок. ПДВ встановлюється на новостворену вар­тість, але є особливості при його розрахунку та сплаті. Об'єктом опо­даткування є ціна виробу. За ПДВ у ФР діє дві ставки: основна — 18,6 % та підвищена— 22 %. Остання встановлюється здебільшого на алкоголь, автомобілі, тютюнові вироби, предмети розкоші. І навпаки, більшість продовольчих товарів, продукція сільськогоспо­дарського виробництва, книжки, медикаменти, деякі послуги (тури­стичні, готельні) оподатковуються за зниженою ставкою. Зовсім звільняються від сплати податку підприємства, які проводять зовні­шньоекономічні операції, пов'язані з експортом (при імпорті ПДВ стягується на загальних підставах). Від сплати ПДВ звільняються:

• державні підприємства та установи, які виконують адміністратив­ні, соціальні, виховні, культурні та спортивні функції;

• сільськогосподарські виробничі підприємства;

• окремі професії — викладацька діяльність, приватні практикуючі лікарі, духовні особи.

Німеччина. Питома вага ПДВ в дохідній частині бюджету становить близько 28 %. Після прибуткового податку він займає друге місце. У ФРН зазначений податок застосовується з двох причин:

• одержання додаткових грошових надходжень до бюджету за ра­хунок оподаткування споживання;

• вимога до країни при вступі до Європейського Союзу. Суб 'єктами виступають як юридичні, так і фізичні особи, які займаються будь-якою діяльністю з метою одержання прибутку. Об'єкт оподаткування — оборот з реалізації товарів, надання послуг, вико­нання робіт замовника. Причому не має значення правова форма підприємства, продукція власного виробництва чи придбана, у тому числі імпортована. Для більшості товарів застосовується ставка 15 %. На продовольчі товари та книжково-журнальну продукцію — 14 %. Від сплати ПДВ звільняються підприємства громадського харчування, ресторани та кафе, а також експортні поставки, обороти цивільної авіації, морського судноплавства, юридичні операції та операції з цінними паперами. Не сплачують ПДВ фізичні особи, які є підприємцями і в перший рік мають дохід, менший за визначену суму, а в наступному році планують оборот, не більший за встановлену суму. Але в цьому разі така фізична особа не має права на повернення ПДВ з нарахованого податку. Відмова від сплати ПДВ — це воля самого підприємця.

Швеція. Платники, які мають обороти більші за визначену суму, повинні бути зареєстровані у місцевих податкових органах як платники ПДВ (якщо оборот менший за визначену суму, то реєстрація необов’язкова) . Звичайна ставка оподаткування становить 25%. На деякі товари і послуги, н-д, туризм діє занижена ставка‒12%, на періодичні видання ‒6%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]