Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

2.Порядок складання, розгляду і затвердження державного бюджету

Складання проекту державного бюджету України організовується КМ України згідно з чинним законодавством.

Базовим документом, який є основою проекту державного бюджету, є бюджетна резолюція про основні напрямки бюджетної політики на наступний бюджетний рік, яка розробляється Верховною Радою України і надсилається Президенту України до 15 червня поточного року. Якщо Верховна Рада України у встановлений термін не затвердила бюджетну резолюцію, Президент України має право дати вказівку про розробку проекту державного бюджету України на свій розсуд. Правила оформлення проекту закону про державний бюджет України, якими керується Кабінет Міністрів при розробці даного документа, затверджуються Верховною Радою України.

Безпосередня робота із складання проекту державного бюджету України виконується за дорученням КМ України Міністерством фінансів України, яке на підставі основних прогнозованих макропоказників економічного та соціального розвитку України на плановий рік і фінансових можливостей держави складає попередній проект зведеного бюджету України і доводить відповідні прогнозні показники до міністерств, відомств та інших органів державної виконавчої влади.

Міністерства і відомства, інші органи державної виконавчої влади у двотижневий термін розглядують доведені до них показники щодо проекту зведеного бюджету та подають Міністерству фінансів України свої пропозиції з відповідними розрахунками й обґрунтуванням.

Міністерство фінансів України в певний термін розглядає зазначені пропозиції за участю представників відповідних міністерств і відомств, інших органів державної виконавчої влади, готує проекти зведеного та державного бюджетів України і до 15 серпня подає їх на розгляд до КМ України. КМ України в свою чергу приймає постанову щодо схвалення проекту про державний бюджет України і подає його разом з відповідними матеріалами ВР України не пізніше 15 вересня поточного року.

Разом з проектом закону про державний бюджет України подаються:

1) пояснювальна записка до проекту закону про державний бюджет, яка має містити:

- інформацію про економічне становище держави та основні прогнозні макропоказники економічного та соціального розвитку України на наступний бюджетний період;

- оцінку надходжень доходів та інших коштів, що пропонуються для забезпечення фінансовими ресурсами витрат бюджету;

- пояснення до основних положень проекту Державного бюджету України та проекту закону про державний бюджет України;

- обґрунтування особливостей міжбюджетних взаємовідносин;

- інформацію щодо обсягів державного боргу, в тому числі за типом боргового зобов’язання , графіка його погашення;

- прогноз основних макроекономічних показників і показників соціального розвитку;

- перелік пільг з податків і зборів;

- прогнозні показники зведеного бюджету України;

- показники видатків Державного бюджету України.

2) зведення та структура фінансових зобов’язань із державного боргу;

3) перелік інвестиційних програм на наступні бюджетні періоди;

4) доповідь про хід виконання Державного бюджету України у поточному бюджетному періоді;

5) інші матеріали, обсяг і форму яких визначає КМ України.

Варто зазначити, що Законом України про державний бюджет визначається:

- загальна сума доходів і видатків;

- граничний обсяг річного дефіциту (профіциту) державного бюджету України в наступному бюджетному періоді і державного боргу на кінець наступного бюджетного періоду;

- бюджетні призначення головним розпорядникам коштів державного бюджету України за бюджетною класифікацією;

- доходи бюджету за бюджетною класифікацією;

- бюджетні призначення міжбюджетних трансферів;

- додаткові положення , що регламентують процес виконання бюджету.

Не пізніше ніж через 5 днів після подання КМ України проекту закону про державний бюджет України до Верховної Ради України, Міністерство фінансів України представляє його на пленарному засіданні Верховної Ради України.

За результатами обговорення проекту закону про Державний бюджет України, Верховна Рада України може прийняти рішення про його відхилення у разі невідповідності Бюджетному кодексу та основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період.

У разі відхилення проекту закону про державний бюджет України, Кабінет Міністрів України зобов’язаний у тижневий термін з дня набрання чинності рішення про відхилення подати проект закону про державний бюджет України на повторне представлення з обґрунтуванням внесених змін.

Верховна Рада України приймає проект закону про державний бюджет України у першому читанні не пізніше 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання КМ України).

Після прийняття проекту закону про державний бюджет України у першому читанні КМ України протягом двох тижнів готує і подає не пізніше 3 листопада (8 листопада, якщо проект був прийнятий до розгляду після повторного подання КМ України) допрацьований проект бюджету відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради України.

Друге читання проекту закону про державний бюджет України передбачає насамперед затвердження загального обсягу дефіциту (профіциту), доходів і видатків державного бюджету України і завершується не пізніше 20 листопада поточного року.

Статті проекту закону про Державний бюджет України, не прийняті у другому читанні, переносяться на розгляд у третьому читанні.

Комітет ВР України з питань бюджету допрацьовує проект закону про Державний бюджет України та вносить його на розгляд Верховної Ради України у третьому читанні не пізніше 25 листопада поточного року.

Закон України «Про державний бюджет України» приймається Верховною Радою України до 1 грудня поточного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]