Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
COLLOQUIUM_1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
71.6 Кб
Скачать

1.1

1.Закон всесвітнього тяжіння — фізичний закон, що описуєгравітаційну взаємодію в рамкахНьютонівської механіки. Закон стверджує, що сила притягання між двома тілами  прямо пропорційна добутку їхніх мас, і обернено пропорційна квадрату відстані між ними.

2. Сила, з якою Земля притягує до себе всі тіла, називається силою тяжіння. Сила тяжіння завжди спрямована до центру Землі. Вага тіла — це сила, з якою тіло внаслідок його притягання до Землі діє на опору або підвіс.

Вага тіла не завжди дорівнює силі тяжіння. При русі тіла його вага може зменшуватися або збільшуватися.

3. Сила, з якою тіло деякої маси m буде притягатися до Землі, відповідно до закону всесвітнього тяжіння буде обчислюватися за такою формулою:

F = G*((mз*m)/(Rз) ^ 2). Де Мз – маса землі, Rз – радіус землі, G – гравітаційна постійна = 6,67234 (14), m – маса тіла

4)Період коливань при зміні прискорення вільного падіння збільшуется

5)Амплітуда-найбільше знчення колівної фізичної величини

Період-проміжок часу протягом якого здійснюется одне повне коливання

Зміщення-фізична величина, що дорівнюе відхиленню величини яка змінюется шляхом коливання від ії значення у стані стійкої рівноваги системи.

Частота коливань-це фізична величина що дорівнюе кількості періодів коливань за одиницю часу

Початкова фаза-фізична величина яка дорівнюе значенню фази в початковий момент часу

6)Повна енергія гармонічних коливань залежить від кінетичної енергії.Кінетична енергія виражается через швидкість

4.1

1)Магнітна силова лінія – це умовна геометрична лінія, дотична до якої в кожній точці співпадає з напрямом сили, з якою магнітне поле діє в цій точці на додатний магнітній полюс.  2)Магнітна індукція визначає силу з якою магнітне поле діє на електрон. Це фізична величина що чисельно дорівнює максимальній силі яка діє з боку магнітного поля на дотичний елемент струму. B=MMonY M - магнітна проникність B = F/Ye де F це сила Y - струм  3)Си́ла Ло́ренца — сила, що діє на рухомий електричний заряд, який перебуває у електромагнітному полі. F--> = q*[V-> * B-->]  4)Траєкторія руху зарядженої частини в однорідному магнітному полі має гвинтову траєкторію

1.4

1Абсолютна деформація розтягу – це величина, яка дорівнює різниці кінцевої і початкової деформацій.

Мірою деформації є відносна деформація, яка дорівнює відношенню абсолютної деформації до початкових розмірів тіла

Пружна деформація – деформація, при якій після припинення дії сили розміри і форма тіла відновлюються.

Непружною називают деформацію ту, яка зберігается в тілі після припинення дії зовнішніх сил

Якщо під дією зовнішніх навантажень спостерігається не тільки пружна, але і пластична деформація, то після усунення зовнішнього навантаження в тілі збережеться залишкова напруженість.

2. За напрямком дії розрізняються розтягуючі, стискуючі, згинаючі, скручуючі і зрізуючі навантаження.

Лінійна, деформація зсуву, об’ємна, згину , кручення, розтяг-стик.

3. Розпишемо закон Гука для деформації розтягу і стиску, щоб пов’язати відомий нам коефіцієнт пружності з модулем Юнга і розмірами тіла.

4 .Фізичний зміст модуля Юнга полягає в слідуючому: Модуль Юнга дорівнює напрузі, при якій відносне видовження дорівнює одиниці. 

5Пласти́чна деформа́ція — деформація, що супроводжується незворотними змінами форми й розмірів тіла під навантаженням без порушення його суцільності.

крихка деформація – це деформація при якій, тіло руйнується.

У кристалічних тілах атоми або молекули здійснюють коливання біля положення рівноваги, які утворюють так звані кристалічні решітки.

Аморфні тіла наділені текучістю, тобто зі зростанням температури вони поступово розм’якшуються, перетворюючись на в’язку рідину. Аморфні тіла не мають певної температури плавлення.

2.1

1. Виникнення цих сил пояснюється тим, що шари, рухаючись з різними швидкостями, обмінюються молекулами.

2Формула Ньютона для сили в'язкості (внутрішнього тертя) у випадку одномірного руху  дорівнює

3. Градієнт швидкості  показує, як швидко змінюється швидкість при переході від шару до шару в напрямі х, перпендикулярному напряму руху шарів:

4. Коефіцієнт внутрішнього тертя ( в’язкості) η чисельно дорівнює силі внутрішнього тертя, що діє на одиницю площі, якщо градієнт швидкості шарів дорівнює одиниці. Його вимірюють у кг/м•с або у Па•с.

5. При вертикальному падінні кульки в рідині сила опору, як і Архімедова сила, направлена в гору. Оскільки FТ та FA  сталі, а сила F зростає зі збільшенням швидкості, то настане такий момент, коли буде досягнуто рівності: FТ = FA+F.     Починаючи з цього моменту, рух кульки буде рівномірним. 6. Закон Стокса – твердження, що силаопору F, яку зустрічає тверда кулька радіусом R при повільному рівномірному поступальному русі ізшвидкістю  у необмеженому в’язкому середовищі здинамічним коефіцієнтом в’язкості  (дорівнює

.

  • FD є сила тертя, що діє на межі розділу рідини і частинок (в N ),

  • μє показником динамічної в'язкості (N с / м 2 )

  • R радіус сферичної об'єкт (в м), а

  • vs' є швидкість осадження частинок (в м / с).

2.2

1.  - основне рівняння МКТ

  Введемо середньоквадратичну швидкість, що характеризує всю сукупність молекул:

2. ступені свободи — кількість незалежнихзмінних, які однозначно описують стан фізичної системи.

3. Вн́утрішня ене́ргія тіла (позначається як E або U) — повна енергія термодинамічної системи за винятком її кінетичної енергії як цілого і потенціальної енергії тіла в полі зовнішніх сил.

Внутрішньою енергією називається сума кінетичної і потенціальної енергії всіх молекул речовини.

3.2

1)Постійний електричний струм може бути створений тільки в замкнутому колі, в якому вільні носії заряду циркулюють по замкнутих траєкторіях. Електричне поле в різних точках такого кола не змінюється з часом. Отже, електричне поле в колі постійного струму має характер замороженого електростатичного поля.  Але при переміщенні електричного заряду в електростатичному полі по замкнутій траєкторії, робота електричних сил дорівнює нулю. Тому для існування постійного струму необхідна наявність в електричному колі пристрою, здатного створювати і підтримувати різницю потенціалів на ділянках ланцюга за рахунок роботи сил неелектростатичного походження.Такі пристрої називаються джерелами постійного струму.  Сили неелектростатичного походження, що діють на вільні носії заряду з боку джерел струму, називаються сторонніми силами.  2)Електрорушійна сила-кількісна міра роботи сторонніх сил із переміщення заряду, характеристика джерела струму.  Позначається здебільшого літерою Е, вимірюється в системі СІ у Вольтах. Зазвичай електрорушійна сила скорочується в текстах до е.р.с.  3)Напруга (U) на ділянці електричного кола — це різниця потенціалів між двома точками електричного поля та чисельно дорівнює роботі, яку необхідно виконати для переміщення заряду з однієї точки поля в іншу точку.  4)Добуток сили струму на опір для неоднорідної ділянки кола дорівнює сумі різниці потенціалів на цій ділянці та Е.Р.С. всіх джерел електричної енергії, які ввімкнуто на даній ділянці кола.  Сила струму в замкнутому колі прямо пропорційна Е.Р.С. джерела і обернено пропорційна сумі зовнішнього і внутрішнього опорів.  5)В кожному вузлі електричного кола алгебраїчна сума значень сил струмів, що сходяться у даному вузлі, рівна нулю, або, алгебраїчна сума сил струмів, вхідних у вузол електричного кола, рівна алгебраїчній сумі вихідних з вузла значень сил струмів.  Для будь-якого замкнутого контура проводів сума електрорушійних сил дорівнює сумі добутків сил струму на кожній ділянці контура на опір ділянки, враховуючи внутрішній опір джерел струму.  6)Для вимірювання е.р.с створюють умови за яких струм через джерело не проходить У=0. При цьому Е=U.

3.1

1)Напру́женість електри́чного по́ля — це векторна фізична величина, яка дорівнює силі, яка діє у даній точці простору у даний момент часу на пробний одиничний електричний заряд у електричному полі. В системі СІ вимірюється у В/м, на практиці здебільшого у В/см.  2)Силова лінія векторного поля — це уявна лінія в просторі, дотична до якої в будь-якій точці збігається з напрямком поля в цій точці.  Концепція силових ліній допомагає візуалізувати векторні поля в просторі.  Силові лінії перпендикулярні до еквіпотенціальних поверхонь.  3)Різниця потенціалів між двома точками електр поля вимірюється роботою що здійснюється силами поля при переміщенні одиничного позитивного заряду з точки з більшим потенціалом у точку з меншим.  4)Об'єднуючи в електричному полі точки, які мають однаковий потенціал, ми отримуємо будь-які поверхні, що називаються поверхнями рівного потенціалу або еквіпотенціальними поверхнями. Використовуючи еквіпотенціальні поверхні, можна зображати електричне поле графічно, подібно тому, як це робиться за допомогою силових ліній. лiнiя, що з’єднує неперервний ряд точок на поверхні з однаковим потенціалом, називається еквіпотенціальною лінією. Для еквіпотенціальної поверхні (лінії) справедливе рівняння = const.  5)Градіє́нт, Ґрадіє́нт — міра зростання або спадання в просторі якоїсь фізичної величини на одиницю довжини. Для позначення градієнта використовується оператор Гамільтона перевернутый триуголльник, або оператор grad  6) В однорідному полі направленому на осі х, напроженість електричного поля = відношенню різниці потенціалів дельта 4 між двома точками вздовж осі х до де знак "-" свідчить про те що вектор напруженості направленний протилежно зростанню потенціалу

3)Внутрішня енергія і.д = внутрішній енергії мала, помножене на число молів, які містяться в молі m : ν=mμ

4)Закон збереження і пертворення єнергії поширений на теплові явища називается першим законом термодинаміки.

Ізотермічний процесс:

5)Для молярних теплоемностей

Для питомих теплоемностей

М-Молярна маса газу

R-універсальна газова стала

6)Аціобатичний процес- це процес у теплоеізольованій системі

7)

2.3

1) Молекули в рідинах знаходятся близько одне до одного приблизно на відстані рівних розмірам самих молекул.Це є причиною високої молекулярної ван дер вальсових тиску, що дорівнюе=.

Для води, наприклад він дорівнює близько 11 тис. атомів

2)Поверхневи натяг, обумовлений тим, Що молекули поверхневого шару відчувають дещо іншу сили міжмолекулярної взаємодії, ніж молекули, які знаходятся в середені обьему рідини.

3)Коефіціент поверхневого натягу визначается як сила, що діє з боку рідини на одиницю довжини контуру, що її обмежуе, позначается літерою Галка , вимірюется Н\м

4)Змочування-явище що відбувается на межі розподілу з трьох фаз, одна з яких обовьязково є рідиною або визначають як кут між поверхнею твердого тіла або рідини, що не змішуется і дотичною в точці стикання 3 фаз і називается краьовим кутом або кутом змочування.

5)Формула Лаппласса: Це однорідне лінійне рівняння часткових похідне другого перетину еліптичного типу

6)Капілярні явища-це фізичні явища обумовленні діею поверхневого натягу на кордоні розділу середовищ , що не змінюются

Де h-висота піднесення стосовно рідини:O-кут змочування рідиною стінки капіляру., g-прискорення вільного падіння., (РО)густина рідини., РО нульове- газової среди, r0-радіус капіляру

?)Капілярні явища мають дуже велике значення в природі і техніці. Завдяки цим явищам відбуваются проникнення вологи з Грунту стебла і листки рослин.

11. The economic development of the new Ukrainian

The decline of the Ukrainian economy had already begun in the second half of the twelfth century as a consequence of the continuous dynastic wars among the members of the Ruryk house. Eventually, the highly developed economy of the Kievan Empire began to decay, the population became impoverished, and only the enormous fertility of the soil prevented large-scale famines and starvation. Then came the Mongol Invasion, which deepened the economic depression.

Eastern and southern borderlands were depopulated, and in many sections the economy reverted to hunting, fishing, and beekeeping. West Ukraine (Galicia, Volyn, and Polisia) was in a more favourable economic situation since the Ukrainian state existed there much longer and the Mongol invasion did not strike it with full fury. From there the economic recovery of the entire country began. Already in the fifteenth century, the recolonization of the abandoned eastern and southern borderlands was resumed, this time under the protection of the Lithuanian-Rus’ state.

In the beginning of the sixteenth century, the Western Ukrainian economy was a well-developed agricultural one, with such supplementary industries as hunting and fishing. Export and import businesses existed with such Western markets as Danzing, Neurenberg, Dresden, and Regensburg. The main product of the revived economy was grain

In the southern part of Right-bank Ukraine and in her entire Left-bank area at that time, backwardness and primitivism still prevailed. Hunting, fishing, trapping, beekeeping, and limited cattle-raising were the leading industries. The main products of that primitive economy were meat, fish, honey and fur.

In the fifteenth century, however, in the deeds and contracts of sale, still more attention was paid to the forest, hunting, and fishery rights than to farm lands. Thus, in the course of a century a significant reevaluation was accomplished. In the fifteenth century, extractive industries other than agriculture were more important economically while about a hundred years later farming had already become a leading industry.

The recolonization of the southern and eastern steppe regions progressed rapidly because of various factors evolving in that era, such as the growing power of the Lithuanian-Ukrainian state, the penetration of the Polish sponsored institutions of serfdom and large land holdings into Ukraine, and the increasing density of population and the development of a profit-motivated money economy in the West. First of all, the rising power of the Lithuanian-Rus’ Commonwealth, as mentioned above, to some extent reduced the Mongol threat and thus encouraged the incorporation of Ukraine’s steppes into her economy. This first phrase of the penetration of the steppes was discussed briefly in the preceding section, in connection with the development of the semi-military class of the Cossacks. The penetration began as hunting, trapping, and fishing trips undertaken in spring and summer by individuals and small groups of adventurers. Subsequently, armed colonization was intensified as the indirect result of the introduction into Ukraine of the Polish agricultural system based on serfdom and large-scale landholding by the nobility. The growing burden of bondage and serfdom for almost three centuries resulted in serfs constantly escaping to the steppe beyond the reach of the Polish government and Polish semi-feudalism. These peasant-refugees were the vanguard of waves of colonization. Extensive farming, together with hunting, fishing, and cattle-raising, were their main occupations.

The strong drive among the gentry and the lords to acquire more and more land provided still another impetus to the colonization process. Initially the nobles had received land as temporary grants for military and administrative services. But soon the precarious nature of those grants was lost under the impact of the Polish concept of complete and perpetual property rights for the gentry. This development was no doubt due to the decisive changes in the West European economies, where the density of population, having increased greatly in the sixteenth and seventeenth centuries, resulted in an early commercial Mercantilism, a profit-motivated economy. The Western markets required more food and more raw materials; the East European extractive and agricultural production, if properly organized, could supply them.

2.The era of Khryshchev (the Thav) as a transitional phase in Soviet history.

The Khrushchev “thaw” is an unofficial name of the period in the history of the USSR after the death of Joseph Stalin (from 1953 to 1964). The expression “thaw” comes from the title of the short story written by Illya Ehrenburg. The notion of “the Khrushchev “thaw” is connected with Mykyta Khrushchev being on the position of the first secretary of the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union (1953-1964). During this period some positive changes were traced: fewer repressions, selective rehabilitation of those sentenced and repressed in the Stalin period, partial liberalization of political life, slight weakening of the totalitarian regime.

After the death of Joseph Stalin on March 5th, 1953, M.Khrushchev, who was the leader of the communist party, held the course for the reformation of the Stalin regime. As the power of M.Khrushchev was becoming stronger, the “thaw” was associated with the denouncement of the personality cult and repressions of Joseph Stalin. At the XX Congress of the Communist Party of the Soviet Union in 1956 M.Khrushchev delivered the speech criticizing the personality cult and repressions of Joseph Stalin. The new course received support from the party administration and service nomenclature. During these years in the GULAG system many uprisings of prisoners sparked off under anti-Stalin mottos. Preparation of new political processes has stopped, liquidation of GULAG began. A number of political prisoners in the USSR (including Ukraine) were released from prisons and rehabilitated. During this time censorship weakened a little, first of all in at and literature. At the same time in 1954-1956 there were a number of court trials against former members of the OUN that ended with death sentence (Kyrylo Osmak, Vasyl Okhrymovych and others).

In 1954 Crimean peninsular was added to the territory of the Ukrainian ssr. Its economy was in the state of decline after massive deportation of Crimean Tatars.

After massive anti-communist uprisings in 1953 in the German Democratic Republic (GDR), in Poland in 1956 and after suppression of the Hungarian uprising in 1956, party administration of the USSR, scared of the possible liberalization of political regime, started active resistance to the processes of destalinization. The Presidium of the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union on December 19th, 1956, confirmed the letter “On enhancing the political work of party organizations in the masses and suspension of sallies of anti-Soviet hostile elements”. As a result, the number of those sentenced for “counterrevolutionary crimes” rose. In 1958 parents could “choose” in what language their children will study at schools.

In 1961 Khrushchev started a new wave of destalinization, which culminated when the tomb of the dictator was taken out of Kreml mausoleum. During this period the movement of shestydesyatnyky (“generation of the sixties”) appeared, which indicated the existence of crisis phenomena in totalitarian regime of the USSR. But still any dissent was violently punished. L.Lukyanenko

Generally, Khrushchev’s policy was inconsistent and debatable. The food crisis began as a result of experiments in agriculture. Reclamation of about 16 million hectares of land in Kazakhstan and Siberia, conducted mainly in the Ukrainian SSR, caused depletion of resources from Ukraine. Administration of the Communist Party at the October Congress of the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union dismissed M.Khrushchev.

Despite of partial destalinization, the Soviet centralized regime remained unchanged. Christians were persecuted, churches were destroyed, repressions of the representatives of intelligentsia resumed, former political prisoners were persecuted. During Khrushchev’s rule Ukraine, with its substantial resources and powerful fuel and energy base, became a resource appendage for Soviet political and economic system.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]