Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать
  1. Бюджет як економічна категорія

Бюджет держави – це фонд фінансових ресурсів, який перебуває у розпорядженні органів виконавчої влади певного рівня і використовується на розширене відтворення, підвищення рівня життя громадян країни, задоволення інших суспільних потреб.

Економічна сутність бюджету полягає в тому, що виникає об’єктивна необхідність у розподілі й перерозподілі валового внутрішнього продукту і національного доходу держави між галузями економіки, адміністративнотериторіальними утвореннями, верствами населення, ґрунтуючись на потребах ринкового господарства відповідно до визначеної фінансової політики держави. Іншими словами можна сказати, що сутність бюджету полягає у наступному призначенні – фінансове забезпечення виконання державою її функцій: економічної, соціальної, управлінської, оборонної.

Економічна природа бюджету виявляється саме в тому, що за його допомогою держава надає суспільству певні блага та послуги, які істотно впливають на рівень добробуту та якість життя. До таких благ належить оборона країни, національна безпека й правопорядок, благоустрій, захист довкілля, освіта, охорона здоров’я, наука, культура, тощо.

Державний бюджет як економічна категорія відображає реальні економічні відносини між державою та іншими економічними суб'єктами з приводу утворення та використання централізованого фонду грошових ресурсів країни, призначених для виконання функцій держави шляхом розподілу та перерозподілу ВВП.

За матеріальним змістом державний бюджетце централізований фонд грошових засобів держави, які перебувають у постійному русі.

За формою державний бюджетосновний фінансовий план держави.

За організаційною структурою державний бюджетцентральна ланка фінансової державної системи, яка зумовлює розподіл і перерозподіл ВВП.

За характером державний бюджетце обов'язковий документ у вигляді закону.

Бюджет - це грошове вираження збалансованого кошторису доходів та видатків за певний період.

Види бюджету:

Фактичний бюджет відображає реальні видатки, доходи та дефіцит за певний період.

Структурний бюджет відображає, якими мають бути видатки, доходи і дефіцит, якщо економіка функціонує за потенційного обсягу виробництва (визначається дією дискреційних програм, що запроваджені законодавчо).

Циклічний бюджет показує вплив ділового циклу на бюджет та визначає зміни видатків, доходів і дефіциту, які виникають унаслідок того, що економіка працює не за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані кризи або зростання (визначається дією автоматичних стабілізаторів).

Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетами.

Видатки бюджету визначаються соціально-економічною та фінансовою моделями держави. Доходи бюджету характеризуються податковою політикою держави.

Тема. Бюджетний устрій та побудова бюджетної системи України

  1. Бюджетний устрій та бюджетна система

  2. Зведений бюджет та його складові

  3. Правові та організаційні основи бюджетної системи

1. Бюджетний устрій та бюджетна система

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи.

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, взаємозв’язок окремих її елементів. Бюджетний устрій визначається з урахуванням державного устрою та адміністративно-територіального поділу України.

Бюджетний устрій ґрунтується на таких засадах:

1. Відокремлення видів бюджетів, що створюються в даній країні.

2. Встановлення принципів побудови бюджетної системи.

3. Розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи.

4. Визначення характеру і форм взаємовідносин між бюджетами.

Теоретично можливі три варіанти виокремлення видів бюджетів:

- створення єдиного бюджету для всієї країни;

- створення окремих регіональних бюджетів; (як перший так і другий варіанти мають суттєві недоліки і не знайшли застосування);

- створення на кожному рівні адміністративного поділу централізованих і децентралізованих видів бюджетів.

Відповідно до такого підходу у бюджетній системі розрізняють:

  • центральні бюджети;

  • місцеві бюджети.

До центральних бюджетів належить централізований бюджет країни (в Україні – Державний бюджет) і центральні бюджети федеративних утворень (наприклад: Республіканський бюджет Автономної Республіки Крим).

Місцеві бюджети розрізняються за рівнями адміністративного поділу:

  • централізовані відповідно до певної адміністративної одиниці (обласні, районні, міські);

  • децентралізовані (міст, сіл, селищ і районів у містах).

Згідно із Законом України „Про бюджетну систему України”, бюджетна система будується на основі бюджетного устрою держави.

Бюджетна система України – це сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного та адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна система України складається з:

  • Державного бюджету України;

  • місцевих бюджетів (10 785 самостійних місцевих бюджетів).

Місцевими бюджетами визнаються: бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

До бюджетів місцевого самоврядування відносяться бюджети територіальних громад, сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

В основі побудови бюджетної системи лежить адміністративно–територіальний поділ даної країни. При цьому поділ бюджетів здійснюється за наявності відповідного органу управління. Так специфічною ознакою України є те, що на сільському рівні можуть утворюватись єдині для кількох сіл органи влади. Тоді створюється і один бюджет.

Принципи бюджетної системи:

- принцип єдності означає існування єдиного розрахунку доходів і видатків кожної ланки бюджетної системи. Він забезпечується єдиною правовою базою, бюджетною класифікацією, формами бюджетної документації, погодженими принципами бюджетного процесу, грошовою системою, соціально-економічною політикою;

- принцип збалансованості – це повноваження на здійснення витрат бюджету, які повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період;

- принцип самостійності – Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними. Держава коштами Державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов'язання органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Органи влади Автономної Республіки Крим та органи влади місцевого самоврядування коштами відповідних бюджетів не несуть відповідальності за бюджетні зобов'язання одне одного, а також за бюджетні зобов'язання держави. Самостійність бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів та правом відповідних органів державної (місцевої) влади визначати напрями використання коштів відповідно до законів України, а також самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні бюджети;

- принцип повноти полягає у відображенні в бюджеті усіх надходжень та витрат бюджету, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів державної влади та місцевих органів;

- принцип обґрунтованості – формування бюджету на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави на основі розрахунків надходжень та витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил;

- принцип ефективності – при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягти запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та отримати максимальний результат при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів;

- принцип субсидіарності – розподіл видатків між бюджетами різних рівнів, повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача;

- принцип цільового використання бюджетних коштів – кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;

- принцип справедливості і неупередженості бюджетна система України будується на засадах справедливості і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами;

- принцип публічності та прозорості Державний бюджет України та місцеві бюджети затверджуються, а рішення щодо звіту про їх виконання приймаються відповідно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим та відповідними радами;

- принцип відповідальності учасників бюджетного процесу – кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

2. Зведений бюджет України – це сукупність показників усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України та використовуються для аналізу і прогнозування соціально-економічного розвитку держави.

Зведений бюджет – це бюджет, що утворюється завдяки об’єднанню показників доходів і видатків усіх бюджетів. Зведений бюджет використовується для аналізу і визначення основ державного та територіального регулювання економічного і соціального розвитку країни.

Державному бюджету України належить провідне місце в бюджетній системі. Через нього здійснюється:

> фінансування витрат на:

  • соціальну сферу;

  • економіку;

  • оборону;

  • науку;

  • управління та виконання інших функцій держави;

> перерозподіл частини фінансових ресурсів між АРК, областями і містами республіканського підпорядкування.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

До місцевих бюджетів належать:

  • обласні бюджети;

  • районні бюджети в містах;

  • селищні бюджети;

  • сільські бюджети.

Зведений бюджет області об'єднує:

  • обласний бюджет;

  • зведені бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Зведений бюджет району містить:

  • районні бюджети;

  • бюджети міст районного підпорядкування;

  • селищні і сільські бюджети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]