Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріал для СРС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
316.93 Кб
Скачать

1.3. Пресовий опрос

Пресовий опитування - різновид анкетування, осуществляющаяся у вигляді періодичної преси. Основні переваги: оперативність, масовість, економічність, відвертість респондентів, обумовлена добровільністю їхньої участі у опросе.

Головні всі його недоліки: низька репрезентативність, невисокі показники повернення заповнених анкет, які ускладнюються великій зоні їх вибраковкою, нечисленність питань, переважання закритих питань, обмежені можливість застосування шкальных, табличных, діалогових, менюобразных, контрольних і фильтровочных питань, ймовірність впливу респондента інших. Обов'язкові вимоги до методу:

1. попередня апробація (пілотаж) серед усіх якісно різних груп читачів даної прессы;

2. гранична простота формулювань запитань і інструкції до заполнению;

3. використання різних шрифтів при публікації (виділення значеннєвий структури анкеты);

4. повторна передрук анкети у тій газеті через неделю-полторы після першої публикации;

5. оголошення результатів опитування зі сторінок цього ж издания.

Оскільки кожна газета має власних постійних читачів, від інших людей поруч соціальних характеристик (рівнем матеріального статку, місцем проживання, ідеологічними, політичними та інші пристрастями), остільки за результатами пресового опитування, проведеного однієї газетою, не можна будувати висновки про стан суспільного думки, властивого всьому населенні. Звідси йде бажаність і одночасності проведення пресових опитувань за однією й тією самою анкеті в газетах різних напрямів. Порушення цієї принципу (на жаль, він у сучасних російських умовах трапляється гаразд прикрого винятку, бо як правило) веде немає пізнання істинного громадського думки, а до різноманітних ідейно-політичним спекуляциям.

1.4. Поштовий опрос

Поштовий опитування - форма анкетування у вигляді пошти, передбачає розсилку анкет (по спеціально підібраним адресами) тих осіб, які у сукупності репрезентують изучаемый об'єкт. Переваги методу - возможность:

. а) отримати запитання делікатного і інтимного характера,

. б) охопити опитуванням населених пунктів, куди анкетерам неможливо добраться,

. в) мати додаткову інформацію, коригувальну дані, вироблені будь-яким іншим методом,

. р) заощаджувати кошти (поштовий опитування обходиться, принаймні, вдвічі дешевша від звичайної інтерв'ювання). Недостатки:

. а) низький вік анкет,

. б) перекоси репрезентативности,

. в) неминучість выбраковки,

. р) порушення правила анонімності опроса,

. буд) яке посилює спотворення відповідей. Обов'язкові вимоги даного метода:

1. ретельний, багатоаспектне і багаторазовий пілотаж проекту анкеты;

2. докладна інструкція до її заполнению;

3. шифровка конвертов;

4. вкладення в поштові відправлення чистого конверта для повернення анкеты;

5. нагадування респондентам про необхідність повернення заповнення анкеты

(телефоном, поштою й іншими средствами).

1.5 Телефонний опрос

Телефонний опитування - специфічний синтез анкетування і інтерв'ювання, використовуваний, зазвичай, у межах одного міста, чи іншого назви населеного пункту. Популярність використання цього методу сучасних російських обставин посилюється, особливо, у періоди виборчих кампаній. Основні переваги: оперативність, короткостроковість і економічність. Головна вада: обумовлений неможливістю дотримання правила репрезентативності вибірки. Ця обставина обусловленно відсутністю телефонів тому в певних соціальних груп населення; велику кількість відмов абонентів від опитування за різноманітним причин і приводів; багатьма іншими чинниками. Обов'язкові вимоги до методу:

1. попереднє вивчення карти міста, місць контактного проживання представниками різних соціальних груп, розташування АТС;

2. розробка спеціального інструмента, що включає картограму опитування, опитувальних бланків і кодировочных аркушів, щоденника і протоколу опитування, докладною інструкції интервьюерам;

3. наявність телефонних справочников;

4. дотримання заздалегідь встановленого кроку (інтервалу) при наборі номери телефонів однієї АТС;

5. особлива підготовка, зокрема, спеціальний тренінг телефонних интервьюеров;

6. підвищена вимогливість до честности;

7. обов'язковість контролю над їх деятельностью;

8. протидіяти даних шляхом вибіркових контрольних опитувань опитаних абонентов.

1.6. Факсовий (телетайпный, телеграфний) опрос

Факсовий (телетайпный, телеграфний) опитування - рідко яка у власне наукових цілях форма проведення анкетування, коли у ролі одиниць відбору респондентів закладу і організації, мають факсовую, телетайпно-телеграфную або ту електронну зв'язку з соціологічним центром. Зустрічається у двох різновидах, відмінних реальним складом респондентів. У першій - респондентами виступають керівники зазначених підприємств та шкільних установ, на другий - коло респондентів розширено з допомогою опитування керівниками (чи соціологами) тих осіб, визначених організаторами опроса.

Головна перевага методу - надоперативність і експертна значимість одержуваної інформації. Недоліки: гранично стиснений запитальник (трохи більше п'яти позицій), закритість запитань і обмеженість варіантів відповідей (трохи більше семи).

1.7. Телевізійний експрес - опрос

Телевізійний експрес - опитування - метод збору й не так соціологічною, скільки політологічній інформації, використовуваний провідними політичних телевізійних програм. Техніка цього предполагает:

1. формулювання телеведучим одного найбільш актуального вопроса;

2. мотивування телеглядачів на висловлювання свою відповідь на поставлене запитання у вигляді або " так " , або " немає " ;

3. прохання телеглядачам негайно зателефонувати за телефоном і продекларировать умови та вимоги до закінчення даної телепередачі (тобто. протягом, 20-30 минут);

4. оперативний підрахунок коду опитування з демонстрацією цього підрахунку на електронному табло;

5. коментування отриманих результатов.

Цей привабливий багатьом прийом тележурналістики може дати лише поверхове уявлення про думку взагалі, по поставленому питання, зокрема. Він може виявити умонастрої всього народу, т.к. цю телепередачу бачили в повному обсязі, а можливість зателефонувати до телестудію мали лише окремі. Проте, його може використовуватися в соціологічних дослідженнях, природно, без претензій в ролі головного і объективного.

Референдуми, плебісцити й інші загальнонародні голосування - політичні заходи, пов'язані з опитуванням населення, тож мали бути зацікавленими використовуватимуться соціологічного аналізу суспільної думки і рівня соціальної напруги. На жаль, розробки питань, винесених на народне голосування, наукові нормативи порушуються задля політичним інтересам й амбіцій їхніх представників. Це принципово знижує соціологічну цінність їх результатів, але з виключає доцільність їхнього обліку в дослідницької роботи, наприклад, при конструюванні гипотез.

Експертні опитування - специфічний вид опитувань, які мають масового характеру, але граючих значної ролі в емпіричну соціології і дедалі частіше використовуваний ею.