Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до КП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ЯКОСТІ

Проектування засобів вимірювальної техніки

Методичні вказівки та завдання

до курсового проекту студентів

денної та заочної форми навчання

для підготовки спеціалістів, магістрів

з спеціальності

7.05100101 – Метрологія та вимірювальна техніка

8.05100101 – Метрологія та вимірювальна техніка

Одеса

2012

1 Загальні положення

Курсове проектування – чергова сходинка до дипломного проектування, важливий крок до самостійної професійної діяльності, воно розвиває у студентів творче інженерне мислення, допомагає майбутньому спеціалісту найбільш ефективно та продуктивно в його професійної діяльності використовувати добуті в вузі знання. Основні вимоги до курсового проектування відповідають вимогам до дипломного проектування. Тому студент повинен серйозно віднестися до виконання програми курсового проектування, приділяючи при цьому увагу не тільки вирішенню основної технічної задачі, а також якості оформлення пояснювальної записки та графічної частини, які є технічною документацією курсового проекту.

  1. Мета та завдання курсового проектування

Мета курсового проектування – систематизувати, розширити та закріпити теоретичні знання студентів з дисципліни “Розрахунок та проектування засобів вимірювання”. Знання, одержані під час вивчення цієї дисципліни, використовуються для проектування засобів вимірювальної техніки. В результаті виконання студенти одержують практичні навички в проектуванні. Досягнення поставленої мети контролюється викладачем безперервно на протязі всього періоду проектування, а виконання технічних етапів проектування – за встановленим графіком роботи кожного студента.

Кінцевим етапом проектування є захист курсового проекту.

За виконання проекту і якість його захисту студент отримує державну оцінку.

  1. Організація та порядок курсового проектування

Перед початком курсового проектування проводиться консультація для всієї групи, на якій викладач-керівник знайомить студентів з розкладом консультацій та допомагає узгодити завдання на проектування. На першій консультації викладач-керівник подає основні цілі проектування, його значення для підготовки фахівця, основні вимоги до виконання курсового проекту.

Роботу рекомендовано проводити в такій послідовності:

  • Вивчити та проаналізувати отримане завдання.

  • Підібрати необхідну літературу з курсового проекту. До списку літератури можна включати навчальні посібники та підручники, монографії, статті. Зібрану бібліографію узгодити з викладачем.

  • Скласти план роботи над курсовим проектом. На підставі отриманого завдання та літературних даних вибрати напрямок реалізації роботи.

  • Розробити детальний алгоритм функціонування вимірювального пристрою;

  • Оформити пояснювальну записку та графічну частину.

Пояснювальна записка повинна включати:

  • титульний лист;

  • завдання на КП;

  • анотацію;

  • зміст;

  • вступ;

  • огляд літератури;

  • основну частину, що складається із розділів;

  • висновки;

  • список літератури.

Анотація повинна давати інформацію про суть роботи, а також про кількість сторінок, таблиць, рисунків та літературних джерел. Також дається перелік ключових слів.

Пояснювальна записка повинна мати такі розділи:

  • Вступ (1-2 сторінки). В цьому розділі на підставі завдання необхідно обґрунтувати актуальність теми курсового проектування.

  • Огляд літератури. В цьому розділі, як правило, дають короткий критичний аналіз найбільш важливих літературних даних, що стосуються теми курсового проекту, та проводять обґрунтування обраного рішення. Текст огляду повинен мати посилення на літературні джерела.

  • Основна частина повинна описувати властивості і характеристики ЗВТ, наприклад:

  • аналіз можливих варіантів вирішення задач проектування;

  • обґрунтування вибору та опис структурної схеми пристрою;

  • розробка та опис функціональної та принципової схем;

  • розробка й опис алгоритму функціонування;

  • розрахунок необхідних параметрів ЗВТ за допомогою комп’ютерної програми.

Обсяг текстової частини (ПЗ) з ілюстраціями має становити для курсового проекту – мінімум 35 сторінок пояснювальної записки (розмір А4) .

Кількість сторінок пояснювальної записки вказується для рукописного виконання курсового проекту. Для тексту, що набраний на ЕОМ кількість сторінок зменшується на третину.

Обсяг додатків не обмежується.

Не дозволяється включати в пояснювальну записку переписані тексти з підручників та інших видань. Окремі тексти з підручників та інших видань мають подаватися тільки у вигляді цитат.

За всі рішення, які прийняті в КП, а також достовірність усіх даних, у тому числі вхідних, відповідає студент – автор проектування.

Графічна частина роботи доповнює курсовий проект. Вона повинна відображати найбільш важливі моменти і допомогти розкрити результати виконаної роботи. Кількість та зміст аркушів графічної частини (слайдів електронної презентації) повинні бути достатніми для пояснення отриманих результатів.

На аркушах розміщують розроблений у роботі матеріал: схеми, загальний вигляд об’єкту проектування, окремі деталі, таблиці, діаграми, алгоритми, тощо.

Для конкретного варіанта завдання вид та кількість аркушів графічної частини узгоджується з викладачем.

Не має бути на аркушах того, що не розроблялося або не використовувалося при проектуванні.

Аркуші графічної частини повинні мати основні надписи з підписами студента, керівника та нормоконтролера.

Курсовий проект є звітною документацією студента у сфері техніки і повинен мати структуру і правила оформлення згідно з ДСТУ 3008 або ГОСТ 2.105. Курсовий проект має бути представлений державною мовою.