Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материал из Википедии.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Заклепувальні з'єднання

Дворядне заклепувальні з'єднання внахлестку (внакрой)

Заклепувальні з'єднання - нероз'ємне з'єднання деталей за допомогою заклепок. Забезпечує високу стійкість в умовах ударних і вібраційних навантажень.На сучасному етапі розвитку технології поступається місцем зварювання та склеювання, що забезпечує велику продуктивність і більш високу міцність з'єднання.Однак, як і раніше знаходить застосування по конструктивних або технологічних міркувань: у з'єднаннях, де необхідно виключити зміну структури металу, викривлення конструкції і перегрів розташованих поруч деталей; з'єднання різнорідних, важко зварюються і не зварювальних матеріалів;в з'єднаннях з скрутним доступом і контролем якості; у випадках, коли необхідно запобігти поширенню втомної тріщини з деталі в деталь.

Застосовують в основному в авіа-і суднобудуванні, металоконструкціях та інших виробах із зовнішніми навантаженнями, що діють паралельно площині стику.

Види клепаних з'єднань

Заклепувальні з'єднання діляться на:

• міцні (розраховані тільки на сприйняття і передачу силових навантажень),

• щільні (герметичні) (забезпечують герметичність конструкцій у резервуарах з невисоким тиском),

• прочноплотним (сприйняття силових навантажень і герметичність з'єднання).

По конструкції заклепувальні з'єднання діляться на однорядні і багаторядні з ланцюговим або шаховим розташуванням заклепок, а в залежності від кількості площин зрізу - одно-та багатозрізного.

За характером впливу навантаження на заклепувальні з'єднання - шви з поперечною навантаженням, перпендикулярній осі заклепок, і поздовжньої, паралельної осі заклепок.

Заклепувальні з'єднання по конструкції близькі до паяним, звареним і клейовим з'єднанням.Найбільш поширені сполуки внахлестку (внакрой) і встик із стиковими планками.

Герметичність з'єднання забезпечується нанесенням різних герметиків на поверхню стику або підкладанням під стик різних пластичних матеріалів. Заклепки герметичних з'єднань мають посилені головки.

Залежно від вимог до поверхні, заклепки можуть мати напівкруглу головку, потаємну, напівпотайною або плоску (в процесі клепки для створення внутрішніх зусиль стиснення, які знижують можливість втоми матеріалу).

Заклепки виготовляють для різних способів установки.Для односторонньої клепки існує безліч видів заклепок, у тому числі відривні та вибухові. Звичайна клепка може виконуватися, коли наковаленки-підтримка перебуває з лицьового боку і, коли наковаленки знаходиться з тильного боку.Останній спосіб став найбільш поширеним, оскільки вимагає меншої маси наковаленки-підтримки.

Спосіб з'єднання

У попередньо підготовлені отвори в деталях (пакеті листів) вставляють заклепки. Після виробляється осаду (клепка) спеціальним інструментом другий замикає головки.

У процесі клепки виробляють стяжку (стиснення) пакета, і за рахунок поперечної пружнопластичної деформації стержня відбувається заповнення початкового зазору між стрижнем і стінками отвору, часто приводить до утворення натягу.