Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робота №3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
46.48 Кб
Скачать

Заблоцький Костянтин

Робота №3

1гр.1МП

Тема: МАГАТЕ

  1. Обмеження пчк.

Події останніх років підтвердили важливість і актуальність діяльності

Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у вирішенні виникаючих проблем в області нерозповсюдження ядерної зброї. Таких проблем зараз чимало, так як останнім часом режим ядерного

нерозповсюдження піддається серйозним випробуванням. Це і заява КНДР про вихід із ДНЯЗ, і події, пов'язані з ядерною діяльністю Іраку та Ірану, і ситуація з Індією, Пакистаном та Ізраїлем, які до сих пір не приєдналися до Договору, а також політика США по неучасті в ряді

міжнародних договорів (ДВЗЯВ, Договорі з протиракетної оборони).

Незважаючи на ці труднощі, режим нерозповсюдження продовжує залишатися фундаментом стратегічної стабільності і однією з головних засад системи міжнародної безпеки. Ключовим елементом режиму є МАГАТЕ з його двома головними функціями - контроль і співпраця, які забезпечують баланс інтересів ядерних і неядерних держав. Якщо взаємна вигода від співпраці ні в кого не викликає сумнівів, то, говорячи про контроль, деякі дослідники вважають, що в ньому

більше зацікавлені ядерні країни. Вважаю, що це не зовсім вірне затвердження, тому що у неядерних країн в принципі має бути не менше зацікавленності, так як вони менш захищені в разі появи нових ядерних держав. До тому ж контроль сприяє підвищенню довіри між державами, зменшенню політичної нестабільності і створює сприятливу основу для співробітництва, що однаково вигідно для всіх. Часові рамки данних міжнародних відносин співпадають з часовими рамками Роботи №2.

Часові рамки даної роботи будуть обмежені, оскільки я буду аналізувати період з 1991 року по наш час. Основними проблемними моментами у цей період є війна в Іраку та можлива найближчим часом війна в Ірані. А саме в 2003 році розпочалася війна в Іраку. 15 травня 1991 року пройшла перша інспекція МАГАТЕ щодо виявлення ядерної зброї в Іраку. Щодо Ірану, то проблеми щодо можливої розробки ядерної зброї Іраном розпочались ще 1970-х рр. Але проблема загострилась у 2005 році, коли президентом був обраний Махмуд Ахмаді-Неджіяд, який досить гостро поставив питання майбутнього розвитку Ірану. Важливе місце в його політиці займає ядерна зброя. І на сьогоднішній день Іран підозрюється у розробці ядерної зброї.

  1. Визначення суб’єктного складу можливої зовнішньополітичної взаємодії та її середовища.

Центральними учасниками визначення суб’єктного складу можливої зовнішньополітичної взаємодії та її середовища є такі країни, як США, Китай, Ізраїль, Росія, Іран, Ірак та Європейські країни.

  • США – є головним субєктом, який здійснював тиск на Ірак та продовжує його здійснювати на Іран. США намагається отримати контроль над Близькосхідним регіоном, оскільки він є багатим на нафтові ресурси. Встановивши контроль, США буде в змозі розпоряджатися великою кількістю нафтових ресурсів. Тому, що цей регіон є найбагатшим на даний вид продукції, який тим чином є доволі дорошим. На мою думку США намагається змінити світ на однополярний, будучи єдиною наддержавою.

  • Китай - на сьогоднішній день рівень економічного розвитку невпинно зростає і це непокоїть таких держав, як США. Які будуть перешкоджати Китаю займанні провідних позицій у міжнародній політиці та економіці. Оскільки Китай купує нафту в Ірана, то для першого є необхідним економічне співробітництво.

  • Росія – взагалі була першою країною, яка поставляла ядерне обладнання в Іран та Ірак, у надії на майбутнє співробітництво. На мою думку, Росія бачить у країнах Близького Сходу союзників проти США та Європи. Для Росії є дуже важливим економічне та політичне співробітництво з Іраком та Іраном.

  • Країни Європейського союзу – я вважаю, що в першу чергу ці країни прагнуть відновити контроль над колишніми своїми колоніями та сприяти інвестиціям у нафтову промисловість даного регіону. Маючу, певний контроль, та будучи у добрих стосунках з США, країни ЄС зможуть забезпечити собі приємливі ціни на нафто- та енерго- ресурси. Також країни ЄС перестануть бути залежними від Росії у енергетичних питаннях.

  • Ізраїль – співпрацюючи з США та країнами Європи прагне панування у Близькосхідному регіоні. Побоюючись за своє становище, ставить собі мету недопустити виникнення інших ядерних держав у регіоні.

  • Ірак – прагнучи стати наддержавою у 80-х. рр. минулого століття розробляв ядерну зброю, яка була вилучена МАГАТЕ у 1991 – 1997 рр. Але на жаль у 2003 році Ірак спідкала трагічна доля. А саме 20 березня США вторгнулось на територію Іраку під різними заявами, головною з яких була, що Ірак розробляє Зброю Масового Знищення. Але попри всі заяви, в Іраку нічого не було знайдено. Тому стає зрозумілим намір США(вторгнення заради нафти).

  • Нарешті, Іран – отримуючи погрози від країн Європи та США і бачачи на своїх очах приклад Іраку, Іран намагається розробити ядерну зброю, як захист своїх інтересів та своєї незалежності зокрема. Іран має на меті вихід із зовнішньої ізоляції щодо країн Заходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]