Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фдсп 1 -10.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
52.46 Кб
Скачать

застосовується при розрахунках теперішньої вартості, є заданою і відповідає ставці дохідності за можливими альтернативними вкладеннями. 2. Метод визначення внутрішньої норми прибутковості (іпіегпаї гаїе оГгеІит, ІКК) при оцінці інвестицій передбачає розрахунок відносного показника — ставки дохідності, за якої вартість інвестиції дорівнює нулю (теперішня вартість усіх грошових видатків на здійснення інвестиції дорівнює теперішній вартості всіх грошових надходжень від цієї інвестиції). Ця ставка відповідає мінімальній ставці рентабельності, за якої пріоритет може надаватися альтернативним вкладенням на ринку.

  1. ТЕСТИ

    1. Товариство, учасники якого несуть відповідальність в межах їх внесків-це:

а) товариство з додатковою відповідальністю;

б) командитне товариство;

в) товариство з обмеженою відповідальністю;

г) корпорація. В.

    1. Виділені підприємству або залучені ним на встановлених законодавством основах фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень в майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, закріплені за підприємством на правах власності або повного господарського ведення, - це:

а) пайовий капітал;

б) резервний капітал;

в) додатково вкладений капітал;

г) статутний капітал. Г.

    1. За рахунок коштів місцевого бюджету здійснюються:

а) державні інвестиції;

б) приватні інвестиції;

в) іноземні інвестиції. А.

    1. Явище, за якого загальний результат є більшим за суму часток, - це:

а) маржиналізм;

б) синергія;

в) реорганізація. Б.

  1. Практична частина

3.1. ЗАДАЧА.

Загальні збори акціонерного товариства „Металург" прийняли рішення про збільшення статутного капіталу підприємства з 40 млн.грн. до 50 млн.грн. шляхом додаткової емісії акцій. На кожні чотири старі акції було вирішено випустити одну нову. Перед збільшенням статутного капіталу біржовий курс однієї акції номінальною вартістю 100 грн. становив 150 грн. Курс емісії нових акцій - 125%. Визначити емісійний дохід емітента та середній біржовий курс акцій після емісії, якщо на зміну курсу вплинув лише факт збільшення капіталу, інші фактори впливу на курс залишилися без змін. Як при цьому зміниться майновий стан акціонера, який володів чотирма акціями до нової емісії, якщо він використав переважне право на купівлю нових акцій.

Розв'язання:

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 9 1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Особливості фінансування товариств з обмеженою відповідальністю

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Учасники товариства несуть відповідальність в межах їх вкладів.

У випадках, передбачених установчими документами, учасники, які не повністю внесли вклади, відповідають за зобов'язаннями товариства також у межах невнесеної частини вкладу.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю кожен з учасників зобов'язаний внести не менше ЗО відсотків вказаного в установчих документах вкладу, що підтверджується документами, виданими банківською установою.

Учасник зобов'язаний іювністю внести свій вклад не пізніше року після реєстрації товариства. У разі невиконання цього зобов'язання у визначений строк учасник, якщо інше не передбачено установчими документами, сплачує за час прострочки 10 відсотків річних з недовнесеної суми.

Учаснику товариства з обмеженою відповідальністю, який повністю вніс свій вклад, видаєіься свідоцтво товариства.

Учасник товариства з обмеженою відповідальністю може за згодою решти учасників відступити свою частку (її частину) одному чи кільком учасникам цього ж товариства, а якщо інше не передбачено установчими документами, то і третій особі. Учасники товариства користуються переважним правом придбання частки (її частини) учасника, який її відступив, пропорційно їх часткам у статутному фонді товариства або в іншому погодженому між ними розмірі.

Передача частки (її частини) третій особі можлива тільки після повного внесення вкладу учасником, який ЇЇ відступає. При цьому відбувається одночасний перехід до третьої особи всіх прав та обов'язків, що належали учаснику, який відступив її повністю або частково.

Частка учасника товариства з обмеженою відповідальністю після повного внесення ним вкладу може бути придбана самим товариством. У цьому разі воно зобов'язане передати її іншим учасникшм або третім особам у строк, що не перевищує одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму у вищому органі провадяться без урахування частки, придбаної товариством.

При виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в термін

до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може б>ти повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користуваЕшя, повертається в натуральній формі без винагороди.

У товариствах з обмеженою відповідальністю формується не складаний, а статутний капітал. Він розділений на частки, визначені установчими документами. Учасники товариства не відповідають за його зобов'язання і несуть ризик збитків у межах вартості їхніх внесків. Учасники товариства, які повністю не внесли своїх внесків, несуть солідарну відповідальність за зобов'язання товариства в межах вартості неоплаченої частини внеску кожного з учасників.

Товариство не відповідає за зобов'язання своїх учасників. Говариство з обмеженою відповідальністю не може мати єдиним учасником інше господарське товариство з однієї особи.

Установчими документами товариства з обмеженою відповідальністю є:

  • установча угода, підписана всіма учасниками;

  • затверджений ними статут.

Якщо товариство засновується одним учасником, то його установчим документом буде лише статут.

1.2. Поточні фінансові інвестиції та їх сутність

Поточні інвестиції—- це фінансові інвестиції терміном, що не перевищує одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (окрім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів).

Поточні:

  • еквіваленти грошових коштів;

  • інші поточні фінансові інвестиції.

Еквівалент грошових коштів, як правило, утримуються для погашення короткострокових зобов'язань, а не для інвестиційних цілій.

До інших поточних інвестицій відносять:

  1. Інвестиції терміном менше одного року (крім еквівалентів грошових коштів);

  2. Інвестиції в асоційовані і дочірні підприємства, які придбані І утримуються для продажу протягом 12 місяців;

  3. Інвестиції у спільну діяльність, які придбані і утримуються з метою подальш:ого продажу протягом 12 місяців;

У балансі поточні фінансові інвестиції відображаються в складі оборотних активів підприємства за статтею «Поточні фінансові інвестиції». До цього виду інвестицій належать вкладення підприємством тимчасово вільних коштів у банківські депозити, короткострокові цінні папери та інші дохідні фінансові інструменти з метою формування ліквідних резервів та одержання доходів. Поточне фінансове інвестування може здійснюватися також у рамках політики рефінансування дебіторської заборгованості.