Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фдсп 1 -10.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
52.46 Кб
Скачать

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 7 1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Оптимізація структури капіталу підпришств та її методи

Оптимізація структури капіталу є одним із найбільш важливих і складних завдань, які вирішуються у процесі фінансового управління підприємством. Оптимальна структура капіталу являє собою таке співвідношення використання власних і позичених коштів, при якому забезпечується ефективна пропорційність між коефіцієнтом фінансової рентабельності і коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства, тобто максимізується його ринкова вартість.

Методи оптимізації структури капіталу підприємств:

    1. Оцінка ефективності структури капіталу з позиції фінансового левериджу

Формування оптимальної структури капіталу вимагає забезпечення найбільш ефективної пропорції між рентабельністю та фінансовою стійкістю підприємства, тобто максимізацію його ринкової вартості.

Показником, який характеризує використання підприємством позикових засобів, яке впливає на зміну коефіцієнта рентабельності власного капіталу, і дозволяє оцінити на СКІІЦ)КИ відсотків зміниться величина чистого прибутку пцщриємства при зміні доходу до сплати відсотків і податків на один відсоток є показник фінансового левериджу. З метою аналізу у формулі розрахунку ефекту фінансового левериджу виділяють три складові:

      1. Податковий коректор фінансового левериджу - показує в якому ступені виявляється ефект фінансового левериджу у зв'язку з рівнем оподаткування прибутку;

      2. Дифереяціал фінансового леверидя^ - який представляє різницю між коефіцієнтом економічної рентабельності (валової рентабельності активів) і середнім розміром відсотку за кредит. Диференціал фінансового левериджу є головною умовою, що формує позитивний ефект фінансового левериджу.

      3. Коефіцієнт фінансового левериджу - характеризує суму позикового капіталу, що використовується підприємством у розрахунку па одиницю власного капіталу.

Б) аналіз середньозваженої вартості капіталу

Оцінка вартості окремих елементів та середньозваженої вартості складає основу формування управлінських рішень, пов'язаних із залученням капіталу з альтернативних джерел.

При визначенні вартості капіталу окремо обчислюються вартості елеменіів власного та позичкового капіталу.

        1. Вартість складових власного капіталу :

  • вартість власного капіталу, що функціонує;

  • вартість нерозподіленого прибутку;

  • вартість акціонерного капіталу, що додатково залучається.

    1. Вартість складових позичкового капіталу:

  • вартість банківського кредиту;

  • вартість внутрішньої кредиторської заборгованості підприємства.

  1. Оцінка ступеню ризику структури капіталу, що існує

Використовуючи статистичні методи, був розрахований фінансовий ризик підприємства, як показник середньоквадратичного відхилення доходу - статистичної міри розкидання показників розподілення можливих доходів. Показник середньоквадратичного відхилення