Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рекомен бакалаврської.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

Розділ 5 захист роботи

5.1. Подання роботи до захисту.

Дипломні бакалаврськи роботи до захисту перед Державною екзаменаційною комісією проходять такі етапи:

1) перевірка науковим керівником відповідності оформлення (остаточно видрукованої неопалітуреної) роботи встановленим вимогам – до 20 квітня;

2) подання роботи на кафедру - не пізніше 15 травня). На кафедру студенти подають:

а) опалітурений примірник дипломної роботи з підписом студента та науко­вого керівника;

б) відгук наукового керівника;

в) рецензію.

Студент зобов'язаний подавати дипломну роботу керівникові на першу перевірку частинами у встановлений термін. У випадку недотримання студентом календар­ного графіка виконання керівник має право звернутися до завідувача кафедри та декана з пропозицією про відрахування студента як такого, що не виконує навчальний план. Завідувач профілюючої кафедри вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші дипломної роботи. Якщо дипломна робота не відповідає вимогам даних рекомендацій, завідувач кафедри може не допустити студента до захисту, що має бути затверджене на засіданні кафедри. Також дипломна робота до захисту не допускається, якщо подана науковому керівникові на перевірку або на будь-який подальший етап проходження з порушенням встановленого терміну; написана на тему, яку своєчасно не було затверджено; виконана несамостійно; структура не відповідає вимогам; висновки необґрунтовані; не переплетена у тверду палітурку; недбало оформлена; містить велику кількість помилок (понад 10); 3) попередній захист дипломної роботи на засіданні кафедри загального мовознавства і лінгводидактики відбувається протягом 15-20 травня. Студенти, роботи яких були позитивно оцінені на поперед­ньому захисті, допускаються до складання державних іспитів та захисту дипломної роботи перед Державною екзаменаційною комісією.

5.2. Захист роботи.

Захист дипломної роботи відбувається прилюдно на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Студент готує виступ, час якого не повинен перевищувати 10-15 хвилин і має бути стислим, конкретним, з використанням ілюстративного матеріалу (за необхідності).

Процедура захисту дипломної роботи передбачає таку послідовність:

1) Голова ДЕК оголошує прізвище, ім’я і по батькові студента, тему його роботи, прізвище та ступень й звання наукового керівника, відомості про наявність достатньої для захисту документації й надає слово студентові для захисту.

2) Студент звертається до Голови ДЕК, членів ДЕК, присутніх зі словами: «Шановний(-а) Голово Державної екзаменаційної комісії! Шановні члени державної екзаменаційної комісії! Шановні присутні! Пропонуємо вашій увазі результати нашого дипломного дослідження на тему … », називає тему і виголошує доповідь про основні отримані результати. Небажано розпочинати захист зі слів «дозвольте розпочати захист», «я буду доповідати про свою роботу» та ін. У доповіді студент повинен розкрити актуальність теми, структуру роботи, об'єкт та предмет дослідження, зробити висновки. Під час доповіді слід використовувати ілюстративний матеріал, коротко пояснюючи його зміст. Завершуючи доповідь, випускник, як правило, дякує науковому керівникові, рецензенту роботи, Голові та членам ДЕК та присутнім за увагу.

3) Після доповіді Голова ДЕК надає слово членам ДЕК для питань по суті результатів, отриманих студентом при виконанні роботи. Запитання на захисті дипломної роботи можуть ставити не лише члени ДЕК, але й будь-хто з присутніх у залі (з дозволу Голови ДЕК).

4) Поки студент готує відповіді на питання членів ДЕК та присутніх, Голова ДЕК надає слово керівникові роботи для оголошення відгуку та рецензентові роботи для оголошення рецензії на дипломну роботу, або науковому керівникові за відсутністю першого. В рецензії та відгукі відзначаються досягнення та недоліки роботи і пропонується оцінка.

5) Далі Голова ДЕК надає слово студенту, який спочатку відповідає на зауваження рецензента. Якщо рецензент погоджується з поясненнями автора дослідження, то далі студент відповідає на питання членів ДЕК та присутніх. Якщо у членів комісії виникають додаткові питання, то студент повинен на них дати вичерпну й аргументовану відповідь.

6) Голова ДЕК повідомляє про закінчення процедури захисту і запрошує до захисту наступного студента.

7) Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо використання (впровадження) пропозицій автора. Загальний час захисту не повинен перевищувати 30 хвилин у середньому на одного студента.

8) Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься її рішення. У разі незгоди серед членів ДЕК думка Голови є вирішальною. Рішення комісії оголошує її Голова в той самий день. Випускників, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховують з вузу, надаючи академічну довідку. До повторного захисту дипломна робота може бути подана протягом трьох років після закінчення навчання у вищому навчальному закладі. Після захисту дипломну роботу передають на зберігання до архіву вищого навчального закладу.