Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
60.93 Кб
Скачать

4 Технологічний процес виконання запропонованих облицювальних робіт.

Для прискорення та полегшення опорядження підлог, а також з декоративною метою застосовують карти килимової мозаїки. Карти розміром 398х598 мм виготовляють на заводі наклеюванням на цупкий папір дрібних різнокольорових керамічних плиток розміром 23х23 або 48х48 мм.

Плитки переклеюють до паперу заздалегідь заданим малюнком зворотною стороною вгору. Залежно від малюнка карти бувають кутові, фризові і рядові. Малюнок кожної карти надруковано на папері, що дає змогу під час укладання їх підібрати і розкласти карти на основі відповідно до малюнка. Карти килимової мозаїки укладають у пачки (по 10 карт у кожну), прокладаючи між ними картон або фанеру, і перев’язують шпагатом. Зберігати їх слід у сухих приміщеннях, щоб через розмокання клею не відшарувались плитки. Основну підлогу до настилання карт килимової мозаїки підготовляють так само, як під час опоряджування звичайними керамічними плитками. Вздовж підлоги майже ніколи не можна розмістити ціле число карт, тому що карти, що створюють на поверхні певний малюнок, розміщують симетрично відносно осей приміщення, а проміжки між поверхнею, опорядженого цілими картами, і стінами опоряджують кусками, які нарізають з цілих карт килимової мозаїки так, щоб на них не потраплялися елементи малюнка.

Спочатку на підготовленій основі за допомогою шнура натертого сухим пігментом відбивають дві взаємно перпендикулярні осьові лінії. Потік від кожної осі в один і другий бік насухо розкладають карти килимової мозаїки, щоб визначити, яка кількість цілих карт розміщена на підлозі. Зовнішню межу їх у кутах відмічають і забивають у цих місцях 2. Це саме можна зробити не розкладанням карт, а розмічуванням основи за допомогою лінійки і кутника.

Після розмічування поверхні в установлених кутах (де були забиті штирі) на рівні чистої підлоги укладають по одній кутовій маячній карті. Натягнувши між ними шнури, вздовж коротких стін приміщення укладають пристінні ряди карт, які в подальшому служитимуть маячними рядами. Між цими рядами натягують шнури, орієнтуючись на нього, укладають третій пристінний ряд карт, перпендикулярні до двох перших. Після цього, поступово пересуваючи шнур паралельно цьому ряду, опоряджують решту підлоги рядовими картами. В кінці опорядження біля четвертої стіни укладають фризовий ряд карт. Коли вся підлога опоряджена цілими картами, заповнюють проміжки біля стін кусками відповідного розміру, вирізаними з цілих рядових карт.

Карти укладають на попередньо нанесений шар цементного розчину 7 завтовшки 1,5 – 2 мм. Цемент у верхньому шарі розчину, змішуючись з водою, перетворюється у цементне тісто, яке заходить у шви між плитками і сприяє кращому щепленню їх з розчином.

Притиснуту до розчину карту присаджують ударами ляпавки, щоб розчин заповнив шви між плитками. Це буду помітно на папері, який зволожиться в місцях швів. Шви між картами за шириною мають бути такі ж самі, як і між плитками.

Горизонтальність карт контролюють рейкові з рівнем, а якість опорядження двохметровим правилом. Після опорядження всієї підлоги і затвердіння розчину папір змочують водою і після розмокання зчищають скребачками або мітлами. Очищення від паперу підлоги посипають змоченою у воді тирсою і остаточно очищають від розчину та рештків паперу. Після цього підлогу промивають водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]