Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
60.93 Кб
Скачать

Вступ.

Будівництво – одна з галузей матеріального виробництва, в якій зайняті робітники багатьох професій монтажники,муляри,наприклад здатний крім звичайної,виконувати кольорову декоративну штукатурку,архітектурні елементи оздоблення будівель і внутрішніх поверхонь ,реставраційні роботи.

Штукатурні та облицювальні роботи виконують у будинках,збудованих із штучного чи природного каменю(цегли,керамічних або бетонних чи керамічних блоків). Після опорядження будівлі та їхні приміщення набувають завершеного вигляду,в них створюються потрібні санітарно-гігієнічні і естетичні умови для життя і праці людей.

У загальному обсязі будівництва опоряджувальні роботи займають значну частину. Тому зниження вартості і трудомісткості має важливе значення для інтенсифікації будівництва і можливе лише за умов максимального застосування в роботі сучасних опоряджувальних машин і механізмів,нових матеріалів і форм організації праці. Підвищення якості виконуваних робіт залежить від кваліфікації ,ініціативи кожного робітника ,сумлінного ставлення до своїх обов’язків,правильної організації праці в бригаді. Нині на будівельних майданчиках працюють тисячі опоряджувальників,багато з них закінчили професійно-технічні училища. Для успішного виконання завдань кожен будівельник,зайнятий на опоряджувальних роботах,має добре опонувати технологію їх виконання,будову і роботу застосовуваних машин і механізмів,передові методи організації праці.

1 Інструменти і пристосування для виконання облицювальних робіт.

Деякі з відомих вам штукатурних інструментів застосовують і в облицювальних роботах. Для насікання кам’яних поверхонь перед облицьовування використовують зубила,скарпелі,троянки. Для провішування поверхонь і перевірки їх вертикальності або горизонтальності застосовують ватерпас,рівні з висками або виски. Крім того, горизонтальність підлоги можна перевіряти користуючись ватерпасом.

Для накидання розчину на стіні користуються звичайними серцеподібними кельмами, а для намазування розчину на плитку-прямокутними, Для нарізання і обробки керамічних і скляних плиток застосовують різальні інструменти,спеціальні молотки ,кліщі тощо.

Склоріз алмазів застосовують для розрізання глазурованих і скляних плиток.

Під час роботи з алмазом треба бути уважним і не допускати,щоб він падав. У зв’язку з високою вартістю алмази його заміняють роликовим склорізом.

Склорізи роликові бувають з одним,трьома або шістьма роликами. Їх застосовують для нарізання плиток, а також у склярських роботах. Різальною частиною склоріза є ролик, що обертається навколо осі. Виготовляють ролики з твердих сплавів.

Сталевий різець з побідитовим наконечником застосовують для розрізання плиток. Довжина різця 150мм. Замість такого спеціального різця можна використовувати різці,що застосовуються в токарній справі.

Пристрої для розрізування плиток складається з двох стержнів, вздовж яких вільно пересувається повзун з обмежувачем. Потрібне положення повзуна фіксують гвинтом. На кінці верхнього стержня пристрою закріплена різальний валик так,щоб він міг вільно обертатись,а на кінці нижнього-гумовий валик.

Молоток плиточника застосовують для насікання керамічної метласької плитки вздовж наміченої лінії перед переломленням її,а також для підрубування і відколювання виступаючих частин плитки вздовж кромки після її переломлення. Маса молотка 70-80 г,довжина 25см. Для пробивання отворів у глазурованих плитках застосовують молоток з загостреним кінцем у вигляді чотиригранної піраміди або спеціальну розвертку. Для відломлювання частин плитки (нерівностей),що залишились вздовж лінії розколу плитки,використовують кусачки або кліщі. Внутрішні штукатурні роботи на висоті до 4 метрів виконують з риштувань, облицювальні і ремонтні з колисок або пересувань вишок. Нижче подано коротку характеристику пристроїв,які застосовують при роботі на висоті.

Пересувні інвентарні столики. Конструктивно вони схожі,але призначені і виробничі можливості їхні різні.

Пересувний різновисотний столик виготовляють з труб або крутикової сталі. Він складається з чотири стоякового опорного каркаса,драбини і дерев’яного настилу завдяки висувним стоякам,які переміщують у вздовж не рухомих стояків і закріплюють штирями або спеціальними затискними гвинтами на потрібній висоті.

Колиски: за принципом переміщення вони бувають само підйомні,обладнанні електролебідками,та такі які піднімають за допомогою лебідок,встановлених на землі. Самопідйомні колиски різних марок ЛОС - 100-120. ЛС-80-250,ЛЄ-30-250,ЛП-11м,ТП-11 тощо відрізняється одна від одної габаритами та тоннажністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]