Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
60.93 Кб
Скачать

2 Матеріали для виконання плиткових робіт.

Серед численних виробів плиткового облицювання основними матеріалами для опоряджування інтер’єру та зовнішнього облицювання будівель залишається плити і плитки з кераміки,плити та мозаїка з природних кам’яних матеріалів,а також сучасні штучні вироби зі штучного облицьованого каменю мармурового аргументу,керамічного граніту тощо. Керамічні плитки за призначенням поділяються на плитки для фасадів,внутрішнього облицюванню басейнів тощо.

Плитки для облицювання поверхонь у середині приміщень поділяються:маякові і фаянсові.

Маякові плитки виготовляють з легкоплавких глин із додаванням 20% карбону кальцію у вигляді крейди. В наслідок випалювання плиток утворюється черепок,лицьову поверхню якого вкривають прозорою кольоровою палевою,а на тильний бік наносять борозни. Формують плитки на важільному тросі,потім їх сушать,випалюють глазурують,і випалюють повторно.

Частіше використовують фаянсові плитки. З палевою виготовляють з фаянсових мас і вкривають з лицьового боку блискучою чи матовою прозорою або глухою паливою. Лицьова поверхня плиток може бути гладенькою або рельєфною. Тильний бік плитки має рельєфну поверхню. За формою виготовляють плитки основного модуля і декору. Плитки основного модуля випускається квадратними і прямокутними. Декор-фаянсові плитки(кутові,трикутні,округлі смужки). Плитки мають межу міцності на стиск 98-124,4 на ударний вигін – 0,16-0,19Мпа; Водопоглинання- не більше ніж 16%. Основною сировиною для виробництва фаянсові плитки є вогнетривкі світлоспечині глини і каоліни,добавки(випалений матом,кварцовий пісок) Плавні(польовий шпат,нефелін,сієніт,перліт) Випалюють плитки двічі спочатку основну масу,потім паливу адгезію,зручна в користуванні,стійка до споживання з вертикальних поверхонь.

Ceresit СМ 14-швидкотверднуюча клейова суміш, призначена для кріплення типових керамічних плиток і плиток зі штучного каменю, розміром 30-50см на міцних, стійких до деформаціях основах, таких як бетон , цегла, цементна або цементно-вапняна штукатурка.

Швидке наростання міцності розчину дає змогу здійснювати розвивання швів та експлуатації поверхонь вже через 3год з моменту накладання плиток. Незамінна в разі виконання облицювальних робіт в умовах низьких температур, при облицюванні коридорів,переходів. Застосовують як у середині так і зовні споруди. Через швидке наростання міцності розчинові суміш особливо зручна для прискореного облицювання. Товщина шару не має бути не більше 10мм.

3 Підготовка поверхні для виконання облицювальних робіт.

Як підлоги так і вертикальні поверхні можуть облицьовуватись плитками різними за формою, розміром і кольором. Вибираючи малюнок облицювання слід враховувати розмір приміщення, його призначення, естетичні вимоги до кольору облицювання.

На облицьовані поверхні стін розрізняють такі елементи облицювання: цоколь, поле облицювання, фриз и карниз. Верхнім опоряджувальним шаром міжповерхового перекриття будівлі є підлога. В залежно від застосованого матеріалу підлога може бути бетонною, мозаїчною, плитковою, дерев’яною, паркетною, ленолеумною тощо. Залежно від вибраного матеріалу покриття підлоги може бути суцільним (безшовним) або зі швами.

Залежно від призначення і місця споруджувальному будинку підлога може бути теплою або холодною. Для теплих підлог застосовують матеріали з високим коефіцієнтом теплоємністю (дерево, паркет, лінолеум і під основою тощо), а в підготовчих шарах – легкі бетони з керамзиту, перліту або прошарки з дере волокнистих чи деревостружкових плит (фіброліт, оргаліт тощо), холодні підлоги влаштовують лише в приміщеннях з короткочасним перебуванням людей (магазини, вестибюлі громадських будівель, санітарні вузли тощо).

В той же час підлоги, що знаходяться під тимчасовим чи постійною дією води (ванни, лазні, цехи деяких підприємств), повинні мати прошарок гідроізоляційного матеріалу який би захищав перекриття від дії води.

Цю роботу повинні виконувати бетонники. Роботи по влаштуванню підлог з керамічних плиток виконують в такій технологічні послідовності:

Очищення основи від бруду, сміття, пилу і змочування її водою;

Розмічання основи підлоги, провішування її та встановлення маячних плиток – реперів і маячних рядів;

Сортування і підгонка плиток, а також у разі необхідності перебування них;

Нанесення на основу підлоги прошарку з цементного розчину завтовшки не більше ніж 15 мм і розрівнювання його;

Укладання плиток на шар розчинну і підгонка їх під шнур за заданим малюнком;

Заповнення швів цементним розчином або цементним молоком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]