Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100 ситуацій.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

Ситуація № 26

Відомий американський лікар Бенджамін Спок розповідав росій­ському педагогу Юрію Азарову, що його мати, маючи п'ятьох дітей, була надзвичайно суворою з ними, однак виховала прекрасних людей і громадян. Ставши батьком, доктор Спок вирішив виховувати своїх дітей по-іншому, а саме на засадах свободи, відкритої любові до дітей, дружби та співробітництва з ними. І також виховав не менш прекрас­них людей і громадян.

Значить, авторитарна і гуманна системи виховання рівноцінні? Визначіть і обґрунтуйте свою позицію.

Варіанти розв'язання

Ф Вважаю, що авторитарна і гуманна системи виховання ніколи не будуть рівноцінними, тому що авторитарність визнає тільки один авторитет — того, хто виховує. Така система пригнічує і пригноблює, не дає свободи особистості. Мати, напевно, виховала п'ятьох дітей сама. Суворість не є авторитарність. Вона була перш за все люблячою і суворою, вимогли­вою і чуйною, але завжди справедливою, інакше не було б такого ре­зультату. Стиль спілкування самого Спока забезпечив також позитив­ний результат, оскільки діти виховувались на засадах свободи, але не без обмежень; відкритої любові до дітей, але не сліпої; дружби і спів­робітництва, але не панібратства та загравання.

Ф На мій погляд, уся таємниця виховання в особистості вихователя. Неда­ремно А. С. Макаренко говорив: «Ви можете бути з ними надто сувори­ми та надто вимогливими. Але якщо ви відзначаєтесь своїми про­фесійними успіхами, знаннями, вдачею,— то будьте спокійні: вони всі на вашому боці, і вони не зрадять. Не має значення, в чому саме прояв­ляються ці ваші здібності або хто ви такий».

Ситуація № 27

Під час уроку в 11-му класі Ви помічаєте, що Дмитро трохи напідпитку.

Ваші подальші дії?

Варіанти розв'язання

Ф Якщо учень не заважає на уроці — не потрібно витрачати час, а на пе­рерві можна залишити його в класі і дати індивідуальне завдання: підготувати десятихвилинний виступ про шкідливість алкоголю до на ступного уроку. Якщо заважає — делегувати когось з учнів за шкіль­ним лікарем.

32

Ф Дати Дмитрові індивідуальне завдання на уроці, щоб не заважав. На­ступного дня провести індивідуальну бесіду, заздалегідь продумавши її зміст. Ф Особисто мене це обурило б. Ні в якому разі не заграватиму, бо це був би поганий приклад для інших: мовляв, ви можете приходити на уроки в такому стані, а я буду підлаштовуватись під вас. Я різко скажу: «Уявіть собі, що перед вами сидить майбутній суддя, який байдужими очима споглядає ваші страждання. Чи довірили б ви йому свої пробле­ми? Чи майбутній лікар — невже ви довірили б йому своє здоров'я? А може, майбутній вчитель — чи довірили б ви йому своїх дітей? Дівчата! Перед вами сидить ваш майбутній чоловік. Чи хотіли б ви, щоб таким був супутник вашого життя і батько ваших дітей? Мені здається, що його місце зараз не серед нас, а в ізоляторі. Тому попрошу старосту піти до шкільного лікаря і повідомити, що в нашому класі хворий». Ф Викличу на середину класу і дам завдання прочитати голосно, чітко і швидко скоромовку: «Рила свиня, білорила, тупорила. Півдвора своїм рилом перерила». Ф Дмитре, після уроків ходімо з тобою до одного мого знайомого в гості. Правда, живе він у підвалі. За харчами ходить на смітник. А років п'ять тому був прекрасний хлопець, здоровий, життєрадісний, як і ти. І почи­налось все з маленького... Та не все втрачено. Думаю, що разом з то­бою ми переконаємо його у тому, що ще є шанс... Ф Переконувати Дмитра даремно. Дам індивідуальне завдання, а на

перерві попрошу залишитись. Ф Не підвищуючи голосу, ввічливо, тактовно попрошу його віднести в кабінет директора записку «не в службу, а в дружбу». Якщо нічого не зрозуміє він, то все зрозуміє директор. Ситуація № 28 У зв'язку з медкомісією урок математики був перенесений з другого на шостий. Учні висловили незадоволення, але на урок прийшли. Про­лунав дзвінок, але вчителя не було. Пройшло більше десяти хвилин, коли Анатолій Михайлович з'явився до класу. Сашко вигукнув: «Від нас вимагаєте не запізнюватись, а самі...»

0 Як чинити Анатолієві Михайловичу?