Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100 ситуацій.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

Ситуація № 23

На уроці математики в 11-му класі вивчається нова тема. Учні зацікавлено слухають Сергія Леонідовича. В класі стоїть тиша. Але раптом її порушує різкий дзвінок мобільного телефону. Всі учні мимо­волі переключають увагу на Дениса, який, схилившись до парти, відповідає по телефону.

<0 Учні чекають на реакцію вчителя. Якою вона має бути? Варіанти розв'язання

Ф Я зупиню пояснення і звернусь до учнів з іронією: «Давайте закриємо вуха, щоб не підслуховувати чужу розмову. А ви, Денисе, скажете нам, коли можна буде продовжувати урок...»

Ф Не перериваючи пояснення, я жестом попрошу у Дениса телефонний апарат і продовжу говорити в трубку, тільки дещо гучніше, давши зро­зуміти, таким чином, що учень на уроці.

Ф Я запитаю, чи не заважаємо йому я та його однокласники і чи не вийти нам у коридор, поки він не закінчить розмову?

Ф Я підійду до Дениса, попрошу у нього телефон і скажу в трубку: «Доброго дня! З вами розмовляє вчитель математики Сергій Леонідо­вич. Будь ласка, не турбуйте Дениса під час уроків, щоб не створювати йому зайвих проблем».

Ситуація № 24

Ви проводите свій перший урок у 10-му класі. Всі уважно слухають, крім Мишка. Його сонний погляд, нарешті, переростає у справжній сон, хлопець починає тихенько хропіти. Учні переключають увагу па нього. Вас вже перестали слухати — чекають реакції.

Якою ж вона буде?

зо

Варіанти розв'язання

Ф Я тихенько звернуся до одного з учнів і попрошу принести з учитель­ської будильник. Ф Підійду до Мишка, погладжу його по голові, промовляючи: «А як він, бідолашний, бажав сьогодні відповідати. Усю ж ніч готувався. Не бу­діть його, прошу вас, нехай поспить...» Ф Тихенько розбудити Мишка і сказати: «Якщо ти в такий спосіб засвоюєш матеріал, я нічого не матиму проти і дозволю це й надалі, коли ти коротко повториш те, про що йшла мова в останні п'ять хвилин. Прошу...» Ф Я припиню пояснення і звернуся до десятикласників: «Вибачте, але я змушений буду далі говорити трохи тихіше, щоб не розбудити Михай­ла. І вас попрошу не шуміти. Сьогодні понеділок, і, очевидно... та втім, усякі можуть бути причини...»

Ситуація № 25 Закінчилася контрольна з математики. Дев'ятикласники здають зо­шити. І раптом Петро Степанович помічає, що на дошці були старанно кимось виведені всі потрібні для розв'язання формули та ще й відповіді.

СУ Що він скаже класу?

Варіанти розв'язання

Ф Я уважно перевіряю ці написи. «Ну, що ж? Дуже добре. Навіть не пе­ревіряючи контрольної роботи, можна зробити висновок про те, що хтось (можливо, й не один) відмінно засвоїв пройдений матеріал! А решта вчинила нечесно, скористалась цим. Тому виявити справжній рівень знань неможливо. Однак будемо вважати, що час ми не змарну­вали, ще раз згадали матеріал. І це була остання репетиція перед конт­рольною, яку ви напишете сьогодні після уроків. Про цю роботу я вже забув. Отож, до зустрічі».

Ф Так це ж розв'язки ваших завдань! Мабуть, залишилися з попереднього уроку. А я й не помітив... Чому ж ви не витерли дошки? Виходить, ми змарнували час. Тепер вам доведеться ваші знання з пройденого матеріалу перемістити у тривалу пам'ять і притримати до наступного тижня. Але не забудьте витерти дошку, коли писатимете контрольну вдруге, щоб не писати її втретє.

31