Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100 ситуацій.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

Ситуація № 12

Студентка-практикантка Мар'яна Максимівна приходить на свій перший урок у 10-й клас і бачить, що на столі лежить порнографічна картинка. Клас затих — очікує реакції.

© Що їй робити?

Варіанти розв'язання

Ф Подивитися, а потім з інтонацією байдужості і відповідним виразом об­личчя сказати: «І це все, чим ви хотіли мене здивувати?»

Ф На що ви чекаєте? В кого проблеми — зверніться до спеціаліста, і він порадить, як упоратись з відповідним комплексом. Бажаю здоров'я!

Ф Хотілося сьогодні провести тестування, щоб ознайомитись з вашими особистими проблемами. Тепер все ясно. Дякую, що допомогли зекономити час. Кому потрібна консультація саме з цієї проблеми, залишіться після уроку, я домовлюсь про зустріч із своєю подру­гою —лікарем-сексопатологом.

Ф Я розумію хід ваших думок. Що ж, протягом уроку спробую визначити, хто ж це так стурбований цією проблемою. Мабуть, ті, хто проявлятиме найменшу активність на уроці. Що ж, розпочнімо урок, бо й мені кор­тить якнайшвидше дізнатися прізвища цих учнів.

Ф Такий інтерес під час уроку нездоровий. Він може перерости в нездо­рову орієнтацію того, хто це зробив. Я не раджу так ризикувати.

Ситуація № 13

Дев'ятикласники на одній з виховних годин вирішили взяти у Вас інтерв'ю. З перших питань Ви здогадались про їхній задум: виявити Ваше особисте ставлення до інших учителів — Ваших колег. Ваші сто­сунки з учнями до цього часу були відвертими...

СУ Що робити далі?

Варіанти розв'язання

Ф Професійна етика забороняє офіцерам обговорювати інших офіцерів у присутності солдатів. Я також керуюсь цим принципом і не можу ним поступитись.

Ф Цих людей тут немає. А обговорювати когось позаочі непристойно. Це мій принцип, і раджу вам також ним керуватись.

Ф Поза сумнівом, ви прекрасно знаєте мої відповіді, бо давно знаєте мене. Однак казати вголос все, що думаєш, нетактовно. Цього я зро­бити не можу навіть заради відвертості з вами. Інакше ви мене пере­станете поважати.

19

Ф Ви чекаєте від мене відвертості. Однак у подібних ситуаціях цінніше бу­де стриматись. Навіть заради наших з вами відвертих стосунків я не мо­жу обговорювати людей за їх спинами.

Ф У кожної людини є свої недоліки, є вони й у мене. Мені б не хотілося до­давати до них ще один — обговорювати інших людей за їх відсутності. Навіть у тому випадку, коли я не всі їхні погляди поділяю і не з усім погоджуюсь.

Ситуація № 14

Ви увійшли у 8-й клас. Усі учні встають, щоб привітати Вас. Максим не рухається. На зауваження учнів: «Встань, Михайло Никифорович у класі!» — не реагує і продовжує демонстративно сидіти.

Ваші подальші дії?

Варіанти розв'язання

Ф Добрий день! Сідайте! Бачу, в нас сьогодні подія. Я маю від вашого і свого імені привітати Максима з виходом на заслужений відпочинок. Інакше кажучи — на пенсію. Це не жарт. Вісім років день у день сидіти за партою... Нарешті він може користуватись пільгами. Прошу від сьо­годні звільняти йому місце, підтримувати, коли він захоче встати з-за парти. Привітаймо Максима і розпочнімо урок.

Ф Ні-ні, не треба його турбувати. Якщо тобі погано — сиди. Дивись і на­далі не напружуйся фізично. А то, не дай Бог, ще більш заслабнеш і не зможеш стати на рівні ноги "після уроку. От тоді я хвилюватимусь по-справжньому...

Ф Привітаюсь і скажу: «Не вставай. Якщо тобі подобається вітати мене си­дячи — будь ласка. Але дозволь і мені навзаєм відповідно реагувати».

Ф Підійду ближче і запитаю, чи не потрібна моя допомога, чи не виклика­ти лікаря чи швидку допомогу.

Ф Підійду і привітаюсь з Максимом за руку.

Ф Попрошу Максима помінятись з ним ролями: я сідаю на його місце, а він заходить у ролі вчителя і показує, як слід чинити щодо мене-«Максима».