Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні рекомендації (посібник).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Нормативна документація, що регламентує проведення практичного навчання студентів

Організація практичної підготовки студентів регламентується такими документами:

1. Про вищу освіту: Закон України

2. Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку освіти в Україні: Указ Президента України від 9 жовтня 2001 року

№ 941/01.

3. Положення про організацію навчального процесу в вищих навчальних закладах України: Наказ Міністерства освіти України.

4. Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України: Наказ Міністерства освіти України.

5. Ліцензії та сертифікати про надання освітніх послуг, пов’язаних з одержанням професійної освіти.

6. Посадові обов'язки майстрів виробничого навчання, керівників практик.

7.Договори навчального закладу та баз практичного навчання на проведення відповідних практичних занять.

8. Інструкції з охорони праці.

Організація практичного навчання в коледжі

Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на заступника директора з виробничого навчання. Загальну організацію та контроль за проведенням практики здійснює керівник практики або майстер виробничого навчання, які підпорядковуються заступнику директора з виробничого навчання.

Розподіл студентів для проходження практики регламентується згідно затверджених і закріплених печаткою договорів між коледжем з одного боку і підприємствами – партнерами з іншого боку.

Крім того, студенти третього та четвертого курсу мають право, з дозволу заступника директора з виробничого навчання, за власним бажання підбирати для себе місце проходження практики і пропонувати його для використання, за умов відповідності додержання принципів організації та вимогам програми практики. В даному випадку складається трьохсторонній договір між коледжем - підприємством та студентом.

Згідно умов договорів про закріплення студентів до бази практики, призначаються наказом по підприємству кваліфіковані спеціалісти для безпосереднього керівництва практикою, надаються необхідні умови для виконання студентами програми практики; забезпечуються студентам умови безпечної роботи на кожному робочому місті; проводяться обов’язкові інструктажі з охорони праці, надається можливість користуватися технічною, нормативною та іншою документацією, необхідну для виконання програми практики. По закінченню практики на кожного студента практиканта надається характеристика.

Договори про проходження практики студентами коледжу на відповідній базі практики укладаються завчасно. Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами.

Як база підготовки студентів для навчальної практики економічних спеціальностей використовуються навчально-виробничі лабораторії.

Можливими базами для проведення практик є державні та недержавні, громадські заклади, установи, організації, на базі яких студенти можуть ознайомитися із змістом роботи відповідно до кваліфікації та програми практики.

Основними критеріями вибору певного місця практики є:

-відповідність профільної роботи організації, чи її підрозділу основним напрямам фахової праці;

-наявність в організації відповідної матеріально-технічної бази;

-можливість працівників організації забезпечити кваліфікований супровід практикантів;

-можливість майбутнього працевлаштування випускників у цій організації на посадах, які відповідають їх фаху та професійній кваліфікації.

Перед початком проходження практики проводяться організаційні збори, на яких мають бути присутні: заступник директора з виробничого навчання, провідний фахівець, керівник практики від коледжу, студенти-практиканти.

Заступник директора з виробничого навчання знайомить студентів та керівників від баз практики з наказом директора, вимогами щодо проходження практики, обов’язками студентів-практикантів та їх керівників, формами звітності про виконану під час практики роботу та критеріями оцінювання, забезпечує проведення інструктажу про порядок проходження практики та з техніки безпеки, на основі якого оформлюється журнал ведення інструктажів з підписами студентів-практикантів; ознайомлює присутніх з розподілом за базами практик, видає направлення.

Керівник практики надає програму проходження практики та методичні рекомендації щодо оформлення звіту з практики.

Студенти поетапно проходять наступні три види практик: навчальну, виробничу та переддипломну. Навчальна практика для економічних спеціальностей відбувається без відриву від навчального процесу. Решта практик проходять з відривом від навчального процесу.